BCR a lansat Raportul anual pe Agricultura “Potentialul urias al Romaniei asteapta inca sa fie deblocat”

0
729
Raport-agricultura_BCR

Raport-agricultura_BCRBucuresti, 18 iulie 2011 – Agricultura a oferit o sustinere destul de firava in ceea ce priveste cresterea economica in ultimii 10 ani comparativ cu ponderea sa in PIB, in principal ca urmare a dependentei mari de conditiile meteo si a investitiilor reduse, se arata in raportul

“Potentialul urias al Romaniei asteapta inca sa fie deblocat” realizat de BCR Cercetare.

„Desi pe un trend descendent in ultimii 20 ani, agricultura romaneasca detine inca o pondere importanta in PIB comparativ cu alte tari din CEE sau Zona Euro (circa 7% in Romania fata de 4% in Polonia si Ungaria sau 2% in Franta). Potentialul este insa mare, Romania situandu-se pe locul al 5-lea in EU 27 din punct de vedere al suprafetei arabile; in anul 2010, tara noastra s-a clasat in top 10 producatori de porumb la nivel mondial cu o productie de peste 9 milioane tone intr-un an cu conditii meteo favorabile”, a declarat Lucian Anghel, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR).

Exploatatiile de subzistenta au o pondere foarte mare in Romania, iar structura proprietatii este atomizata; principalele slabiciuni ale exploatatiilor de subzistenta si semi-subzistenta sunt capacitatea scazuta de investitii si orientarea slaba spre pietele de consum. La o productivitate similara cu cea din Zona Euro, Romania si-ar putea dubla productia agricola si tripla exporturile, putand asigura necesarul de consum pentru circa 4 Romanii, se arata in raport.

Cresterea calitatii pregatirii in domeniul agriculturii este foarte importanta pentru asigurarea unei dezvoltari sustenabile a acestei ramuri economice in anii urmatori; doar 1% din numarul exploatatiilor agricole beneficiaza de pregatire agricola completa, in timp ce marea majoritate este reprezentata de cele cu experienta practica.

„Absorbtia fondurilor europene reprezinta o oportunitate in special pentru operatorii mari, in timp ce exploatatiile de subzistenta trebuie mai intai sa-si consolideze prin fuziune suprafetele pentru a avea acces la fondurile UE, la schemele de ajutor de stat, produse bancare si alte oportunitati pe care le oferta economia de piata”, a adaugat Lucian Anghel.

Banca Comerciala Romana (BCR), membra a Erste Group, este cel mai important grup financiar din Romania, incluzand societatile de profil de pe piata leasingului, managementului activelor, pensiilor private si a bancilor de locuinte. BCR este banca Nr.1 in Romania dupa valoare activelor (peste 16 mld EUR), banca Nr.1 dupa numarul de clienti si banca Nr.1 pe segmentele de economisire si creditare. BCR este cel mai valoros brand financiar din Romania, dupa gradul de incredere al clientilor si dupa numarul celor pentru care BCR este principala institutie cu care fac banking.

BCR ofera gama completa de produse si servicii financiare prin intermediul unei retele de 48 de centre de afaceri dedicate companiilor si 668 de unitati retail localizate in majoritatea oraselor din intreaga tara cu peste 10.000 de locuitori. BCR este banca Nr.1 din Romania pe piata cardurilor si a tranzactiilor bancare, clientii BCR avand la dispozitie cea mai mare retea nationala de ATM – peste 2.000 de bancomate si POS – peste 18.000 de terminale pentru plata cu cardul la comercianti, precum si servicii complete de Internet banking, phone-banking si e-commerce.

*  *

Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din Europa Centrala si de Est. Mai mult de 50.000 de angajati deservesc peste 17,4 milioane de clienti in cadrul a 3.200 de filiale din 8 tari (Austria, Republica Ceha, Slovacia, Romania, Ungaria, Croatia, Serbia si Ucraina). La 31 decembrie 2010, Erste Group detinea active totale in valoare de 205,9 miliarde EUR, inregistrand un profit net de 1.015,4 milioane EUR si un raport cost/venituri de 48,9 %.

*  *

BCR – Comunicare Externa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here