Moody’s Investors Service a anunțat rating-urile din punct de vedere al criteriului solvabilității financiare (Insurance Financial Strength – IFS) și al emisiunilor de datorii a cinci grupuri de asigurări de credit comercial: Atradius Credito y Caucion SA (A2 negativ) și a celorlalte companii ale Atradius NV (Atradius); Compagnie Francaise d’Assurance pour le Comm. (Coface, A2 negativ); Euler Hermes SA (Euler Hermes, Aa3 stabil); Clal Credit Insurance (Clal, A3 negativ) și compania israeliană de asigurări de credit BSSCH (ICIC, A3 stabil). Perspectivele de rating pentru Atradius, Coface și Clal au fost schimbate, de la stabil la negativ. Perspectivele de rating pentru Euler Hermes și ICIC au fost meținute la stabil.
Deși Moody’s se așteaptă ca și profilurile de credit ale Euler Hermes și ICIC să fie afectate de presiunile puse pe piața financiară în contextul răspândirii coronavirusului, consideră că sprijinul de care beneficiază din partea companiilor mamă va limita impactul asupra profilului lor de credit.
Noile ratinguri reflectă așteptările companiei Moody’s ca profilurile de credit ale asigurătorilor să fie în mare parte rezistente la perturbarea pe scara largă a piețelor economice și financiare din cauza coronavirus, având în vedere că profilurile de credit ale acestor asigurători sunt susținute de o capitalizare puternică existentă dinaintea crizei, dar și de natura de scurtă durată a riscului creditelor comerciale, ceea ce permite asigurătorilor să reducă rapid limitele riscului ca răspuns la o eventuală deteriorare a condițiilor din piață.
Ratingul Aa3 IFS al Euler Hermes reflectă poziția puternică și de lider pe piața asigurărilor de credit la nivel mondial a companiei, avand o capitalizare economică puternică susținută de un management dinamic bazat pe gestionarea riscurilor asigurate, pe instrumente eficiente de monitorizare a riscurilor de subscriere și o rentabilitate puternică a subscrierilor, deși sunt așteptate pierderi în cursul anului 2020 din cauza contextului coronavirus.
“Orice șoc economic global tinde să afecteze toate industriile și, implicit, și pe cea a asigurărilor de credite comerciale. Expertiza dobândită ca lideri de piață ne face să avem încredere că vom găsi cele mai bune soluții pentru a traversa această criză. Monitorizăm în timp real ceea ce se întâmplă la nivel global și suntem pregătiți să gestionăm eficient provocările.”, a declarat Cristina Rusuleanu – Country Manager, Euler Hermes România.
Puterea financiară a asigurării în contextul coronavirus
Moody’s previzionează afectarea negativă a profilurilor de credit ale asigurătorilor într-un scenariu de stres sever legat de coronavirus. Acesta ar putea include o întrerupere prelungită în activitatea multor business-uri, afectarea gravă a piețelor financiare, dar și rate ale revendicării daunelor mai mari decât au fost observate în timpul crizei financiare din 2008/09.
Răspândirea rapidă globală a coronavirusului a dus la o perspectivă economică în scădere din cauza diminuării drastice a prețurilor petrolului și la o tulburare extinsă a pieței financiare, generând un impact asupra creditelor în multe sectoare ale lumii. Întreprinderile mici și mijlocii, la care asigurătorii de credit au o expunere semnificativă, sunt deosebit de vulnerabile, existând riscul de insolvență în cazul întreruperii îndelungate a activității și în absența sprijinului guvernamental.
Așteptările companiei Moody’s merg însă spre scenariul în care profilurile de credit ale asiguratorilor vor fi în mare parte rezistente la perturbarea pe scara largă a piețelor economice și financiare din cauza coronavirus. Practicile bine dezvoltate de subscriere a riscurilor limitează expunerea asigurătorului față de entități mai slabe, care au rezerve de lichidități mai mici și, prin urmare, au mai puține șanse să reziste la perturbarea afacerilor prevăzute în scenariul de stres.
Moody’s se așteaptă ca impactul direct al volatilității piețelor financiare la bilanțurile asigurătorilor să fie moderate.
***************
Pentru informații suplimentare:
Alina Oana ȚÂRLEA
Marketing and Market Management Manager Euler Hermes | Departament Marketing | Oregon Park |
Tel: +40 21 302 0378 | Mobil: +40 753 052 559, Email: [email protected], www.eulerhermes.ro
Previzionarea riscurilor comerciale și de neplată de astăzi, înseamnă protejarea trezoreriei de mâine
Euler Hermes este liderul mondial în domeniul soluțiilor de asigurare a creditelor și un specialist recunoscut în domeniile acoperirii și asigurării creditelor. Cu o experiență de peste 100 de ani, Euler Hermes oferă o gamă completă de servicii de gestionare a creanțelor clienților. Rețeaua sa internațională de supraveghere permite analizarea stabilității financiare a IMM-urilor și a marilor grupuri active pe piețe reprezentând 92% din PIB-ul mondial. Societatea cu sediul social la Paris este prezentă în peste 50 de țări având peste 5800 de angajați. Membră a Grupului Allianz, Euler Hermes a obținut ratingul AA din partea Standard & Poor’s. Societatea a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de 2,9 miliarde de euro în 2019 și garanta tranzacții comerciale în valoare de 950 miliarde de euro în întreaga lume la final de 2019. Pentru mai multe informații: eulerhermes.com
Notă de avertizare privind declarațiile de perspectivă: Afirmațiile conținute în acest document pot include perspective, afirmații privind așteptările legate de viitor precum și alte declarații prospective care sunt bazate pe opiniile și ipotezele actuale ale conducerii și implică riscuri și incertitudini cunoscute și necunoscute. Rezultatele, performanța și evenimentele efective pot diferi substanțial de cele exprimate sau sugerate în aceste declarații de perspectivă. Astfel de devieri pot surveni din următoarele cauze, fără limitare la, (i) modificări ale condițiilor economice generale și ale situației privind competitivitatea, în special în activitatea principală și pe piețele principale ale Grupului Allianz, (ii) performanța piețelor financiare (în special volatilitatea pieței, lichiditatea și evenimentele legate de credite), (iii) frecvența și gravitatea evenimentelor care cauzează prejudicii asigurate, incluzând de la catastrofe naturale până la realizarea de cheltuieli pentru acoperirea prejudiciilor, (iv) nivelurile și tendințele de mortalitate și morbiditate, (v) nivelurile de persistență, (vi) cu precădere în activitatea bancară, amploarea riscurilor de credit, (vii) nivelurile ratei dobânzii, (viii) cursurile de schimb valutar, incluzând cursul de schimb EUR/USD, (ix) modificările legilor și ale reglementărilor, inclusiv ale reglementărilor fiscale, (x) impactul achizițiilor, incluzând aspectele legate de integrare și măsurile de reorganizare, și (xi) factorii generali privind competitivitatea, în fiecare caz, la nivel local, regional național și/sau global. Mulți dintre acești factori pot avea o probabilitate mai mare de a se produce, sau pot fi mai pronunțați, ca urmare a activităților teroriste și a consecințelor acestora.