„Sistemul capitalist dinainte de izbucnirea crizei nu mai exista. Trebuie sa construim un alt tip de capitalism, capitalismul adevarat si nu capitalismul speculativ. Trebuie sa construim capitalismul solid bazat pe competitie solida”, a declarat Traian Basescu la Tusnad.
Presedintele Traian Basescu a declarat sambata, la Tusnad, ca o tara nu poate deveni importanta cata vreme imprumuta bani pentru a-si plati salariile si pensiile si, desi este greu pentru un om politic sa-si asume un asemenea mesaj, prefera sa-i fie „taiat capul” decat sa nu-i avertizeze pe romani.
„Noi nu vom putea deveni importanti, repet, nu vom putea deveni importanti atata timp cat va trebui sa mergem sa imprumutam bani ca sa ne platim pensii si salarii, atata timp cat nu vom constata ca Europa sociala trebuie de fapt sa devina Europa performanta, Europa moderna, Europa cercetarii, Europa oricui. Dar a ne amagi ca putem continua sa imprumutam bani pentru a ne plati pensiile si salariile este una din marile erori”, a declarat seful statului roman la seminarul cu tematica „Europa Centrala – Centrul Europei?”, organizat in cadrul taberei studentesti „Tusványos 21”.
Basescu a subliniat ca stie cat de greu este pentru un om politic sa aduca astfel de mesaje, insa el prefera sa-si asume acest rol, decat sa condamne Romania sa ramana tot mai in urma fata de statele dezvoltate ale Uniunii. „Eu stiu ca de regula aducatorului vestii proaste i se taie capul, prefer sa am capul taiat decat sa nu-mi atentionez propriul popor ca avem de luat decizii extrem de importante. A continua sa imprumutam pentru cheltuielile noastre interne si nu pentru dezvoltare ar fi o eroare care ne condamna sa ramanem tot mai in urma fata de statele dezvoltate ale UE”, a spus Basescu.
„Viktor (Viktor Orban, premierul ungar-n.r.) spunea bine, oamenii nu accepta pasul inapoi si vedem manifestarile din diverse tari unde s-au anuntat masuri de austeritate, cum a fost de altfel si in Romania. Acei oameni au fost pacaliti ani de zile de oamenii politici care le-au cumparat voturile marindu-le pensiile, salariile, dandu-le ajutoare sociale”, a mai subliniat seful statului.
Basescu a aratat ca Europa centrala trebuie sa revina la a valorifica munca productiva, cea care aduce bunastarea, precizand ca speculatiile si creditele cu buletinul nu sunt de natura a contribui la dezvoltarea zonei. in plus, el a aratat ca romanii au fost avertizati chiar de la nivelul BNR asupra creditelor acordate de banci, de multe ori doar pe baza de buletin, dar si asupra faptului ca fondul de pensii nu poate face fata unei dublari a pensiilor, masura operata de fostul Guvern.
Presedintele a aratat ca Romania are o sansa in plus fata de alte tari, si anume un nivel al indatorarii mai scazut, subliniind ca nu trebuie sa „ne batem joc” crescand aceasta datorie pentru consum. „Accentuarea datoriilor nu face decat sa ne reduca capacitatea de a decide la noi acasa. Unii rad de aceasta afirmatie, nu le vine sa creada. Eu ii mai atentionez odata ca asa se intampla cu cei care nu isi vor controla cheltuielile de acum inainte. Sistemul capitalist dinainte de izbucnirea crizei nu mai exista. Trebuie sa construim un alt tip de capitalism, capitalismul adevarat si nu capitalismul speculativ. Trebuie sa construim capitalismul solid bazat pe competitie solida”, a mai subliniat Basescu.
Presedintele s-a referit si la Europa centrala ca si zona de dezvoltare, aratand ca zona este analizata, din punct de vedere economic, global, si nu pe fiecare tara in parte, „si atunci cand se fac previziuni pentru evolutiile economice se fac pentru regiune, si pe buna dreptate”. „Suntem atat de interdependenti unul de altul incat colapsul economic al uneia dintre tari le-ar afecta si pe celelalte. Colapsul monedei oricareia dintre tari ar afecta si celelalte tari, de aceea probabil ca una din deciziile extrem de importante pe care ar trebui sa le luam imediat ar fi sa cheluim atat cat producem si sa ne dezvoltam cu banii de la UE, sa punem langa ei bani imprumutati, dar pentru dezvoltare si nu pentru consum”, a spus Basescu.
„Este timpul sa devenim puternici si nu asistati, daca vrem ca Europa centrala sa devina un jucator important in interiorul Uniunii Europene. Este ceea ce eu propun romanilor, este ceea ce Victor propune maghiarilor. Atunci haideti sa o facem impreuna”, si-a incheiat seful statului pledoaria in fata studentilor maghiari aflati la Baile Tusnad. (Mediafax)