Basescu despre amanarea aderarii Romaniei la Schengen: Un act de discriminare la adresa Romaniei

0
832
discriminare-pioni

discriminare-pioniNu vom accepta o discriminare din partea nimanui. Un precedent de incalcare a tratatului de aderare al unui stat poate duce la alte abuzuri in continuare. Romania are dreptul sa se bata pentru drepturile ei. Trebuie sa avem aceleasi conditii de acces pe care le-au avut toate statele.

 

in urma deciziei COREPER s-a inaintat la Parlament documentatia pentru avizul consultativ de intrare in UE. Decizia cu privire la accesul in Schengen o va lua Consiliul JAI.

Dincolo de discriminare se ajunge la exagerari. Domnii ministri leaga accesul Romaniei in Schengen de gestionarea frontierelor la nivelul UE. Cei doi fac referire la politica de azil a UE ca si cum ar avea vreo legatura cu accesul Romaniei la Schengen. Este o argumentatie fortata, facuta din lipsa de argumente. Sper ca in perioada urmatoare sa putem clarifica toate aceste lucruri. Va trebui sa acceleram si reformele in administatie, sa fim eficienti in combaterea coruptiei si sa luam masuri de reforma in administratia publica. Nu este o favoare, ci o obligatie pe care Romania si-a asumat-o. Nu vreau sa analizez motivarile pozitiilor acestor doi ministri. Sper sa putem clarifica si la nivel bilateral si la nivelul Uniuniii Europene aceasta situatie. in calitate de sef de stat am obligatia sa clarific chestiunea pozitiei celor doi ministri.

Parlamentul nu intelege ca deciziile de protejare a unor membri ai sai din punct de vedere al accesului justitiei la ei este un risc pe care si l-a asumat. in Romania parlamentul protejeaza oameni presupusi a fi implicati in fapte de coruptie.

Scrisoarea contine si realitati ale noastre, care nu pot fi contestate pentru ca si eu si multii altii le-au semnalat frecvent. Pe fond este vorba de functionarea justitiei si a institutiilor statului. inca avem probleme in functionarea CSM.

Toate rapoartele care vizau pregatirea tehnica a Romaniei arata ca Romania a indeplinit conditiile tehnice.

Apreciez ca scrisoarea celor doi ministri este un act de discriminare la adresa Romaniei. Introducerea de noi conditionalitati contravine dreptului european si creaza un precedent inacceptabil. Romania are un tratat de aderare la UE, in care sunt precis stipulate conditiile de acces in Schengen.

Ministrii de Interne ai Frantei si Germaniei au transmis CE o scrisoare prin care se solicita amanarea aderarii Romaniei, dar si a Bulgariei, la Schengen, solicitarea fiind de asemenea adresata presedintiei belgiene a UE si Ungariei, care va prelua presedintia, au declarat surse europene. Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, ca este vorba despre un demers franco-german adresat atat Comisiei Europene, cat si presedintiei belgiene in exercitiu a UE, precum si viitoarei presedintii ungare a Uniunii, al carei mandat va incepe la 1 ianuarie 2011.(Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here