Romania a obtinut un buget cu 18% a bugetului pentru perioada 2014-2020, fiind una dintre putinele tari cu crestere bugetara, a declarat presedintele Traian Basescu, citat de Mediafax.
Presedintele a precizat sumele pe care le primeste Romania din bugetul UE in 2014-2020 pe programe, el mentionand ca in total este vorba despre un buget de 39,887 miliarde de euro.
Declaratiile presedintelui:
Bugetul UE pentru 2007-2013 a fost de 994 de miliarde de euro. Bugetul pentru 2014-2020 este de 960 de miliarde. Este prima data in istoria UE cand bugetul scade. In aceste conditii, faptul ca Romania reuseste o crestere cu 18% a bugetului a locat direct este un lucru bun si este cel mai mare procentaj de crestere din toate cele 27 de state.
Si la coeziune si la dezvoltare rurala, pentru tarile care vor fi in program de asistenta se asigura un top-up de 10%.
S-a finalizat si negocierea pe rata de cofinantare la fondurile de coeziune, cu cofinantare 85% din partea UE, ceea ce slabeste foarte mult presiunea pe bugetul de stat. Prefinantarea s-a acceptat a fi 3% din valoarea proiectelor pentru toate statele in general si 4% pentru cele care in 2010 au fost in acord de asistenta. Romania se incadreaza la prefinantare 4%.
Romania a obtinut cea mai mare crestere procentuala a bugetului, fiind una din putinele tari care au crestere bugetara. Cresterea este de 18%. S-au obtinut pentru diverse sistemele de plati o serie de facilitati de interes pentru Romania. Una dintre cele mai importante facilitati este ca TVA-ul este eligibil, deci cu cat vom avea un TVA mai mare, cu atat va aduce din bani europeni in bugetul de stat. Deductibilitatea TVA-ului aduce in bugetul de stat circa 2 miliarde de euro.
In ceea ce priveste Siria, Consiliul constata lipsa de legitimitate a actualului presedinte.
In ceea ce priveste situatia din Mali, presedintele Frantei a facut o prezentare. Estimarea este ca operatiunile militare se vor termina in urmatoarele 30 de zile. Romania a aprobat deplasarea in Mali a 10 militari si pune la dispozitie importante cantitati de materiale pentru armata statului Mali.
Presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a anuntat ca s-a ajuns la consens pe bugetul UE.
„Am realizat acordul. Consiliul European a convenit asupra bugetului financiar multianual pentru restul acestui deceniu. A meritat asteptarea”, a anuntat presedintele Van Rompuy pe contul sau de Twitter.
Romania, dar si Bulgaria si Cehia ar fi fost nemultumite de cadrul financiar avansat in aceasta dimineata de presedintele Consiliului, potrivit publicatiei EUobserver.com.
De asemenea, surse oficiale precizau ca propunerea formulata dimineata de Van Rompuy reducea semnificativ alocarea pentru Romania, cu peste un miliard sub pragul de 40 de miliarde.
Potrivit formulei de calcul asupra careia s-a obtinut consensul, Romania ar urma sa obtina aproximativ 39,5 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.
Pentru exercitiul financiar 2007-2013, Romania are o alocare totala de 33,5 miliarde euro.
Discutiile privind formula de calcul a bugetului UE in exercitiul bugetar 2014-2020 au inceput la nivelul Consiliului UE inca din primavara anului trecut, cand Comisia Europeana a prezentat o propunere de buget maximalist in care Romaniei ii reveneau circa 48 de miliarde de euro.
Negocierile privind bugetul au atins un punct nevralgic in 22-23 noiembrie 2012, cand dupa o reuniune care a durat doua zile Consiliul European nu a reusit sa ajunga la un consens privind bugetul.