Asociația pentru Sănătate Dentară: ortodonția se referă la sănătatea întregului corp, nu doar la sănătate orală

0
1781
  • În România, șapte din zece copii cu vârsta de șase ani prezintă deja probleme funcționale orale care pot fi prevenite prin vizita timpurie la ortodont.

 

  • Necorectate la timp, acestea se vor asocia mai târziu cu  probleme de sănătate generală și chiar cu tulburări de comportament.

 

  • Asociația pentru Sănătate Dentară, care include o echipă pluridisciplinară de specialiști, lansează o amplă campanie prin care părinții să conștientizeze aceste riscuri. Pe tot parcursul lunii octombrie, Luna Ortodonției, asociația oferă evaluări ortodontice gratuite copiilor sub șapte ani, în scopul prevenției.

 

București, 30 septembrie 2016

Începând cu octombrie, luna sănătății orale în ortodonție, Asociația pentru Sănătate Dentară (ASD), fondată de dr. Marinela Bănică, lansează o campanie de conștientizare a riscurilor ortodontice, cu scopul de a informa părinții despre cum pot preveni anomaliile dento-maxilare.

Specialiștii ASD recomandă părinților să facă, în mod preventiv, prima vizită la un specialist ortodont pentru copilașul lor încă de la vârsta de trei ani. În România, șapte din zece copii cu vârsta de șase ani prezintă deja probleme funcționale orale (respirație, deglutiție, masticație, fonație) care pot fi prevenite prin vizita timpurie la ortodont. Necorectate la timp acestea se vor asocia mai târziu cu  probleme de sănătate generală (postură greșită, probleme ale coloanei etc.) și chiar tulburări de comportament (datorită respirației nazale și tulburarilor de somn). Mai mult, problemele necorectate pot genera mai târziu anomalii dento-maxilare care pot fi corectate prin tratamente ortodontice complexe – extracții de dinți permanenți în scop ortodontic sau chiar intervenții chirurgicale de repoziționare a maxilarelor.

 

„Ortodonția, așa cum o înțeleg și cum o practic de peste 14 ani, înseamnă înainte de toate, prevenție. Am înființat Asociația pentru Sănătate Dentară pentru ca, alături de o echipă pluridisciplinară de specialiști (în somn, nutriție, kinetoterapie, logopedie, ORL etc.), să ajutăm părinții să aibă grijă de sănătatea orală a copiilor lor și de bugetul familiei. Concret, problemele funcționale orale ale copilașului de 3-6 ani pot fi depistate și corectate mult mai ușor, non-invaziv și, de ce nu, mult mai ieftin, prin educare, informare, exerciții specifice sau lucrul cu un specialist”, explică Dr. Marinela Bănică, specialist în ortodonție holistică și Președintele Asociației pentru Sănătate Dentară.

Abordarea holistică asupra ortodonției este unică în România, presupune colaborarea cu specialiști din alte domenii și este rezultatul a mai mult de zece ani de experiență și cercetări personale, în contact cu diferite școli de medicină dentară: franceză, engleză și americană.

 

 

Simptomele problemelor ortodontice (malpozițiile dentare, pierderea precoce a dinților) au legătură cu alte probleme de sănătate generale, iar între acestea două aparent nu există o relație. Practic, poate fi făcută o legătură între poziția dinților și afecțiunile la nivelul unor organe.

„Dinții, organele, glandele și țesuturile sunt interconectate. Plecând de la acest principiu, am constatat de-a lungul experienței mele că, nedepistate la timp, problemele ortodontice funcționale se pot transforma în probleme dento-maxilare, care dincolo de aspectul estetic, pot afecta întreaga stare de sănătate a organismului. De pildă, poziția dinților influențează postura corpului, care la rândul ei determină probleme la întregul schelet, lucru care afectează poziția naturală a organelor. De aici și până la afecțiuni ale organelor și o stare de sănătate precară mai este doar un pas”, adaugă dr. Marinela Bănică.

În acest sens, între 3 și 31 octombrie, Asociația pentru Sănătate Dentară pune la dispoziție gratuit o vizită de prevenție pentru copii cu vârste de maximum șapte ani, ca mod de celebrare a lunii octombrie ca lună a sănătății orale în ortodonție. De asemenea, pentru pacienții care doresc să afle mai multe despre metodele de tratament, specialiștii din Asociație vor oferi planuri de tratment individualizate, gratuit.

Mai multe detalii legate de termene și condiții în această campanie găsiți pe pagina de Facebook a Asociației pentru Sănătate Dentară.

###

Despre Asociația pentru Sănătate Dentară

Asociația pentru Sănătate Dentară a luat ființă în luna august a acestui an, cu scopul de a educa, informa și susține părinții în a se preocupa de sănătatea orală a copiilor lor. Obiectivul este de a preveni, astfel, problemele ortodontice sau cele asociate, la vârsta adolescenței și la maturitate. Direcția principală a Asociației este schimbarea mentalității și furnizarea de informații utile în scop de prevenție. Un rol extrem de important îl joacă stomatologii generaliști, părinții și profesorii, care pot ajuta prin colaborarea cu specialiștii ortodonți în prevenirea anomaliilor dento-maxilare la copii. În plus, Asociația își asumă rolul de a organiza conferințe de educare și formare a asistenților medicali în domeniul sănătății orale, precum și formarea profesională de instructori sau educatori de sănătate orală și dentară.

Dr. Marinela Bănică, specialist în ortodonție holistică și Președinte al Asociației pentru Sănătate Dentară

Dr. Marinela Bănică este specialist în ortodonție holistică și are o experientă clinică acumulată de peste 14 ani. Dintre aceștia, Marinela a frecventat pentru doi ani cursurile uneia dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ și cercetare în Tehnică Linguală din Paris și prima instituție din lume care formează specialiști în Tehnică Linguală. De altfel, însuși inventatorul tehnicii linguale Incognito, Dr. Dirk Wiechmann, și-a obținut Diplome Universitaire en Orthodontie Linguale” la aceeași Universitate Paris V. Cele mai recente cursuri de specializare internaționale efectuate de Dr. Marinela Bănică sunt: SureSmile Advanced Training Program –  Orametrix Dallas; Master Invisible Orthodontics – Invisalign System, Align Technology; Attestation de participation Diagnostic et plan de traitement: vers l’excellence du résultat” College European d’Orthodontie a Luxembourg.

Dr. Marinela Bănică

Medic Specialist Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială

Președinte Asociația pentru Sănătate Dentară

 

Dr. Marinela Bănică este medic specialist în Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială și Președinte al Asociației pentru Sănătate Dentară.  Asistent Universitar în cadrul Facultății de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

Povestea acesteia a început odată cu anii de liceu, fiind absolventă a Liceului Sanitar din Oradea, secția Tehnică Dentară. Între 1993 și 1999, a studiat la Facultatea de Stomatologie UMF „Carol Davila” București. În 2002, Marinela Bănică a început module de Competență si Specializarea în Ortodonție în cadrul UMF „Carol Davila” București, unde până în anul 2013 a fost și Asistent Universitar. În 2009, a obținut o Diplomă Universitară în Ortodonție Linguală la Université René Descartes din Paris.

Dr. Marinela Bănică are o pregătire solidă în ortodonție și ortopedie dento-facială și o dorință extraordinară de informare și perfecționare, de asimilare a unor noi cunoștințe, dovedită de perioada și etapele parcurse în cadrul programelor de masterat în Tehnica Alinierii Corecte, Ortodonție Invizibilă și SureSmile Advanced Training Program din cadrul Centrului de Cercetare Orametrix Dallas. Pe lângă acestea, deține și trei Certificate de Excelență în Tehnică Linguală Win, Incognito, acordate de Dr. Dirk Wiechmann în Paris, în Tehnică Linguală Orapix, acordat de  Dr. Didier Fillion în Paris, precum și de Master Invisalign acordat de Dr. Manuel Roman în Spania.

De asemenea, este membră a Colegiului European de Ortodonție, a Societății Europene de Ortodonție Linguală și a Asociației Naționale Române de Ortodonție.

Dr. Marinela Bănică a luat parte la numeroase cursuri de pregătire în ortodonție, ortopedie dento-facială, estetică dentară, stomatologie pediatrică, dobândind o experiență care îi permite să acorde îngrijire completă pacienților care au nevoie de repoziționarea chirurgicală a maxilalelor sau de chirurgie facială cosmetică.

În cadrul conferințelor desfășurate în țară, a susținut o serie de prezentări care reliefează interesul său constant pentru dezvoltare profesională și aprofundare a cazurilor clinice întâlnite în practica curentă.

Are experiență clinică de peste 14 ani:

  • 11 ani ca Asistent Universitar Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București;
  • 2 ani ca Masterand în Ortodonție Linguală la Universitatea René Descartes din Paris;
  • 2 ani ca Rezident Ortodonție Linguală la Spitalul Bretonneau Hospital din Paris;
  • 11 ani ca Medic Specialist Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială;
  • 8 ani ca Medic Specialist Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială la clinica OrthoExclusive.

 

Contact presă:

Anca Topliceanu

Email: [email protected]

Telefon: 0727 323 893

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here