Aurul- la un nou varf istoric, aproape de 1.440 dolari/uncie

0
825

Argintul- la maximul ultimelor trei decenii. Argintul- solicitat de China, care este un importator net, dar si de investitori de talie mica. Metalele pretioase castiga inclusiv de pe urma <<agitatiei>> din jurul petrolului.
Pretul aurului a inregistrat miercuri o cotatie nemaintalnita pana acum, de 1.440 de dolari/uncie. De la inceputul lunii februarie metalul galben a avansat cu 7,65%.

Interesul pietelor pentru argint a depasit insa cele mai optimiste asteptari: nivelul argintului a atins un nou varf al ultimelor trei decenii, de peste 36,5 dolari/uncie. Din februarie si pana la deschiderea de luni a sedintelor de tranzactionare, argintul a castigat spectaculos, apreciindu-se cu 29,8%. Cele doua metale pretioase sunt cumparate in mod tradttional in perioade in care investitorii li populatia se tem de inflatie sau de instabilitate politica. De data aceasta, ambele motoare propulseaza preturile aurului si argintului. «Discursul sefului Fed a indicat ca, in ciuda semnalelor de continuare a revenirii economiei americane, politica monetara ultra-relaxata ar putea continua. in conditiile in care marfurile agricole si petrolul continua sa se scumpeasca, injectarea de lichiditati e vazuta ca generand pericole inflationiste, si acest lucru sprijina la randul lui cumparatorii de aur si argint», a aratat Victor Safta, directorul general al X-Trade Brokers.
Pe de alta parte, riscul unui soc al ofertei de petrol in conditiile eventualei extinderi a confruntarilor din Libia catre Algeria sau, mai ales, catre Arabia Saudita, continua sa agite spiritele. «Petrolul a reinceput sa ocupe un loc central in mintile speculatorilor. Orice semnal de noi conflicte in regiune le-ar da <<o lumina verde cumparatorilor>>, iar prin ricoseu, aurul si argintul ar avea de castigat. Doar o eliberare a unor cantitati din rezerva strategica a SUA ar putea calma lucrurile pe termen scurt», a precizat Victor Safta.
Interesul pentru metale pretioase in China este in crestere. Vanzarile de bijuterii si lingouri de aur ale celui mai mare magazin din Beijing au crescut cu 70% in primele luni ale anului.
In ceea ce priveste aprecierea argintului, aceasta a fost pusa de multe ori pe seama utilizarii industriale mai largi a metalului, in corelatie cu redresarea economiei globale. China a devenit importator net de argint in 2010. Argintul este insa solicitat de catre investitorii de talie mica, atat in pietele emergente, cat si in cele dezvoltate.
Cererea masiva de monede de argint a facut ca Monetaria SUA sa opreasca productia monedelor American Eagle pans la recalibrarea stocurilor. Vanzarile de monede de argint in SUA au totalizat 6,4 milioane de uncii in ianuarie, record istoric si un nivel cu peste 50% mai mare decat in orice alaa luna de cand se publica date, in ultimii 26 de ani.
in lipsa unei solutionari rapide a tensiunilor din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, riscurile geopolitice ar putea continua sa sustina apetitul pentru metalele pretioase. « Aurul si argintul vor ramane in atentia investitorilor cata vreme Fed continua sa apeleze la tiparnita si sa minimizeze potentialul impact al cresterii preturilor marfurilor», a aratat Victor Safta.

****

Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.
X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.
X- Trade Brokers actioneaza ca intermediar pe Bursa din Varsovia si ca formator de piata de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenta (CFD-uri) si Optiuni- avand ca activ suport instrumente tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), monetare, de marfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzactioneaza instrumente derivate pe piata extrabursiera, decontarile tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piata (institutii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). XTB detine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / inchiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent  la conturile de investitii.
La nivel european, X-Trade Brokers are peste 20.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 25 miliarde Euro (in marja).
Incepand cu anul 2010, XTB este partener corporate in Formula 1 al Vodafone McLaren Mercedes.
Pe piata din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizatǎ de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 16.000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii.
Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja).  
Pentru mai multe informatii vǎ invitǎm sǎ vizitati www.xtb.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here