Aurel Stanciu, Camera Agricola Dolj: “In Romania, fermierii nu-si pot asigura viitoarele recolte impotriva secetei!”

0
1161
seceta

Recent, Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta nr. 8, din 23 ianuarie 2013, care stabileste – in anumite conditii – impozitarea diferentiata a producatorilor agricoli si a crescatorilor de animale. Aceasta Ordonanta va trebui sa devina lege, asa ca va urma o perioada de dezbateri parlamentare pe marginea ei, timp in care unele dintre prevederi ar putea fi imbunatatite prin anumite nuantari sau chiar modificari. Pana atunci, insa, au loc diverse discutii…

Cu privire la pasii premegatori implementarii acestei Ordonante in teritoriu, directorul executiv al Camerei Agricole Dolj, Aurel Stanciu, ne-a furnizat, in exclusivitate, o informatie care inca nu a aparut in presa:

“Fiecare persoana fizica care se afla in situatiile prevazute de OUG 8/2013 este obligata sa depuna, pana la data de 25 mai, o declaratie la organul fiscal competent, pentru anul in curs, in care sa specifice baza de impozitare la care se va raporta pentru a i se calcula impozitul aferent pentru 2013. Adica, el trebuie sa precizeze suprafata de teren si numarul de animale pe care le detine”.

Am discutat cu Aurel Stanciu despre faptul ca – prin OUG 8/2013, aplicabila de la 1 februarie a.c. – Ministerul Finatelor a stabilit o norma de venit unitara pe hectar, pe grupe de produse agricole, dar si pentru fiecare animal in parte, insa fermierul nu stie de pe acum daca va obtine pe parcursul anului acele venituri standardizate, deoarece productia agricola depinde foarte mult de aspectele meteorologice, care nu pot fi cuantificate in avans. De pilda, daca va fi seceta, productia obtinuta de fermier nu poate ajunge la normele stabilite arbitrar de Ministerul Finantelor!

In acest caz, ar fi recomandat ca fermierii sa-si poata asigura viitoarele  productii agricole, pentru a se pune la adapost de capriciile naturii.

Aurel Stanciu a subliniat o stare de fapt, din acest punct de vedere: “Ar fi foarte bine daca fermierii ar putea sa-si asigure recoltele! insa, din pacate, la noi – din cunostintele mele – nu se fac asigurari pentru a te proteja de seceta! Iar cele mai frecvente probleme in agricultura sunt tocmai din aceasta cauza! Eu nu cunosc ca vreo societate de asigurari sa asigure culturile impotriva secetei. Va spun sigur ca, pana in acest moment, nu s-au facut asigurari pentru seceta”! (Daniel Negut)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here