Ministrul austriac al Afacerilor Interne, Maria Fekter, a declarat ca Romania si Bulgaria ar trebui sa fie monitorizate in cazul in care adera la spatiul Schengen in 2011, relateaza site-ul Novinite.com. Franta, Olanda si Germania sunt de asemenea reticente in privinta aderarii Romaniei si Bulgariei la Acordul Schengen, a subliniat Fekter.
in opinia ei, ar fi necesar ca aceste doua state sa depuna mai multe eforturi in lupta contra coruptiei.
Bucurestiul si Sofia spera sa se alature spatiului Schengen pana la sfarsitul lui 2011, asa cum este planificat, parerea generala fiind ca recenta expulzare de catre Franta a unor romi din Romania si Bulgaria este irelevanta in acest proces.
Fekter a fost, de asemenea, de acord cu anularea regimului vizelor turistice pentru Bosnia si Albania, tot sub conditia unei monitorizari atente si cu optiunea unei anulari a acestui regim, in cazul aparitiei unor probleme.
Le Monde comenteaza despre riscul aderarii Romaniei la Schengen: Un „da” care inseamna „nu”
Uniunea Europeana nu este pregatita sa isi asume riscul aderarii Romaniei si Bulgariei la zona Schengen, iar posibila amanare a intrarii lor in spatiul fara frontiere interne ar putea avea trei motive, comenteaza blogul cotidianului francez Le Monde.
Cancelariile occidentale sugereaza ca aceasta aderare va fi amanata pana in vara sau chiar toamna lui 2011, dupa publicarea raportului asupra progreselor in lupta contra coruptiei si reforma sistemului judiciar in Romania si Bulgaria. insa, la summit-ul NATO de la Lisabona, „seful statului francez a fost mult mai vag, amanand aceasta aderare pana la calendele grecesti”, afirma blogul cotidianului francez.
Pozitia Frantei va fi sustinuta de tari ca Olanda, in mod traditional sceptica fata de extinderea in Balcani, dar si de Germania, Danemarca si Finlanda. „in aceasta lumina au decriptat multi misteriosul schimb de replici, dar mai ales de gesturi, dintre seful statului francez, Nicolas Sarkozy, si omologul sau roman, Traian Basescu”, apreciaza publicatia. Blogul afirma ca o amanare a aderarii la zona Schengen ar putea avea trei motive, si anume expulzarea romilor, „un factor declansator al neincrederii fata de ultimele membre ale UE”, cat si coruptia si criminalitatea, dar si presupusa lor incapacitate de a asigura securitatea frontierelor externe.
„Impresia generala este ca marile tari din Uniune nu mai vor sa repete experienta unei aderari precoce, de aceasta data consecintele vizand imigratia ilegala, traficul de droguri, criminalitatea organizata si spalarea de bani”, argumenteaza blogul. Daca Bulgaria si Romania intra in zona de libera circulatie, ele vor pazi doua frontiere „deosebit de problematice”, Republica Moldova si Turcia, plus „fatada maritima”, constituita de Marea Neagra si Delta Dunarii.
Aceste frontiere reprezinta tot atatea porti de intrare pentru imigranti ilegali, si anume „pentru tot spatiul fost sovietic, pana in China, de partea romaneasca, (pentru) tot Orientul Mijlociu si zona afgano-pakistaneza, de partea bulgara”, subliniaza blogul. Acestora li se adauga „traficul cu fiinte umane, droguri, bani murdari, arme, (elemente) nucleare”, mai scrie blogul Le Monde, insistand ca este o sarcina „prea grea” pentru Bucuresti si Sofia.
La acestea se adauga „suspiciunile legitime” vizand „probitatea persoanelor insarcinate cu supravegherea frontierelor, eventualei implicari a mafiilor locale, posibila protectie asigurata la cel mai inalt nivel”, subliniaza blogul. „Cum sa le explici oficialilor bulgari si romani, atat de mandri ca au invatat sa manipuleze jucariile de supraveghere si bazele europene de date – faimoasele criterii Schengen – ca, de aceasta data, Uniunea Europeana nu este pregatita sa isi asume acest risc?”, conchide blogul. (Mediafax)