Aprobarea de catre Guvernul Romaniei a Memorandumului privind construirea Spitalului Regional de Urgenta Cluj

0
871

Urmare a memoriilor transmise si a demersurilor pe care Consiliul Judetean Cluj le-a ini’iat ]n acest sens pe langa Guvernul Romaniei, in sedinta de ieri a executivului a fost aprobat Memorandumul privind demararea constructiei a sase spitale regionale de urgenta prin parteneriat public-privat, printre care si Spitalul Regional de Urgenta Cluj.

Prin memorandumul inaintat de Ministerul Sanatatii si aprobat de Guvernul Romaniei s-a decis ca edificarea Spitalului Regional de Urgenta Cluj reprezinta o prioritate absoluta, alaturi de cel din Iasi, aceste doua centre cu traditie in medicina intampinand si cele mai mari probleme in ceea ce priveste infrastructura spitaliceasca. Numai in municipiul Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta isi desfasoara activitatea in 25 de pavilioane, 16 dintre acestea fiind construite in 1902, iar restul intre anii 1930 -1977, in timp ce singura cladire mai noua, in care functioneaza momentan UPU, dateaza din anul 2005.
Noile spitale regionale de urgenta, care vor costa aproximativ 1,5 miliarde euro se vor edifica in Cluj-Napoca, Iasi, Craiova, Tg. Mures, Timisoara si Bucuresti si vor fi gandite ca centre universitare care sa asigure conditii de asistenta medicala de urgenta unitara, in special pentru cazurile care necesita o abordare multidisciplinara in domeniul terapiei. Acestea vor functiona ca unitati compacte, autonome, de urgenta, cu functionalitate integrala (investigatii, diagnostic si tratament) care sa faca posibila eficientizarea serviciului medical (prin reducerea timpului necesar si a costurilor pentru stabilirea diagnosticului).
Terenul viitorului spital regional, care va deservi cca. 4 milioane de oameni din regiunea de NV a Romaniei si care urmeaza a fi edificat prin Parteneriat Public Privat, se gaseste pe teritoriul comunei Floresti si are o suprafata de 14 hectare. Desi va avea un management privat, Spitalul Regional de Urgenta va functiona in regim public, pacientii beneficiind de tratament similar sistemului public al asigurarilor de sanatate. Costul estimat al acestuia este de €150 milioane, unitatea urmand a fi dotata cu 800 de paturi, 37 de sectii medicale si un heliport.
„Ne bucuram sa constatam ca Guvernul a fost extrem de receptiv si a dat curs favorabil solicitarilor repetate ale Consiliului Judetean Cluj de a sprijini proiectul de construire a  viitorului spital Regional de Urgenta Cluj, un proiect de importanta capitala pentru locuitorii judetului Cluj dar si ai regiunii de Nord-Vest a tarii. Mai mult decat atat, suntem extrem de satisfacuti de faptul ca edificarea Spitalului Regional din Cluj a fost desemnata drept prioritate absoluta a Guvernului, alaturi de construirea spitalului regional de la Iasi. Consiliul Judetean Cluj va continua eforturile intreprinse in acest sens, astfel incat lucrarile efective sa inceapa in cel mai scurt timp posibil iar finalizarea acestui obiectiv strategic pentru judetul Cluj sa aiba loc in aproximativ cinci ani” a declarat Presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.

Biroul de presa
03.03.2011

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here