Basescu: Formularea CE ca Romania incalca angajamentele asumate – inacceptabila. Dorim revenirea la o abordare echilibrata

0
794
basescu-presedinte

basescu-presedintePresedintele Traian Basescu a declarat marti ca formularea din raportul CE ca „Romania incalca angajamentele asumate” este „inacceptabila”, iar partea romana nu poate accepta o astfel de „exagerare” si doreste revenirea la o „abordare echilibrata”.

 Basescu a facut aceste declaratii intr-o conferinta de presa, organizata la Palatul Cotroceni.

seful statului a precizat, intr-o conferinta de presa organizata la Palatul Cotroceni, ca intelege „insatisfactia” Comisiei Europene in legatura cu ceea ce s-a intamplat cu Legea ANI la Senat si la Curtea Constitutionala. El a adaugat ca „insatisfactia” sa este mai mare, dar ca ceea ce s-a intamplat cu Legea ANI reprezinta „un incident”.

„De la acest incident – Legea ANI – sa arunci o tenta profund negativa cand au fost suficiente progrese – remarcate in raport – mi se pare o exagerare”, a adaugat presedintele Basescu.

Traian Basescu a sustinut ca formularea din document este „nedreapta” si ca, de aceea, considera ca trebuie sa reactioneze.

El a mai spus ca „un incident” nu trebuia sa duca la formulari de genul „Romania nu isi respecta angajamentele”.

„La Senat a fost o defectiune de parcurs. Sa speram ca va fi remediata”, a adaugat presedintele.

El si-a exprimat convingerea ca toti politicienii, atat de la putere, cat si din opozitie vor gasi formula ca noua Lege a ANI sa acopere angajamentele asumate.

„Puterea si opozitia trebuie sa faca o diferentiere intre lupta politica si interesul national. Avem nevoie urgent de o lege ANI, pentru ca reprezinta un punct din anjamentele noastre fata de Comisie, fata de cele 26 de state membre”, a sustinut seful statului.

Basescu: Formularea CE la Legea ANI – extrem de dura, pe buna dreptate; poate aude si Frunda

Presedintele Traian Basescu a declarat marti ca formularea din raportul CE privind noua Lege a ANI i se pare „extrem de dura, pe buna dreptate”, el citand din document si mentionand, la un moment dat, ca „poate aude si domnul Frunda”.

El a citat din raportul CE care constata ca „noua Lege ANI submineaza grav eficacitatea procesului de verificare, de sanctionare si de confiscare a bunurilor nejustificate si nu este conforma cu angajamentele asumate de Romania la momentul aderarii”.

„Formularea Comisiei Europene mi se pare extrem de grava, pe buna dreptate”, a adaugat Traian Basescu.

Seful statului a continuat sa citeze din raport: „Noua lege intrerupe dezvoltarea incurajatoare a ANI si incalca angajamentele luate de Romania in momentul aderarii”. in acest moment, Basescu a spus: „Poate afla si domnul Frunda”.

Basescu a citat din nou din document, precizand ca formularea acestuia i se pare „foarte grava”.

Parlamentul si Guvernul au responsabilitatea de a modifica Legea ANI conform angajamentelor

Presedintele a declarat ca Parlamentul si Guvernul au obligatia de a modifica Legea ANI, dar in conditiile angajamentelor luate de Romania la momentul aderarii la UE si ca decizia de luni a Curtii Constitutionale creeaza conditiile modificarii acestei legi.

Basescu a mentionat ca raportul CE contine o formulare potrivit careia, in mod clar, Parlamentul si Guvernul au responsabilitatea de a modifica legea care a fost declarata neconstitutionala, dar in conditiile angajamentelor luate de Romania la momentul aderarii la UE.

„Deci e o solicitare expresa catre Parlament si Guvern sa refaca urgent Legea ANI”, a spus seful statului.

El a apreciat ca decizia de luni a Curtii Constitutionale creeza aceste conditii.

In opinia sa, acest lucru trebuie facut in asa fel incat sa se raspunda angjamentelor Romaniei, care vizau in principal posibilitatea de a se urmari ce se intampla cu averea unui demnitar in timpul mandatului public.

Referirile la achizitiile publice nu aveau ce cauta in Raportul CE

Basescu a declarat ca este de acord cu formularea din raportul Comisiei Europene referitoare la achizitiile publice, dar a precizat ca aceasta „nu avea ce cauta” in document, pentru ca nu reprezinta parte a MCV.

Seful statului este de acord cu formularea din raportul CE privind necesitatea asigurarii transparentei in achizitiile publice. „Dar nu avea ce cauta aici”, a adaugat Basescu. El a precizat ca achizitiile publice nu constituie parte a Mecanismului de Coordonare si Verificare (MCV).

Raportul CE – aprecieri corecte privind realitatile tehnice, debalansat politic

Presedintele Traian Basescu a declarat ca raportul Comisiei Europene este, pe fond, un document care face aprecieri corecte cu privire la realitatile tehnice, dar care este „debalansat in privinta unor aprecieri politice”.

Seful statului a adaugat ca „raportul trebuie foarte bine cunoscut”.

El a precizat, de asemenea, ca „ar fi optim” daca cei care se angajeaza in dezbateri referitoare la raportul CE ar citi documentul. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here