BNR a investit cea mai mare parte din rezerva valutara in titluri ale guvernelor straine

0
921
bnr, rezerva, rata, fmi

Cea mai mare parte din rezerva valutara administrata de BNR (57%) a fost investita anul trecut in titluri emise de guverne straine, iar moneda europeana a avut cea mai mare pondere in structura rezervelor, de aproape 80%, potrivit raportului anual al BNR pe 2015.

Conform strategiei de investitie, BNR a achizitionat titluri emise de guvernul Statelor Unite, agentiile guvernamentale ale acestuia sau cele pe care le sponsorizeaza. Printre emitentii agreati de BNR se numara, de asemenea, si guvernele statelor membre ale Uniunii Europene, precum si agentiile guvernamentale detinute sau sponsorizate de acestea. Pe de alta parte, banca centrala si-a diversificat portofoliul, stabilind relatii cu alte institutii internationale/supranationale, anunta Mediafax.

In conditiile unei volatilitati ridicate a fluxurilor care au afectat rezerva valutara, pe fondul incertitudinii evolutiei mediului economic global, BNR a pus accentul la inceputul crizei in special pe aspectele legate de lichiditatea si siguranta investitiilor. Iar vulnerabilitatile sistemului financiar-bancar global sunt inca vizibile.

„Pe parcursul anului 2015, intr-un climat economico-financiar complicat, definit de un ansamblu de provocari complexe si un grad ridicat de incertitudine, Comitetul de administrare a rezervelor internationale si Consiliul de administratie au considerat oportuna extinderea gamei activelor eligibile pentru tranzactionare in cadrul activitatii de administrare a rezervelor internationale ale Romaniei prin aprobarea de noi valute si emitenti pentru investire – in vederea diversificarii riscurilor si cresterii renta­bilitatii asteptate a portofoliilor BNR. in acelasi timp, s-a mizat in continuare pe practicarea unui management dinamic si flexibil al rezervelor valutare, orientat catre identificarea si valorificarea oportunitatilor aparute pe pietele financiare internationale, care sa nu pericliteze insa obiectivele BNR privind siguranta si lichiditatea investitiilor”, se arata in raportul BNR.

Ponderea numerarului si a depozitelor a urcat de la 15% din total in 2008 la 45% in 2009, pentru ca in anii urmatori sa fie pe o tendinta descendenta, pana la 17,5% in 2014 si 2015.

Ponderea monedei europene in structura re­zervei valutare a urcat de la 60% in 2008 la aproape 77% in 2011, pentru ca apoi sa urme­ze doi ani de scadere. in linie cu struc­tura valutara a pasivelor externe ale BNR, a ser­viciului datoriei publice si public garantate a Romaniei si a schimburilor comerciale inter­nationale ale statului, euro si-a mentinut si in anul 2015 ponderea domi­nanta in totalul rezervelor valutare, ajungand la sfarsitul anului trecut la 79%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here