BCR va disponibiliza 1.600 de salariati

0
965
bcr-arhivafoto-ro

Grupul BCR va disponibiliza 1.600 de salariati in urmatoarele 12-18 luni, reprezentand 17,5% din totalul angajatilor, pentru a reaseza modelul la noile realitati economice, dar va continua cresterea prin stimularea tranzactiilor bancare si concentrarea pe lei, anunta presedintele bancii Tomas Spurny.

Astfel, vor fi inchise peste 60 de sucursale neprofitabile, iar numarul salariatilor va scadea de la 9.100 la 7.500.

Presedintele executiv al BCR a precizat ca in urma crizei modelul de business s-a modificat, iar sustenabilitatea afacerii presupune in acest moment o reducere a costurilor, tinta fiind de 250 de milioane lei in urmatorii doi ani.

El a aratat ca strategia de dezvoltare pentru urmatorii cinci ani a fost aprobata recent, asa incat planul de restructurare nu a fost inca negociat cu cele trei sindicate din banca.

„Orice faci trebuie sa ai tot timpul in minte sustenabilitatea. Unele lucruri tin putin, altele functioneaza pe termen lung. Daca actionezi repede fara ideea de sustenabilitate in minte, atunci creezi bule speculative (…) Oricine este intelept va vedea ca cel mai important este cum le asiguri un viitor bun celor 7.500 de oameni care raman in banca”, a continuat Spurny.

El a explicat ca pe perioade de crestere economica bancile au alta viziune, dar atat timp cat cresterea este departe, bancherii sunt obligati sa se uite la costuri. Potrivit sefului BCR, un raport de 40-50% cost/venituri nu poate fi obtinut in aceasta perioada fara restructurare, iar lipsa acesteia ar plasa indicatorul la 60-70%.

Desi a recunoscut ca a venit in BCR pentru a restructura banca, Spurny spune ca nu este un „profesionist” al restructurarii sau un adept exclusiv al unor asemenea masuri, aratand ca in Ungaria sau Slovacia a avut o strategie de investitii, iar banca pe care a construit-o in Slovacia are in prezent o cota de piata de 15%.

El a amintit ca Erste a investit in Romania circa 9,3 miliarde euro, echivalentul a jumatate din imprumuturile atrase de la institutiile financiare internationale, si se plaseaza astfel ca cel mai mai sustinator privat al economiei romanesti.

Spurny sustine ca BCR va reveni pe crestere in a doua parte a anului viitor, si estimeaza ca 2013 va fi un an greu pentru sistem, cu un avans modest, de numai o cifra, in linie cu cresterea PIB.

Oficialul BCR estimeaza insa o revenire mai puternica a facerilor incepand cu 2014, cu rate de 3,5-4-6% pe partea de retail si de 7-9% pe segmentul corporate.

in ceea ce priveste evolutia depozitelor, Spurny considera ca BCR are cea mai puternica pozitie din piata, ceea ce-i va permite ca in unele cazuri sa aiba o rata de crestere egala cu media pe sistem, sau chiar sub aceasta.

El a explicat ca pentru cel care constituie un depozit este mai importanta soliditatea institutiei decat pentru un client care acceseaza credite, astfel ca BCR va avea o politica in care sa predomine garantia ca deponentul are siguranta banilor palsati.

in ceea ce priveste regandirea afacerilor prin promovarea finantarii in lei, seful BCR spera ca modelul va fi urmat de intreaga piata, mai ales ca ultimii patru ani au demonstrat ca procesul de convergenta pe care au mizat bancherii in perioada precriza nu este atat de rapid si nici nu sunt perspective rapide de imbunatatire.

Spurny sustine ca toate modelele de afaceri ale bancilor mizau pe atingerea unui PIB/locuitor de 10.000 de euro, ceea ce in conditiile actuale nu se intrevede foarte rapid. PIB-ul pe locuitor este in prezent de 6.700 de euro.

seful BCR crede ca 2013 va fi un an dificil pentru sistemul bancar, fiind al cincilea an de la debutul recesiunii, in care se va inregistra crestere economica redusa. El a explicat ca multe companii si industrii au suferit din aceasta contractie, iar complementar apar probleme de lichiditate.

Potrivit lui Spurny, la fiecare doua trimestre se observa ca rezilienta unor industrii si companii scade, iar aceasta se simte in banci.

in ciuda acestei perspective, BCR are in plan sa deschide 20 de sucursale in locuri cu potential, proces care se va realiza pana in ultimul trimestru de anul viitor sau primul trimestru din 2014.

La nivelul dezvoltarii activitatii, BCR are in plan sa devina prima banca din Romania in termeni de tranzactionare, iar aceasta tinta va fi realizata prin imbunatatirea treptata a serviciilor si produselor, care s duca in final la folosirea integrala a infrastructurii bancii si, astfel, la imbunatatirea profitabilitatii.

Spurny a precizat ca are in vedere lansarea unor produse simple pe care populatia sa le inteleaga.

Oficialul BCR admite ca trecerea la lei va fi dificila, mai ales in cazul multor companii mari, dar banca se va orienta in principal pe intreprinderile mici si mijlocii si companiile de dimensiuni medii.

Principalele activtati ale grupului BCR sunt derulate de banca. Grupul mai este prezent in Romania prin BCR Leasing, BCR Banca pentru Locuinte, BCR Pensii,  BCR Chisinau si BCR Partener Mobil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here