ARB vede un prejudiciu de 0,4% din creditul neguvernamental in dosarul fraudelor bancare

0
1172

Ancheta DIICOT vizeaza 0,28% din numarul de sucursale bancare, eventualul prejudiciu echivaleaza cu 0,04% din creditul neguvernametal, iar faptele verificate par „un fenomen exterior sistemului bancar”, sustine Asociatia Romana a Bancilor(ARB), punct de vedere exprimat anterior si de guvernatorul BNR.

„Referitor la acuzatiile nefondate privind «virusarea sistemului bancar in proportie de 80%», mentionam ca orice raportare la indicatorii sistemului bancar prezinta un impact de 0,28% dupa numarul de sucursale din totalul de 5.688 unitati bancare, la finele lunii iunie 2012, si de 0,043% dupa ponderea creditelor potential afectate din total credit neguvernamental, care se cifra, in luna septembrie 2012, la 51 miliarde de euro (valoarea totala a prejudiciului potential cauzat este estimata la suma de 22 milioane de euro, potrivit DIICOT)”, arata ARB, intr-un comunicat.

Asociatia apreciaza ca indiciile facute publice pana prezent „conduc mai degraba la predominanta unui fenomen exterior sistemului bancar”, astfel ca formulari precum „caracatita bancara” sunt „fortate si extrem de periculoase”.

Saptamana trecuta guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca faptele anchetate de DIICOT vizeaza cel mult 0,08% din sistemul bancar, in niciun caz 80% cum s-a vehiculat in media, iar din informatiile disponibile rezulta ca este vorba de un grup infractional din afara sistemului, si nu de o „caracatita a bancherilor”.

„Cum sa fie vorba de 80%? Probabil 0,08%. Numai primele trei banci au peste 2.000 de unitati bancare. Se vorbeste de 16 unitati bancare, nu au cum sa reprezinte atat. (…) Nu e vorba de o caracatita a bancherilor, mai degraba este un grup infractional din afara bancilor”, a spus atunci guvernatorul bancii centrale.

Asociatia Bancilor si-a exprimat si ingrijorarea privind modul in care a fost prezentata opiniei publice evolutia anchetei DIICOT.

„Au fost facute afirmatii surprinzatoare cu caracter de certitudine la adresa unor reprezentanti ai comunitatii bancare, in absenta deciziei instantei. Facem apel la tratarea subiectului cu mentionarea aspectului referitor la prezumtia de nevinovatie”, arata ARB.

ARB arata, de asemenea, ca semnalele de depistare a potentialelor fraude au fost lansate din interiorul comunitatii bancare.

„O companie obtine un credit bancar pe baza unui dosar de credit complex care cuprinde documente referitoare la situatia legala si financiara a firmei respective, afacerile derulate de aceasta, proiectul care va fi finantat si contractele comerciale. Analizele de credit au la baza aceste documente emise sau confirmate de companie, de institutii si persoane autorizate. Bancile depun toate diligentele, potrivit normelor si regulamentelor in vigoare, sa reconfirme autenticitatea si veridicitatea documentelor si informatiilor respective. in cazul in care aceste documente sunt false ori falsificate sau contin informatii si afirmatii false, raspunderea revine institutiilor si persoanelor care le-au emis, le-au confirmat ori le-au falsificat”, potrivit asociatiei.

ARB cere „discernamant si responsabilitate” si „o abordare echilibrata si documentata a cazului”.

in acest dosar procurorii au cerut arestarea preventiva a 33 de persoane, iar judecatorii au emis 17 mandate de incarcerare, printre cei ajunsi in detentie numarandu-se liderul gruparii infractionale, Daniel Ruse, Stan Mihai, fratele acestuia, Toma Mihai, si fostul general DIE Dragos Diaconescu.

in acelasi caz sunt cercetati in stare de libertate vicepresedintele Bancii Romane de Dezvoltare (BRD) Alexandru Claudiu Cercel-Duca si directorul suspendat al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Aurel saramet.

„Avand in vedere numarul actelor materiale duse la bun sfarsit sau executate partial, cercul relational mentionat, prejudiciul creat, cat si faptul ca prin activitatea infractionala grupul a cuprins peste 80% din sistemul bancar romanesc si o parte importanta a institutiilor statului, grupul Mihai Stan – Daniel Ruse isi castiga prin amploarea sa un loc aparte in cazuistica penala”, noteaza procurorii DIICOT in documentul prin care cer arestarea celor 33 de persoane.

Potrivit DIICOT, in perioada 2010-2012 membrii grupului infractional organizat au realizat beneficii financiare substantiale prin fraude bancare, respectiv obtinerea sau incercarea de a obtine un numar de 40 de credite de la 16 unitati bancare de pe teritoriul Romaniei, prin utilizarea unor documente falsificate. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here