Asociaţia ROI lansează harta şcolilor care au început transformarea educaţiei în România!

0
1062

 

De Ziua Mondială a Educației,

Asociaţia ROI lansează harta şcolilor care au început transformarea educaţiei în România!

 

Pentru a marca Ziua Mondială a Educației, Asociaţia ROI a lansat, la începutul lunii octombrie 2019, Harta Şcolilor Zburd, o inițiativă prin care sunt descoperite și puse în valoare şcolile care deschid drumul schimbării în sistemul de învăţământ din România. O astfel de platformă poate fi o sursă de vești bune și de optimism mai mult decât necesare pentru transformare, în contextul în care opinia publică este informată cu precădere despre ceea ce nu funcționează, fapt care acutizează inerția din sistemul de învățământ.

 

“Identificând aceste școli, aprindem multe luminițe care îi pot inspira și pe alții. Deocamdată, am descoperit 30 de școli care s-au înscris în mod voluntar și au îndeplinit anumite criterii. Cu siguranță, numărul lor este mai mare și de aceea ne dorim ca vestea privind această inițiativă să ajungă la cât mai multe școli, iar numărul celor de pe hartă să crească. Astfel, putem să creăm un roi mare de școli care, asemenea albinelor, pot lucra împreună la transformarea educației, aducând zumzet de bucurie în clase și în cancelarie”, declară Simona David Crisbășanu, președintele Asociației ROI.

 

 

“Ne dorim ca aceste școli să se sprijine reciproc, să ofere și să atragă resurse pentru soluționarea provocărilor cu care se confruntă. Sunt mulți oameni interesați să contribuie ca voluntari și organizații care caută parteneri, iar harta îi poate ajută să identifice școli deschise cu care pot colabora”, explică reprezentantul Asociației ROI.

 

 

 

 

Cum pot adera școlile la Mișcarea Zburd?

 

Prima versiune a hărții Zburd se bazează pe înscrierea voluntară printr-un formular de auto-evaluare a școlilor care au dorit să facă parte din Mișcarea Zburd. Echipa de proiect verifică informațiile primite de școli, iar responsabilitatea veridicității informațiilor aparține celor care au completat formularul de înregistrare.

 

“Ne propunem ca, anual, să lansăm campanii de înscriere, astfel încât și eforturile altor școli să fie recunoscute, iar masa critică să crească. Din Mișcarea Zburd poate face parte orice școală – publică, privată, care funcționează după curriculumul național, după un model internațional sau alternativ – care îndeplinește criteriile pentru înscriere. Pentru noi, este important să descoperim în special acele școli cu resurse limitate, din mediul rural, care se zbat să dea o șansă reală la educație tuturor copiilor”, explică Simona David Crisbășanu.

 

Care sunt criteriile de selecție pentru Harta Școlilor Zburd?

 

Pe Harta Școlilor Zburd pot fi găsite școli care, în ultimii doi ani, au realizat progrese pe cel puțin două din următoarele direcții: facilitarea învățării continue; sprijinirea profesorilor și elevilor în procesul de învățare; implicarea și încurajarea inițiativelor elevilor; creearea unui mediu de învățare prietenos, vesel și deschis; colaborare și implicare în comunitate.

 

“Ceea ce apreciem noi este faptul că școlile se află în proces de schimbare, unele sunt la început, unele sunt mai avansate. Mișcarea Zburd NU pune școlile în competiție, ci valorizează eforturile și determinarea. De asemenea, NU este vorba despre școli care implementează proiecte punctuale, ci despre eforturi constante și rezultate concrete pe care le obțin acestea din perspectiva mediului de învățare și a culturii lor organizaționale”, declară Simona Crisbășanu.

 

Harta Şcolilor Zburd este accesibilă acum pe site-ul www.scoalazburd.ro. Dezvoltarea site-ului şi a hărţii a fost susţinută prin voluntariat şi donaţii, alături de partenerii principali ai proiectului, Ciclaton şi Eloquentix.

 

Asociația ROI (roi vine de la albine, colaborare, comunitate) este o organizație neguvernamentală și non-profit care derulează proiecte în domeniul educației. Dintre acestea, se remarcă Zburd – Educatie prin coaching, un proiect-pilot care a demonstrat că este posibilă obținerea de rezultate excepționale atunci când profesorii, elevii, părinții și alți reprezentanți ai comunității lucrează împreună, în echipă.  Asociația ROI este membru fondator al Federației Coaliția pentru Educație.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here