ARC solicita o schimbare a tiparului in agricultura si o renastere rurala

0
798

BRUSSELS, 19 Iulie, 2010 – Agricultural and Rural Convention 2020 (ARC) va oferi o declaratie din partea societatii civile pe 20 Iulie la Conferinta Comisiei Europene “CAP post-2013”.
ARC va cere factorilor de decizie europeni pentru a initia o schimbare a tiparului in agricultura si o renastere rurala.

ARC solicita un sistem de productie alimentara durabil ca o alternativa viabila la modelul european dominant al agriculturii intensive. Aceasta indeamna UE sa isi onoreze angajamentul de coeziune sociala, economica si teritoriala prin lansarea unei renasteri economice a zonelor rurale.
ARC este de parere ca o revizuire radicala a politicilor atat pentru agricultura, cat si pentru dezvoltare rurala este necesara. Acest punct de vedere este determinat de pierderea drastica a biodiversitatii, disparitatile grave ale veniturilor si calitatii vietii dintre regiunii si oameni in Europa, nevoia reducerii radicale a gazelor cu efect de sera pentru a evita schimbari climatice catastrofale, cresterea interesului public privind calitatea si siguranta alimentara, precum si alte imperative.
ARC, prin urmare, solicita:
 O schimbare a tiparului in agricultura, de la un model european dominant al agriculturii intensive si o industrie alimentara centralizata la un model sustenabil si diversificat de productie si procesare a alimentelor, cu legaturi mai stranse intre fermieri si consumatori si o inalta grija pentru sanatatea publica si mediu.
 O renastere economica a zonelor rurale, bazandu-se pe puterea si diversitatea comunitatilor si culturilor si utilizarea sustenabila a resurselor naturale si umane. Privind securitatea alimentara, ARC considera ca terenurile agricole ar trebui pastrate in stare buna si productie sustenabila pe intreg teritoriul Europei, pentru utilizare pe termen lung in productia alimentara. Europa ar trebui sa produca alimente de inalta calitate in cantitatea de care europenii au nevoii, incluzand toate produsele de baza (precum furajele) necesare pentru producerea acestora. Privind calitatea alimentelor, ARC constata ca obezitatea, diabetul si alte boli reflecta dietele nesanatoase oferite consumatorilor prin intermediul tot mai multor alimente procesate si compuse. Aceasta solicita o educatie larg raspandita privind alimentatia, dieta si legatura cu sanatatea si promovarea alimentelor proaspete, locale si regionale si a legaturilor directe dintre consumator si producator.
Privind valoarea adaugata pentru produsele agricole, ARC solicita actiuni pentru a construi un parteneriat echitabil in cadrul lantului alimentar european si pentru a permite agricultorilo sa atinga preturi rentabile la iesirea din ferma. Un efort major ar trebui, de asemenea, sa mearga in incurajarea activitatilor cu valoare adaugata la nivel local si regional prin intermediul intreprinderilor mici si mijlocii inclusiv cele conduse de fermeri insisi. Politicile viitoare ar trebui sa promoveze consolidarea si vitalitatea sistemelor alimentare locale si regionale. Privind economia rurala, ARC noteaza ca multe regiuni rurale, in special, dar nu numai, in statele noi membre au fost grav slabite de prabusirea agriculturii colective, centralizarea industriei si comertului, emigrarea tinerilor si alti factori. Aceasta solicita UE sa isi onoreze angajamentul privind coeziunea sociala, economica si teritoriala prin lansarea unei renasteri economice a zonelor rurale. Acest lucru ar trebui sa includa sprijin pentru fermele mici si cele familiale, pentru agricultura cu o activitate intensa a fortei de munca, pentru intreprinderile diversificate atat pe, cat si in afara fermei si noii tineri intrati in agricultura. Politicile trebuie sa vizeze consolidarea sectoarelor secundare si tertiare, cu un accent special pe intreprinderile mici si mijlocii, inclusiv valoarea adaugata pentru produsele agricole si forestiere aproape de originile lor, dezvoltarea turismului, utilizarea inovativa a tehnologiei informatiei, generarea energiei regenerabile si localizarea industriilor de inalta tehnologie in spatii rurale de inalta calitate.
O atentie speciala trebuie acordata regenerarii economice in zone indepartate, montane sau izolate, comunitati agricole de subzistenta si zone rurale sarace. Astfel de zone sunt deseori numite „periferice” sau „dezavantajate”, dar poate fi esentiala pentru persoanele care traiesc in acele zone si foarte favorizate in termeni culturali, de mediu si altii.
Politicile pentru aceste zone trebuie sa sprijine comunitatile rurale in schimbarea dezavantajelor percepute in avantaje economice si sociale, cu accent pe sustinerea vitalitatii sociale, mentinerea serviciilor sociale, diversificarea economiei locale, recompensarea fermierilor (oricat ar fi de mici) pentru bunurilor publice pe care le produc si (unde este cazul) acceptarea valorii economiilor informale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here