Basescu, sceptic in privinta atingerii de catre Romania a tintelor Strategiei UE 2020

0
1044
base-ingrijorat

base-ingrijoratTraian Basescu s-a aratat sceptic, vineri, in privinta atingerii de catre Romania a unora din tintele Strategiei UE 2020, alocarea a 3% din PIB pentru Cercetare-inovare, intreband daca cercetarea romaneasca ar fi capabila sa utilizeze eficient 3% din PIB.

„Cred ca pentru Romania va fi extrem de dificil sa atinga niste tinte care sa fie cat mai apropiate de ceea ce propune Comisia Europeana.  De exemplu, obiectivul de alocare a 3% din PIB pentru cercetare-inovare. Este un obiectiv pe care nu putem sa-l stabilim, cred eu, si va trebui sa stabilim ce nivel putem atinge, in discutiile din 3 mai, pentru ca 3% pentru cercetare si inovare trebuie distribuiti dupa cum urmeaza: 1% contributia bugetului de stat si 2% din resurse private. Daca pentru Guvern nu ar fi o problema sa aloce 1%, cel putin scriptic, in bugetul de stat, pentru sectorul privat sa vina cu o contributie de 2% este evident extrem de dificil. Un alt aspect care trebuie vizat atunci cand discutam de alocarea a 3% pentru cercetare si inovare este, bine-bine, eu vin cu resursa de 3%, dar ce infrastructura de cercetare? Cum am utiliza acesti 3% daca i-am avea? Este capabila cercetarea noastra sa se concentreze pe obiective majore si sa aiba rezultate in timp util daca se face un astfel de efort din partea statului si a sectorului privat? Este o intrebare careia noi trebuie sa-i raspundem pana pe 29 aprilie. Nu voi face consideratii asupra raspunsului la intrebarea daca suntem capabili sa utilizam eficient 3% din PIB pentru cercetare pentru ca nu as vrea sa dau titluri de prima pagina pentru maine, dar sunt convins ca si dvs, cei mai multi, stiti care este raspunsul la intrebare”, a declarat Traian Basescu la dezbaterea „Romania si Strategia Europa 2020”.

El a mai spus ca la ultima reuniune a Consiliului European au fost adoptate trei din cele cinci tinte ale Agendei Strategia UE 2020.

„Dupa cum stiti Consiliul European a adoptat trei din cele cinci tinte propuse de Comisie Europeana, care vor trebui atinse pana in 2020: cel mai important este cresterea ratei de ocupare a populatiei pana la 75%, alocarea pentru investitii in cercetare a minim 3% din PIB, implementarea obiectivelor 20/20/20 in ce priveste schimbarile climatice. Asupra celorlalte doua tinte, reducerea ratei de parasire timpurie a scolii sub 10% si cresterea ponderii tinerilor cu varste intre 30 si 34 de ani absolventi a unei forme de invatamant superior la cel putin 40%, precum si reducerea nivelului saraciei din UE cu minim 25% pana in 2020, Consiliul inca nu a convenit intr-o forma definitiva si convenabila dar, in mod cert, pana la consiliul de vara se vor gasi solutii ca toate statele sa convina si asupra acestor doua obicetive in asa fel incat ele sa devina comensurabile. Marea problema a Consiliului la ultima dezbatere legata de strategia UE a fost cum determinam nivelul de a masura si tine su control obiectivele. Spre exemplu, nivelul de saracie se masoara diferit in Romania, diferit in Germania sau Franta. in nivelul de saracie trebuie sa se ia in consideratie proprietatea asupra unei locuinte? Daca s-ar lua, in Romania nivelul de saracie s-ar diminua consistent. Trebuie sa gasim o modalitate unica de a aprecia nivelul de saraciei al populatiei al nivel european. Nu s-a convenit pe tintele privind educatia pentru ca in unele tari educatia este la nivel national, in altele la nivel local”, a adaugat seful statului.

El a precizat ca Romania a demarat procesul de translatare la nivel national a valorilor de referinta stabilite la nivelul UE.

„Pentru a asigura asumarea politica a obicetivelor strategiei Romania a decis crearea unui grup de lucru la nivel inalt, a carui prima misiune va fi aceea de stabilire a obiectivelor nationale a strategiei Europa 2020. Valorile tintelor nationale vor fi adoptate pe 29 aprilie, pentru ca pe data de 3 mai delegatia Romaniei are discutiile cu Comisia Europeana pentru a stabili obiectivele nationale rezultate din obiectivele la nivel european. si aici as vrea sa fiu foarte clar: obiectivele stabilite la nivel european nu sunt neaparat si obiective nationale. Ele vor fi distribuite in functie de responsabilitatea pe care si-o asuma fiecare stat in a contribui la realizarea obiectivelor, pe de o parte, si pe de alta parte vor fi distribuite in functie de posibiltatile pe care le are fiecare stat de a atinge un nivel peste sau sub obiectivul general al UE”, a mai aratat presedintele Basescu. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here