„APTITUDINI ESENȚIALE PENTRU SUCCESUL TINERILOR DIN COMUNITATEA TA”, ediția 2022, a ajuns la final

0
962

 

  • Peste 2.900 de liceeni și profesori din toată țara, participanți la ediția din 2022 a proiectului Aptitudini esențiale pentru succesul tinerilor din comunitatea ta, implementat de Junior Achievement România în colaborare cu OMV Petrom și consultanții voluntari din companie
  • 69 de liceeni au luat parte, în 2022, la Școala de primăvară JA cu tema „Casele sustenabile și inteligente ale viitorului”

 

Junior Achievement România și OMV Petrom au derulat în acest an o nouă ediție a proiectului Aptitudini esențiale pentru succesul tinerilor din comunitatea ta, adresat elevilor de liceu și profesorilor coordonatori.

 

Tinerii au avut oportunitatea de a se implica într-o varietate de experiențe practice de învățare, care i-au ajutat să dobândească cunoștințe noi și să exerseze abilități necesare în tranziția către piața muncii. Profesorii au beneficiat de traininguri gratuite, menite să contribuie la diversificarea modului de predare prin integrarea unor componente moderne și în acord cu nevoile de învățare ale elevilor.

 

Astfel de sesiuni sunt foarte utile ca urmare a cererii tot mai crescute de resurse umane pe piața muncii, dar și a nevoii tinerilor de a avea o expunere în fața marilor companii și de a înțelege nevoile actuale ale industriei. Cred că participarea la aceste tipuri de evenimente poate să contribuie la pregătirea tinerilor pentru carieră și la formarea specialiștilor de mâine. Astfel, elevii pot afla care sunt cerințele și joburile specifice din companiile la care vor dori să acceadă pe viitor”, a spus o doamnă profesor de la Colegiul Tehnic Raluca Ripan din Cluj-Napoca, Cluj, după participarea la webinarul cu tema „Ce înseamnă o carieră în domeniul energetic?”

 

Proiectul conține patru tipuri de activități:

  • Școala de primăvară JA, în care elevii sunt stimulați să-și folosească creativitatea și gândirea antreprenorială pentru identificarea unor soluții inovatoare la probleme sau situații concrete din comunitatea lor;
  • Traininguri dedicate profesorilor;
  • Sesiuni de orientare profesională în cadrul cărora tinerii sunt familiarizați cu teme precum inovația, viitorul pieței muncii, alegerea profesiei potrivite, tipurile de antreprenoriat, introducerea în domeniul energetic etc.;
  • JA BizzFactory™, un incubator de afaceri la care elevii participă în echipe și testează diferite idei de afaceri prin care pot rezolva probleme identificate în comunitatea din care provin.

 

„Deși totul era nou pentru mine, de la colectiv la tema și modul de lucru, cu ajutorul echipei JA și al voluntarilor OMV Petrom, m-am adaptat într-un timp record la modul cel mai eficient de lucru. Am învățat mai multe despre energia verde și importanța ei și am legat prietenii cu cei cu care am lucrat în echipă”, a declarat o elevă în clasa a X-a la Liceul Horea, Cloșca și Crișan Abrud, Alba, participantă la Școala de primăvară JA.

 

Am găsit de mare interes webinarul Despre inovație la care am participat și în urma căruia am aflat informații utile și interesante, cum ar diferența dintre inovație și invenție sau ce este un antreprenor. Corelarea informației transmise de către voluntar cu exemple din viața cotidiană la care nu m-am gândit anterior mi-a captat atenția pe parcursul întregii prezentări’’, a spus o elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național Vasile Alecsandri din Galați.

 

Ediția din 2023 a proiectului va începe în luna ianuarie și va cuprinde activități pentru elevi și profesori programate a fi desfășurate atât online, cât și în format fizic.

 

Ionuț Ciubotaru, vice președinte Dezvoltarea Afacerii, Gaze și Energie, OMV Petrom: „Echipa OMV Petrom este mândră să susțină proiectul Aptitudini esențiale pentru succesul tinerilor din comunitatea ta, alături de Junior Achievement România. Am considerat că această inițiativă reprezintă o oportunitate importantă de a oferi tinerilor acces la cunoștințe și abilități esențiale pentru a-și construi o carieră de succes în viitor și, în consecință, pentru a contribui la dezvoltarea unei societăți mai sustenabile în România.

Suntem siguri că acest proiect a avut un impact puternic asupra tinerilor și suntem încântați să vedem că au primit sprijinul de care au avut nevoie pentru a se pregăti pentru viitor. Credem în puterea educației pentru a face o schimbare pozitivă în România și suntem încântați să putem continua să susținem astfel de proiecte.”

 

Despre OMV Petrom

OMV Petrom este cea mai mare companie integrată de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 47 milioane bep în 2021. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și țările învecinate prin intermediul a aproximativ 790 benzinării, sub două branduri, OMV și Petrom.

Acțiunile OMV Petrom sunt tranzacționate la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori din Londra. OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51% din acțiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deține 21% din acțiunile OMV Petrom, iar 28% sunt deținute de persoane fizice și juridice.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 35 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2021. În aceeași perioadă, compania a investit aproximativ 17 miliarde euro.

Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilității corporatiste. În perioada 2007 – 2021, compania a alocat peste 80 milioane euro pentru dezvoltarea comunităților din România, concentrându-se pe protecția mediului, educație, sănătate și dezvoltare locală.

Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom și-a anunțat sprijinul pentru recomandările emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD, Grupul operativ pentru publicarea informațiilor financiare referitoare la schimbările climatice) privind riscurile și oportunitățile asociate schimbărilor climatice.

 

Despre Junior Achievement (JA) România

Junior Achievement (JA) România, organizație nonprofit, a fost fondată în anul 1993 și este parte a JA Worldwide® USA și JA Europe. Junior Achievement este cea mai mare organizație internațională de educație antreprenorială, economică, financiară, de orientare profesională, cât și pentru dezvoltare personală, programele sale fiind urmate în 40 de țări din Europa și peste 100 din lume. În România, programele JA de tip „learning by doing“ și „project based” sunt urmate anual de peste 250.000 de elevi și studenți din peste 1.900 de instituții de învățământ și se desfășoară local în parteneriat cu Ministerul Educației, instituțiile de învățământ și comunitatea de afaceri. În 2022, organizația internațională a urcat pentru a patra oară în Top 10 ONG-uri din lume și a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace.

Mai multe detalii sunt disponibile pe www.jaromania.org

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here