Banca Comerciala Romana (BCR) a lansat la inceputul lunii decembrie „Planul de economii” un produs care urmeaza un plan de economisire stricta: depunerea lunara egala, pe o perioada determinata de timp. Produsul se adreaza persoanelor cu disponibilitati medii pentru economisire. Suma minima care poate fi depusa lunar este de 50 de lei in varianta planului de economisire pentru adulti si de 40 de lei pentru minori. Dobanda este fixa pe toata maturitatea planului, se calculeaza zilnic si se plateste la maturitate.
Daca nu se indeplineste planul lunar de alimentari, se va acorda o dobanda mai mica pentru soldul total cuprins intre perioada ultimei depuneri si data la care se va face alimentarea depunerii restante
Se acorda un bonus anual – la prelungirea planului daca se repecta graficul de alimentari in perioada urmatoare de desfasurare a planului.
„Economisirea pentru copii este a doua cea mai importanta motivatie pentru econonomisire la romani, dupa banii de siguranta pentru zile negre. Ce am observat insa este faptul ca a pune bani deoparte nu este inca un obicei. De aceea, am creat planul de economii, un produs care are in primul rand un rol educativ pentru ca te obliga sa fii mai responsabil cu banii tai, si sa te gandesti la econimisire in fiecare luna” a declarat Catalina Zincenco, Sef Departament Produse de Economisire BCR.
De altfel, clientii BCR au deschis peste 50.000 de contracte de depozit pentru copii, cu o valoare medie de 20.000 Lei; trendul depozitelor deschise in numele copiilor la BCR este crescator, banca inregistrand o crestere de 50% in volumul total al economisirilor pentru copii in ultimul an.
O alta modalitate importanta de economisire pentru copii, care este din ce in ce mai accesta, este reprezentata de produsele de economisire creditare banca pentru locuinte. La BCR BpL, peste 20.000 de parinti au incheiat contracte Bauspar pentru viitoarea locuinta a copiilor lor. Contractele Bauspar pentru copii au o pondere de cca. 7% in portofoliul total al BCR Banca pentru Locuinte, atat la nivel total, cat si regional. Se economiseste mai mult in Nord-Vest, Centru si Bucuresti.
Suma medie economisita pentru copii variaza intre cca. 3.000 – 4.500 lei, in functie de regiune si varsta copiilor. Cele mai mari valori ale sumei medii economisite sunt inregistrate pentru grupa de varsta 14-18 ani. Suma medie contractactata este de 32.500 de lei. Volumul total al sumelor economisite pentru copii depaseste 75 milioane lei. Suma contractate pentru copii prin BCR BpL depaseste 650 de milioane de lei. Sumele economisite in fiecare regiune BCR BpL pe contractele incheiate pentru copii variaza intre 5 – 12 milioane lei / regiune.
“Daca, pe langa alocatia copilului, clientii participa lunar cu o suma mica, astfel incat sa economiseasca lunar 100 lei, timp de 18 ani, se vor acumula cu BCR Banca pentru Locuinte, pentru copil aproximativ 31.000 lei. In suma totala vor fi incluse dobanda de 3% si prima de stat pentru depunerile anuale de 25% – aproximativ 300 lei pe an se primesc suplimentar de la Stat. Astfel, cu BCR BpL, clientii pot face cadou copilului, la varsta majoratului, un apartament nou, utilizand economiile acumulate si un credit avantajos cu rata mica si dobanda fixa pe toata perioada contractului, incepand de la 5% pe an“ a declarat Carmen Schuster, Presedint BCR Banca pentru Locuinte.
Rezultatele unei cercetare calitative comandate de BCR pentru studierea motivelor si atitudinilor fata de economisire arata ca:
Economisirea este vazuta de catre respondenti ca un comportament necesar, principalul beneficiu rezidand in siguranta financiara pentru:
-persoane cu inclinatie NATURALA catre economisire: constienti de importanta economisirii oricand este posibil (de obicei sistematic)
-persoane CONSTRANSE sa economiseasca: constienti de importanta economisirii, dar care intampina greutati in a economisi
-profitul este o motivatie secundara, nefiind indeajuns pentru a motiva de unul singur comportamentul de economisire
Caracteristica principala a clientilor care economisesc este disponibilitatea unor resurse financiare suplimentare, mediate de anumite caracteristici personale:
-prudenta in administrarea banilor pentru asigurarea sigurantei financiare (implicit confortul emotional);
-atitudine responsabila fata de familie.
-alte elemente specifice: persoane mature (cel putin 30 ani) cu castiguri medii
Asteptarile relatiei de economisire cu banca – reciprocitate si echitate:
-acces permanent la bani; fara “penalizare”
-dobanzi mai ridicate