Asocierea RER Vest – RETIM, cu susținerea Primăriei Alba Iulia, anunță rezultatele sondajului de opinie derulat în zona de blocuri din municipiul Alba Iulia, ce a avut ca scop măsurarea nivelului de satisfacție privind serviciile de colectare separată a deșeurilor.
- 62% dintre locuitori se declară mulțumiți
- 54% dintre locuitori consideră că plătesc un preț mediu pentru acest serviciu
- 50% dinte locuitori consideră că amenzile pot fi o soluție pentru a încuraja populația să colecteze separat deșeurile
Alba Iulia: 6 septembrie 2022 – În perioada 01 iulie – 31 august, Asocierea RER Vest – RETIM, operatorul unic de servicii de salubrizare din municipiul Alba Iulia, a derulat un sondaj de opinie în rândul locuitorilor din zona de blocuri, pentru a măsura nivelul de satisfacție a acestora în privința serviciilor de colectare separată a deșeurilor. Aceștia au fost rugați să evalueze curățenia platformelor de colectare a deșeurilor, cunoașterea regulilor de colectare separată, precum și să ofere sugestii pentru îmbunătățirea procesului de colectare separată și, implicit, reducerea cantităților de deșeuri ce ajung la depozitele ecologice.
În urma centralizării datelor, 62% dintre locuitori sunt mulțumiți de calitatea serviciilor de salubritate menajeră.
Frecvența zilnică a colectării deșeurilor din Alba Iulia și colectarea acestora pe fracții diferite fac ca sistemul implementat să fie unul de succes, asigurând reintroducerea deșeurilor de platisc, metal, sticlă, hârtie și carton în economia circulară. De asemenea, la o lună de la introducerea noilor platforme de colectare separată, sub forma dulapurilor supraterane, s-a observat o îmbunătățire a calității deșeurilor colectate, iar cantitatea de deșeuri curate care se pot da spre reciclare aproape s-a dublat.
74% dintre locuitorii municipiului sunt de părere că gradul de curățenie din jurul platformelor de colectare este bun.
În fiecare zi, după ridicarea deșeurilor, angajații RER Vest – RETIM curăță zonele din jurul sistemului de colectare.
Chiar dacă 90% dintre locuitori sunt de părere că ințeleg procesul și colectează separat deșeurile, s-au observat destul de multe cazuri în care deșeurile au căzut pe lângă container deoarece acesta era plin. Astfel, pentru a încuraja colectarea selectivă corectă și adoptarea noilor reguli de cât mai multe persoane, locuitorii din Alba Iulia sunt de părere că cele mai bune instrumente sunt campaniile de informare și conștientizare, supravegherea video a incintelor și chiar aplicarea de amenzi, în cazul celor care nu respectivă regulile.
La sondaj au răspuns 312 persoane, dintre care 57% femei și 42% bărbați, cu vârste cuprinse între 18 și 80 de ani.
Odată cu implementarea sondajului de opinie, localnicii au fost informați și despre noul sistem de colectare selectivă a deșeurilor, care presupune împărțirea acestora în patru fracții: sticlă (colectată în platforma verde), plastic + metal (colectate în platforma galbenă), hârtie și carton (platforma cu capac albastru) și deșeuri reziduale (platforma cu capac negru).
Campania de informare implementată de RER Vest – RETIM Ecologic Service, în colaborare cu Primăria Alba Iulia, continuă în următoarea perioadă cu o serie de întâlniri cu asociațiile de proprietari din Alba Iulia, pentru a le explica locuitorilor cum se colectează separat în mod corect și care sunt avantajele acestui sistem de sortare a deșeurilor. Fiecare asociație de proprietari va fi anunțată cu câteva zile înainte asupra datei și locației întâlnirilor, pentru ca participarea să fie cât mai mare.
Mai multe detalii și informații actualizate despre campaniile de informare și conștientizare, precum și despre colectarea corectă a deșeurilor găsiți pe site-urile www.rervest.ro, www.retim.ro, www.apulum.ro sau pe paginile de Facebook, Asocierea RER VEST – RETIM, respectiv Municipiul Alba Iulia.
Despre Asocierea RER Vest – RETIM Ecologic Service și RER Group
Asocierea RER Vest SA – RETIM Ecologic Service a fost înființată cu scopul de a oferi servicii de salubritate profesioniste locuitorilor din județul Alba. Astfel, în urma câștigării licitației organizată de ADI Salubris Alba, în anul 2019, asocierea este responsabilă de colectarea și sortarea deșeurilor din Zona 1: orașele Alba Iulia, Aiud, Ocna Mureș, Teiuș, respectiv comunele Ciugud, Berghin, Ohaba, Mihalț, Stremț, Galda de Jos, Cricău, Întregalde, Ighiu, Sântimbru, Râmeț, Rădești, Rimetea, Lopadea Nouă, Livezile, Mirăslău, Ponor, Hopârta, Fărău, Noșlac, Lunca Mureșului, Unirea, și Zona 2: orașele Sebeș, Cugir, respectiv comunele Daia,Cut, Spring, Doștat, Gârbova, Câlnic, Săsciori, Pianu, Săliștea, Blandiana, Vințu de Jos, Ceru-Băcăinți, Șibot, Șugag.
RER Group a fost înființat în anul 1994 de către concernul german RWE, desfășurând activități în domeniul salubrității, recuperării ecologice și reciclării. Grupul RER deține șapte companii – REBU, RETIM, RER Sud, RER Brăila, RER Vest, RER Servicii SRL și RER DATA, iar la finalul anului 2021 avea 2300 de angajați.