București, 16 februarie 2024 – Asociația Casa Bună, în parteneriat cu RISE Project, lansează petiția pentru Salvarea Pădurilor Bătrâne. Prin acest demers, organizația dorește să tragă un semnal de alarmă asupra tăierii accelerate a arborilor seculari și să susțină includerea pădurilor virgine în categoria zonelor de non-intervenție, în conformitate cu cerințele Uniunii Europene, pentru a asigura conservarea lor pe termen lung.
În prezent, doar 27% din teritoriul României reprezintă suprafață împădurită, ceea ce ne clasează mult sub media europeană, care atinge 36%. De asemenea, fenomenul tăierilor ilegale, abuzive și necontrolate a făcut ca, în ultimii 20 de ani, din cele 200.000 de hectare de păduri virgine și cvasi-virgine (păduri foarte bătrâne) din România, să rămână puțin peste 70.000 de hectare, trecute în Catalogul Național. Asta înseamnă că doar puțin peste 35% dintre arborii seculari mai sunt astăzi în picioare în păduri.
În cadrul reformei sistemului de management al ariilor naturale protejate, în concordanță cu Strategia europeană privind biodiversitatea și PNRR 2021 – 2027, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor are în vedere desemnarea zonelor de protecție strictă, iar Pădurile Bătrâne ar putea fi incluse în aceste spații protejate, în virtutea importanței lor ecologice. Prin gestionarea durabilă a pădurilor, se urmărește asigurarea integrității fondului forestier și prevenirea degradării sale ireversibile.
Tocmai de aceea, Asociația Casa Bună și RISE Project cer, printr-o petiție, Guvernului României, Parlamentului și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor modificarea Legii nr.46/2008 privind Codul Silvic sau promulgarea unui act normativ distinct, care să asigure includerea Pădurilor Bătrâne în zonele de non-intervenție.
”Împreună putem face diferența. Fiecare semnătură aduce o contribuție semnificativă în lupta pentru salvarea Pădurilor Bătrâne. Haideți să arătăm că natura are un loc central în inimile noastre și că suntem hotărâți să luăm măsuri pentru a o proteja. Semnați petiția noastră și împărtășiți-o cu cei din jurul vostru pentru a face cunoscută această cauză vitală”, a declarat Mădălina Cristina Maria – voluntar în cadrul proiectului WATCH PR – Watchdog – Advocacy – Transparență- Corectitudine – Harta Politicii Românești.
Dacă și tu susții protejarea pădurilor seculare ale României, poți semna petiția chiar aici: Petiție pentru Salvarea Pădurilor Bătrâne
Petiția face parte din campania de advocacy „Impactul defrișărilor neautorizate în România” din cadrul proiectului WATCH PR, derulat de Asociația Casa Bună în parteneriat cu RISE Project, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.