- Black Friday își confirmă statutul de cel mai așteptat eveniment de shopping, cu 8 din 10 români din mediul urban profitând de ofertele disponibile din acest an.
- Jucăriile și produsele pentru copii, împreună cu produsele de îngrijire a pielii au avut cea mai mare rată de conversie.
- Se observă o utilizare sporită a listelor de dorințe și a coșurilor de cumpărături pentru planificarea prealabilă, indicând o tranziție către achiziții mai strategice.
- 58% de persoane au rămas la planul ințial și au cumpărat de Black Friday doar produsele pe care au intenționat de la bun început să le achiziționeze.
- Dintre cei care achiziționează cadouri în timpul Black Friday, majoritatea își îndreaptă atenția către cadourile pentru sărbătorile de iarnă.
București, 21 decembrie 2023 – Starcom România a lansat cea de-a IX-a ediție a studiului Black Friday, primul studiu care, an de an, investighează comportamentul consumatorilor români, intervievând aceiași respondenți înainte și după Black Friday pentru rezultate cât mai precise și relevante.
“Schimbările notabile în comportamentul cumpărătorilor în timpul Black Friday-ului din 2023 se reflectă în creșterea semnificativă a ratei de conversie la un nivel fără precedent de 99% (din studiile noastre HumanGraphExperience). Cumpărătorii sunt mai strategici, planifică cumpărăturile mai minuțios, folosind wishlist-urile din platforme și chiar coșurile de cumpărături pentru lista de dorințe. Interesul pentru viitorul Black Friday crește, dar economisirea rămâne o prioritate, așteptările consumatorilor fiind în creștere de la an la an.”, a declarat Mihaela Nouraș – Consumer Strategist, Starcom România.
8 din 10 români au făcut achiziții anul acesta de Black Friday
Românii manifestă în continuare o atenție deosebită față de prețuri, dar observăm și o ușoară tendință de a privi Black Friday ca pe un moment de răsfăț. În 2023, am remarcat o creștere semnificativă a numărului de cumpărători de Black Friday, înregistrându-se și o rată de conversie remarcabilă de 99% în rândul consumatorilor români din mediul urban.
Deși în minoritate, observăm și consumatorii cu așteptări din ce în ce mai mari în fiecare an – aproape jumătate din cei care nu au achiziționat nimic de Black Friday declarând că reducerile nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor. Cu toate acestea, numai 4% dintre respondenți nu au avut intenția și nici nu au făcut achiziții în cadrul evenimentului Black Friday, înregistrându-se o scădere față de procentul de 20% înregistrat în 2022.
Un segment predominant la cumpărăturile din 2023 au fost milenialii care au îmbrățișat cu avânt reducerile, alături de familiile cu copii sub 14 ani.
Consumatorii își doresc să fie ținuți la curent cu ofertele disponibile
Conform noului studiu, brandurile au fost consecvente cu preferințele românilor în materie de conținut: postările zilnice despre reduceri, notificările de scădere a prețurilor pentru produsele din wishlist și recenziile amănunțite ale produselor au fost cele mai atrăgătoare în 2023.
În plus, reclamele tradiționale (TV, panouri publicitare, radio etc.) și newsletterele personalizate cu oferte de Black Friday au atras și ele atenția, urcând în topul tipurilor de conținut remarcate pe perioada promoțională.
Românii au adoptat abordări mai strategice, minimizând deciziile impulsive și planificând mai bine achizițiile.
Majoritatea celor interesați de Black Friday pregătesc achizițiile meticulos, urmârind oferte pe tot parcursul anului pentru a lua decizii bine informate.
Astfel, 58% de persoane au rămas la planul ințial și au cumpărat de Black Friday doar produsele pe care au intenționat de la bun început să le achiziționeze.
Comunicările de dinainte de Black Friday au stârnit entuziasmul consumatorilor români, observându-se o creștere față de 2022 a celor care au început să se informeze de îndată ce au văzut primele comunicari despre reduceri.
t
În etapa de planificare a cumpărăturilor, 34% salvează produsele de interes în wishlist. În plus, se remarcă un trend ascendent pentru crearea listei de dorințe direct în coșul de cumpărături pentru a avea produsele dorite la îndemână la momentul achiziției.
Reducerile mari continuă să fie, de departe, principalul factor declanșator (70%); Pasionații de Black Friday și-ar dori o perioadă redusă de Black Friday, dar cu reduceri substanțiale.
Cu majoritatea românilor urmârind ofertele pe parcursul întregii luni noiembrie, aceștia au fost pregătiți să facă cumpărături imediat ce au găsit ofertele satisfăcătoare pentru ei. Se observă astfel o creștere a tendinței de a face achiziții înainte de ziua oficială de Black Friday din România, în special cu mai mult de două săptămâni înainte de eveniment.
În pragul ofertelor, consumatorii se pun pe primul loc
5 din 10 dintre cumpărătorii de Black Friday fac în continuare achiziții din necesitate, alegând produsele pe care nu le dețin momentan, comportament în ușoară creștere față de anul trecut.
Pe de altă parte, 30% dintre aceștia se îndreaptă către produse pe care și le doresc pur și simplu, fără un motiv anume, subliniind o tendință de răsfaț personal în cadrul acestui Black Friday.
Majoritatea pasionaților de Black Friday, care la început plănuiau să cumpere cadouri pentru familie și prieteni, au început să se concentreze mai mult pe propriile dorințe, dând prioritate răsfățului personal.
Această modificare a comportamentului, probabil influențată de reducerile mari la produsele dorite de ei înșiși, reflectă o schimbare în priorități, cumpărătorii orientându-se către satisfacerea nevoile personale.
Reclamele online au fost una dintre principalele surse de informații în Black Friday 2023, contracarând scăderea din ultimii ani. Site-urile retailerilor și motoarele de căutare online rămân populare, iar reclamele TV au înregistrat o ușoară crește în comparație cu anul trecut.
De asemenea, un număr crescut de consumatori preferă să se informeze direct în magazine, în timp ce site-urile de comparat prețuri și oferte au înregistrat cea mai mare scădere față de 2022.
Comerțul online continuă să domine cumpărăturile de Black Friday
Deși anul acesta a înregistrat o scădere ușoară în comparație cu anii trecuți, cumpărăturile online rămân principalul canal de achiziție.
Principalele motive pentru care online-ul rămâne alegerea populară a consumatorilor sunt legate de economisirea timpului și ușurința comparării ofertelor. Cel mai probabil, din aceeași perspectivă de facilitate, consumatorii folosesc tot mai mult telefoanele mobile pentru a planifica și finaliza cumpărăturile. În plus, 40% dintre cumpărători aleg platformele online pentru reducerile mai mari la care au acces.
Cumpărăturile direct din magazinele fizice au înregistrat o creștere anul acesta, consumatorii preferând în continuare să vadă sau să testeze produsele înainte de achiziție.
Topul preferințelor: modă, electrocasnice, telefoane mobile și îngrijire personală
Printre categoriile de produse preferate de români de Black Friday se numără, anul acesta, articolele vestimentare, aparatele electrocasnice, telefoanele mobile/tablete/accesorii, produsele de îngrijire personală/pentru îngrijirea tenului, produsele de machiaj și parfumurile.
Hainele/încălțămintea/accesoriile rămân principala categorie de produse adăugate pe wishlist de Black Friday; în plus, există și o ușoară creștere în ceea ce privește achizițiile în categorie.
Remarcăm o creștere de 13% în rândul celor care plănuiesc să cumpere telefoane mobile/tablete/accesorii.
Jucăriile și produsele pentru copii, precum și produsele de îngrijire a pielii au înregistrat cele mai bune rate de conversie. Pe de altă parte, vacanțele au înregistrat cea mai mare discrepanță între intenție și achiziția finală.
50% dintre românii din mediul urban au considerat reducerile acceptabile, indicând de asemenea că Black Friday se deosebește de alte perioade promoționale din an.
Majoritatea cumpărătorilor din mediul urban au fost mulțumiți de Black Friday din acest an, deși există o ușoară scădere față de anul trecut.
Cu toate acestea, nivelul de interes pentru următorul Black Friday (2024) a crescut comparativ cu rezultatele din anul precedent.
Spiritul festiv alimentează achizițiile românilor
Pe măsură ce ne apropiem de finalul anului, oamenii încep să se gândească la următorul eveniment important din an: sărbătorile de iarnă.
Astfel, observăm că, dintre cumpărătorii de Black Friday care profită de perioada promoțională pentru a achiziționa cadouri, majoritatea se pregătesc pentru sezonul festiv. Când vine vorba de cadouri, românii se gândesc în primul rând la Crăciun, în timp ce interesul pentru alte ocazii în afara sarbătorilor este în declin.
Totuși, cei mai mulți dintre utilizatorii de internet din mediul urban obișnuiesc să facă cumpărături de Crăciun în luna decembrie, odată ce intră în atmosfera festivă.
Acest comportament este cu precădere valabil în cazul persoanelor mature cu vârsta de peste 55 de ani, pentru care preferința pentru cumpărăturile în magazinele fizice este deosebit de pronunțată, așa cum am observat în perioada de Black Friday.
În plus, 27% dintre consumatori profită de reducerile din preajma Crăciunului, bucurându-se probabil de un beneficiu dublu – obținând discounturi în timp ce se bucură de atmosfera festivă.
Metodologie
Studiul Starcom s-a derulat în două etape: prima, realizată înainte de Black Friday pentru a identifica intențiile viitorilor cumpărători, iar a doua, derulată după finalizarea evenimentului, pentru a descoperi comportamentul real de cumpărături și cum s-au schimbat planurile cumpărătorilor. Cercetarea a fost realizată pe un eșantion reprezentativ, format din 983 de respondenți, utilizatori de internet din zonele urbane. Aceiași respondenți au fost intervievați în ambele etape ale cercetării (înainte și după Black Friday) pentru a surprinde cu exactitate schimbările comportamentale între faza planificată și comportamentul final de cumpărare
Informații suplimentare sau analize detaliate pot fi solicitate la adresa de e-mail [email protected]
Despre HumanGraphExperience
HumanGraphExperience este o serie de infografice lunare, bazate pe studii cantitative, care analizează caracteristicile unor grupuri țintă, în raport cu anumite categorii de produse (dulciuri, bere sau consumul de produse de lux), la o anumită ocazie (Paște, Crăciun, Black Friday) sau un nou fenomen de comunicare (de exemplu, marketing influencer, adoptarea tehnologiei).
Toate studiile pot fi vizualizate aici: HumanGraph Experience – Data Intelligence : Data Intelligence
Despre Starcom România
Agenția Starcom România este parte din cea mai mare rețea de media din lume, Starcom Worldwide. Înființată în 2000, Starcom este prima agenție de media din România premiată la Cannes, dar și alte festivaluri, precum Eurobest, Ad’Or, Golden Drum, Effie și Webstock. Cu o experință de aproape două decenii în industria românească de comunicare, Starcom pune la dispoziția clienților săi specializări diverse, precum Consumer Understanding, Inovație, Digital, Planning, Buying sau Proiecte Speciale.
Despre Publicis Groupe – The Power of One
Publicis Groupe România, prezent de 25 ani pe piața locală, este cel mai mare grup de marketing, comunicare și transformare digitală din România, având la bază sinergia dintre Creativitate și Tehnologie. Grupul oferă clienților acces la cele mai avansate Servicii și Instrumente de lucru, concentrate în patru arii de expertiză: Comunicare, Media, Dată și Tehnologie.
Cu o expertiză solidă în toate verticalele de business relevante, Publicis Groupe România asigură, prin modelul său de business – Power Of One – un Management fluid al Resurselor și Competențelor alocate fiecărui Client în parte.
În portofoliul Publicis Groupe România se află unele dintre cele mai puternice agențîi de marketing și comunicare din lume: Publicis, Leo Burnett, Saatchi&Saatchi+The Geeks, MSL The Practice, Zenith, Starcom și Spark Foundry. www.publicisgroupe.com | Twitter:@PublicisGroupe | Facebook | LinkedIn | YouTube | Viva la Difference!