AVEM O ȚARĂ FRUMOASĂ! Bolboci, lacul de acumulare din inima Bucegilor

0
2052

 

În inima Bucegilor, între Cheile Tătarului și Cheile Zănoagei, la o altitudine de 1438 de metri turistului ocazional i se taie respirația de frumusețea lacului artificial înconjurat de masive muntoase. 
 
Lacul s-a format prin blocarea râului Ialomița, în spatele barajului Bolboci(amenajat în scop hidroenergetic) și are o lungime de 2,7 kilometri, și o lățime maximă de 1,8 kilometri. În zona barajului, lacul are o adâncime de 12 metri. În apa verzui -albăstruie a lacului se oglindesc păduri de conifere.
Barajul ridicat în „Epoca Ceaușescu”, are o înălțime de circa 55 de metri, o lungime de 500 de metri și o acumulare de câteva milioane de metri cubi de apa. El, a fost utilizat pentru prima data pe 11 octombrie 1988.  La construirea barajului s-a folosit piatră provenită din cariera de pe „Podu cu Florile”, care se situează în Munții Zănoagă din Masivul Bucegi.

Pe malul lacului,se găsește cabana Bolboci care a fost ridicată în timpul exploatărilor pădurilor de brazi de pe Valea Ialomiței (între anii 1926 și 1928).

Neavând energie electrică și sursă de căldură, la început, între anii 1928 și 1971, cabana era folosită doar vara.Dar, aici, munca omului și-a făcut simțită prezența și cabanierul a reușit să facă o cabană locuibila tot anul, cu restaurant și terasă exterioară.
Zona Bolboci este o zpna pitorească care merită să fie văzută. Este un tablou natural al cărui aspect măreț este oferit de înaltele păduri de conifere și minunata priveliște data de lacul artificial căruia i se mai spune și „marea cea mică” din Bucegi.

Accesul mai simpu, este  cel auto:
Din șoseaua Sinaia -Târgoviște se poate ajunge pe douǎ drumuri: Prin Șaua Dichiu- 22 kilometri, accesul numai vara,

sau prin Moroieni- 25 kilometri, în orice anotimp
Pentru iubitorii mersului pe jos, mergeți cu telecabina  la Peștera, Babele sau Cota 2000 și după aceea pe traseul marcat spre Lacul Bolboci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here