Avocat Ionut Serban: „Noul Cod de Procedura Civila ofera garantii sporite clientilor care nu-si mai pot plati ratele la creditele bancare”

0
1124

Intr-o recenta conferinta pe tema noului Cod de Procedura Civila si influenta acestuia asupra mediului de afaceri, a fost subliniat faptul ca efectul ar putea fi pozitiv, daca reglementarile vor fi asimilate repede si eficient de catre cei care trebuie sa le aplice. Noile prevederi – care au intrat in vigoare pe pe 15 februarie – se refera si la cazurile de executarea silita, astfel ca am cerut lamuriri despre cazurile eventualelor astfel de procese, pornite de catre banci impotriva celor care nu mai reusesc sa-si plateasca ratele la creditele contractate. Ne-a lamurit unul dintre participantii la conferinta, avocatul asociat al „tuca Zbarcea & Asociatii”, Ionut SERBAN:

intr-o abordare sintetica, se poate afirma ca reglementarile in materia executarii silite din Noul Cod de Procedura Civila ofera garantii sporite debitorului sau altor creditori, care ar putea fi interesati de o executare silita pornita de un alt creditor. De exemplu – dreptul debitorului de a solicita restrangerea executarii silite, atunci cand valoarea creantei executate depaseste in mod evident valoarea bunurilor supuse executarii. Astfel, in temeiul noilor reglementari, un client al unei banci care nu-si mai poate plati ratele la credit, poate solicita instantei ca executarea bancii sa se limiteze numai la imobilul care face obiectul ipotecii, nu si asupra altor bunuri ale sale (alte imobile neipotecate, masina sau alte bunuri). Altfel spus, noul Cod de Procedura Civila ofera garantii sporite clientilor care nu-si mai pot plati ratele la creditele bancare si ii apara de abuzuri in procesele de executare silita, pornite de bancile respective. Desi practicienii au semnalat deja anumite inadvertente in corelarea unor reglementari, efectele in practica vor fi vizibile doar dupa o perioada de timp, necesara aplicarii noului Cod.

Noul Cod de Procedura Civila are si prevederi impotriva clauzelor abuzive din contractele de credit bancar?
Nu. Noul Cod de Procedura Civila este o lege cadru, o reglementare generala cu privire la procedura aplicabila in fata instantelor de judecata si in faza executarii silite. Materia dreptului consumatorului, care include si regimul clauzelor abuzive in contractele de credit bancar, este reglementata de o lege speciala – Legea nr. 193/2000. Prin urmare, regimul clauzelor abuzive in contractele de credit bancar scapa domeniului de reglementare al noului Cod.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here