Aproximativ 4.900 de elevi din cei aproape 31.000 programati nu sustin, joi, proba de competente digitale la bacalaureat, testarea fiind afectata din cauza grevei in 136 din cele 886 de centre de evaluare, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Melania Vergu.
Cadrele didactice afiliate la Federatia Sindicatelor Libere din invatamant, Federatia „Spiru Haret” si Federatia Educatiei Nationale au intrat, joi, in greva generala de o zi, nemultumite de scaderea veniturilor dupa intrarea in vigoare a legii salarizarii, de disponibilizarile anuntate si de noua Lege a educatiei.
Protestul nu afecteaza insa toate scolile si centrele de evaluare in care este sustinuta proba de evaluare a competentelor digitale din cadrul examenului de bacalaureat. Unii profesori din cateva judete au decis sa nu sustina actiunile de protest, astfel ca in unele scoli cursurile se desfasoara normal, iar in 750 de centre de evaluare are loc proba de competente digitale de la examenul de bacalaureat.
Joi trebuiau sa sustina proba de bacalaureat aproape 31.000 de elevi, in 886 de centre de evaluare.
Purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Melania Vergu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX ca aproximativ 4.900 de elevi nu sustin proba de bacalaureat din cauza grevei profesorilor, protestul afectand 136 din cele 886 de centre de evaluare.
De asemenea, peste 100 de cadre didactice care fac parte din comisiile de bacalaureat au cerut sa fie inlocuite pentru ca participa la greva.
Melania Vergu preciza, marti, ca greva nu va afecta 10 judete, respectiv Buzau, Bistrita, Bihor, Calarasi, Dambovita, Ilfov, Mures, Neamt, Satu Mare si Valcea.
Secretarul de stat si presedintele Comisiei Nationale de Bacalaureat, Oana Badea, declara ca 750 de centre de evaluare isi vor desfasura activitatea normal in a patra zi a probei de evaluare a competentelor digitale, fapt care arata ca o parte din cadrele didactice au acceptat sa participe la aceasta evaluare.
Ministerul Educatiei a transmis, miercuri, o nota inspectoratelor scolare in care sunt precizate masurile pe care conducerile unitatilor de invatamant trebuie sa le ia joi, in timpul grevei generale, intrucat aceasta actiune „nu inseamna lacat pe scoli”. Reprezentantii Ministerului Educatiei au precizat ca directorii unitatilor de invatamant vor lua act de decizia cadrelor didactice din unitatea respectiva de a-si exercita dreptul legal la greva si, in functie de aceste decizii, vor stabili orarul elevilor in ziua de joi.
Examenul va continua vineri, cand sunt asteptati sa participe 20.593 de candidati si apoi luni, 26 aprilie (12.380 de candidati), marti, 27 aprilie (7.693 candidati), miercuri, 28 aprilie (4.272 candidati) si joi, 29 aprilie (2.207 candidati).
Si studentii au fost sfatuiti de reprezentantii lor sa nu intre la cursuri joi, cand profesorii sunt in greva, nemultumiti de forma Legii educatiei aprobata de Guvern.
Luna martie a reprezentat debutul actiunilor de protest ale cadrelor didactice, care anuntau ca nu mai trec in catalog notele si calificativele elevilor. in 25 martie, sindicalistii din invatamant au organizat un miting in Piata Victoriei, urmat de un mars de protest. Tot in 25 martie au fost suspendate cursurile in scoli, pentru dezbateri pe proiectul Legii educatiei, sindicalistii reclamand ca acesta nu fusese trimis cadrelor didactice pentru a fi analizat.
Sindicalistii din invatamant au avertizat ca daca autoritatile nu gasesc o rezolvare la problemele din educatie, ar putea intra in greva generala pe termen nelimitat, la sfarsitul lunii mai – inceputul lunii iunie, care va duce la neincheierea situatiei scolare, deci la blocarea anul scolar. (Mediafax)