Banca Elvetiei a redus dobanda cheie la "aproape de zero", pentru a opri cresterea francului

0
818
franci-elvetieni-moneda

franci-elvetieni-monedaBanca Nationala a Elvetiei a redus miercuri intervalul tinta al dobanzii de politica monetara la „cat mai aproape de zero”, de la 0-0,25%, in incercarea de a opri aprecierea puternica a francului elvetian, asaltat de investitorii care vor sa se adaposteasca de problemele din Europa si SUA.

SNP a anuntat ca tinteste o rata interbancara LIBOR la trei luni „cat se poate de apropiata de zero” si a aratat ca va creste semnificativ in urmatoarele zile infuziile de franci in piata.

Moneda euro a crescut cu peste 2% dupa anuntul bancii centrale elvetiene, la 1,1066 franci/euro, dupa ce a atins anterior un nou minim istoric de 1,0794 franci. Dolarul a crescut de asemenea de la 0,763 franci la 0,7764 franci.

Analistii avertizeaza insa ca trendul s-ar putea dovedi unul temporar.

„Aceste masuri vor incetini, in cel mai bun caz, aprecierea francului elvetian, deoarece banii se indreapta catre franc, si nu vorbim doar de fluxuri speculative”, comenteaza un analist american.

Considerat un refugiu sigur fata de criza datoriilor de stat din zona euro si problemele economice si financiar-fiscale ale SUA, francul a crescut din record in record in acest an fata de euro si dolar.

SNB este prima banca centrala care reduce dobanzile de la deteriorarea perspectivelor economice globale, iar asteptarile privind ridicarea dobanzilor de catre Banca Centrala Europeana si Federal Reserve par nerealiste in contextul franarii cresterii.

Companiile elvetiene au cerut bancii centrale si guvernului sa ia masuri urgente impotriva aprecierii abrupte a francului, dar SNB a fost criticata anterior pentru pierderile masive pe care le-a inregistrat in urma interventiilor din 2009 si 2010 pentru deprecierea monedei.

Francul elvetian a crescut cu 7% fata de euro numai in iulie, economistii avertizand ca Elvetia s-ar putea indrepta catre o recesiune. Moneda prea puternica a afectat industria elvetiana, datele pe iulie aratand ca achizitiile scad, iar stocurile cresc, situatie care semnaleaza reducerea cererii.

SNB a anuntat saptamana trecuta ca a inregistrat o pierdere de 9,9 miliarde franci pe rezervele valutare pentru prima jumatate a anului, din cauza aprecierii francului. Presedintele bancii centrale, Philipp Hildebrand, este tot mai criticat, unii politicieni cerand deja demisia acestuia si calificandu-l drept speculator. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here