Autorizările de construire pentru locuințe, pe un trend ascendent în România

0
366

Avocați imobiliare. Cum se obține autorizația de construcție în România?

În 2024, domeniul imobiliar și al construcțiilor experimentează o creștere semnificativă în ceea ce privește numărul de autorizații de construcții și implicit tendințele de dezvoltare urbană în România. Legiuitorul a stabilit un cadrul legal de strictă interpretare, procedura de obținere autorizație de construcție fiind reglementată de Legea 50 din 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. Institutul Național de Statistică a înregistrat creșteri substanțiale în rândul numărului de autorizații de construcții pentru clădiri rezidențialefață de anul precedent. Prezentul articol analizează efectul pe care îl are această tendință ascendentă asupra dezvoltării urbane, modalitatea de obținere autorizații de construcții, ce acte autorizație de construcție și aprobări construcție casă sunt necesare, precum și sancțiunile prevăzute de Legea 50 din 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la serviciile unui avocat  construcții sau avocat litigii imobiliare care poate asista un dezvoltator imobiliar în orice proiect de dezvoltare urbană, precum și în situațiile litigioase complexe care pot apărea în practică.

Avocat litigii imobiliare. Un trend ascendent în România în rândul autorizațiilor de construcție 

În luna octombrie 2024, Institutul Național de Statistică a realizat un studiu cu privire la eliberare autorizații de construcții în ultimul an, respectiv din luna septembrie 2023 până în luna septembrie 2024. Conform statisticii, s-a înregistrat o majorare în cuantum de 3,3% în rândul autorizațiilor de construcție pentru clădiri rezidențiale din 2023 până în 2024. De asemenea, există un trend ascendent în ceea ce privește autorizațiile de construire inclusiv în luna septembrie 2024 în comparație cu luna august 2024, respectiv o majorare de 3,9%. Aceste date reflectă nevoia de urbanizare continuă a societății, fiind influențată și de creșterea accelerată a valorii proprietăților în România. Este recomandat ca un dezvoltator imobiliar să apeleze la un avocat construcții ilegale sau un avocat due diligence în cazul în care urmărește dezvoltarea de proiecte imobiliare sau construcții, astfel încât să existe siguranța că toți pașii prevăzuți pentru aprobări construcție casă au fost parcurși conform dispozițiilor din Legea 50 din 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.

Avocați imobiliare. Aprobări construcție casă în România 

Așa cum am menționat anterior, cadrul legal ce stabilește obligațiile în materie de imobiliare și construcții este reprezentat de Legea 50 din 1991. Potrivit acestor dispoziții, în România, lucrările de construcții se pot executa de către un dezvoltator imobiliar doar pe bază de autorizație de construcție emisă la solicitarea titularului dreptului real asupra unui imobil identificat prin număr cadastral, reprezentând actul final prin care administrația publică aprobă executarea construcției. În privința autorizării lucrărilor de construcții, se va întocmi dosarul cu acte autorizație de construcție și se va depune la autoritatea administrației publice competente. Un avocat due diligence sau un avocat construcții vă poate asista în procedura de obținere autorizații de construcții, în special în ceea ce privește întocmirea dosarului de acte autorizație de construcție și efectuarea unei analize cu privire la potențialele riscuri ascunse.

Avocat construcții ilegale. Sancțiuni privitoare la încălcarea dispozițiilor legale

Legea 50 din 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții prevede o serie de sancțiuni în cazul încălcării regulilor de executare a lucrărilor de construcții. Astfel, anumite fapte sunt considerate infracțiuni sau contravenții, după caz. În privința primei categorii, reprezintă infracțiuni fapte precum executarea fără autorizaţie de construcție, continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora, întocmirea ori semnarea documentaţiilor tehnice necesare pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii pentru alte specialităţi decât cele certificate. În materie de contravenții, amintim executarea sau desfiinţarea, totală ori parţială, fără autorizaţie de construcție a lucrărilor, împiedicarea ori sustragerea de la efectuarea controlului, neanunţarea datei începerii lucrărilor de construcţii autorizate etc. Pentru sancțiunile menționate anterior, legiuitorul a prevăzut pedeapsa închisorii sau amenzii, în funcție de natura sancțiunii. Un avocat construcții ilegale sau un avocat litigii imobiliare vă poate oferi asistență juridică de cea mai înaltă calitate în gestionarea proiectelor imobiliare și de construcții din punct de vedere al obținerii de autorizații de construcții și implementarea unor strategii eficiente adaptate fiecărei situații complexe în parte.

„Apelarea la serviciile unor avocați imobiliare nu reprezintă doar o măsură de siguranță, ci și o măsură de eficientizare a procedurii de obținere de autorizații de construcții, întrucât un avocat construcții vă poate ghida în privința tuturor etapelor de aprobare a lucrărilor de construcții”, a declarat Avocatul Coordonator al Societății românești de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, Dr. Radu Pavel.

În concluzie, studiul realizat de Institutul Național de Statistică denotă interesul dezvoltatorilor imobiliari în realizarea de lucrări de construcții, observându-se creșteri semnificative în cererile pentru proprietăți rezidențiale. Fiind un domeniu în plină dezvoltare, Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la avocați imobiliare întrucât expertiza și cunoștințele aprofundate ale unui specialist în domeniu contribuie la facilitarea obținerii de autorizații de construcții, oferind asistență juridică în orice problemă complexă de drept imobiliar și construcții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here