BNR a redus rata dobanzii cheie la 5%

0
1110
dobanzi-lei

Consiliul de Administratie (CA) al BNR a decis luni sa reduca rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 5,25% la 5%, prima scadere din martie 2012, precum si rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) de la 8,25% la 8% pe an, informeaza Mediafax.

„In sedinta din 1 iulie 2013, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,00% pe an de la 5,25% incepand cu data de 2 iulie 2013. incepand cu aceeasi data rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) va cobori la nivelul de 8% pe an, de la 8,25%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit va fi de 2% pe an fata de 2,25%”, se arata intr-un comunicat al BNR.

Totodata, CA al bancii centrale a stabilit mentinerea ratelor aplicate pentru rezervele minime obligatorii (RMO) constituite de banci pentru pasivele sub doi ani, la 20% in valuta si 15% in lei.

BNR urmareste gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si monitorizeaza atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, „prin ajustarea graduala a conduitei politicii monetare si utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure stabilitatea preturilor pe termen mediu si stabilitatea financiara”.

BNR a aplicat ultima reducere a dobanzii de politica monetara in martie 2012, de la 5,5% la 5,25% pe an.

Aproape jumatate (46%) dintre membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) au anticipat ca Banca Nationala va reduce luni dobanda de politica monetara la 5%, restul estimand ca dobanda cheie va fi mentinuta la nivelul de 5,25%.

Analistii apreciaza ca dobanda cheie ar putea fi redusa la nivelul de 4,75% pana in decembrie 2013 si 4,5% pana in decembrie 2014. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi pastrate la nivelul de 15% in anul 2013 si apoi reduse la 11% pana la finele anului 2014, iar cele in valuta pastrate la 20% in acest an si reduse la 16% pana la sfarsitul anului viitor.

La sedinta din luna mai, CA al BNR a pastrat dobanda cheie la 5,25% si ratele RMO pentru lei si valuta, la 15%, respectiv 20%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat atunci ca banca centrala intentioneaza sa inceapa un ciclu de reducere a ratelor dobanzii de politica monetara chiar de la urmatoarea reunire a CA (1 iulie), sperand ca acest ciclu sa nu fie intrerupt de stirile din economie.

Isarescu a explicat ca scaderea inflatiei se realizeaza mai repede decat s-a anticipat la inceputul anului, cu minime istorice in februarie si martie, si cu o evolutie similara chiar si in aprilie, ceea ce va determina devansarea reducerii de dobanda, programata initial pentru a doua parte a anului.

Rata anuala a inflatiei a coborat in februarie la 5,65%, de la 5,97% in ianuarie, continuand descresterea si in martie, la 5,25%, insa in urmatoarele doua luni a avansat, la 5,29% in aprilie, respectiv 5,32% in mai.

BNR a redus la sedinta CA din mai prognoza de inflatie pentru acest an de la 3,5% la 3,2%, usor sub nivelul superior al intervalului tintit pentru 2013, de 2,5% plus/minus un punct procentual.

Analiza celor mai recente date macroeconomice releva o evolutie a inflatiei in linie cu prognozele anterioare ale bancii centrale, precum si persistenta deficitului de cerere in pofida ameliorarii dinamicii activitatii economice, se arata in comunicatul detaliat transmis de BNR.

in luna mai, rata anuala a inflatiei a fost de 5,32%, in crestere marginala fata de luna martie (5,25%), pe fondul cresterii preturilor volatile alimentare si a unor accize.

in acelasi timp, rata anuala a inflatiei determinate pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum – indicator calculat de Institutul National de Statistica conform metodologiei Eurostat si destinat asigurarii comparabilitatii la nivel european – s-a situat la 4,38%, in scadere de la 4,56% in decembrie 2012 si 4,45% in martie 2013.

Rata anuala a inflatiei de baza CORE 2 ajustata si-a continuat trendul descendent coborand pana la 2,66% in luna mai, comparativ cu 3,25% in luna decembrie 2012. Rata CORE 2 este calculata prin eliminarea din indicele preturilor de consum a preturilor administrate, a celor volatile si a preturilor tutunului si a bauturilor alcoolice.

in ceea ce priveste cresterea economica, dinamica anuala a PIB s-a imbunatatit in primul trimestru al anului (la 2,2% fata de 1,1% in ultimul trimestru din 2012) datorita exporturilor nete, a caror redresare a antrenat un avans semnificativ al productiei industriei prelucratoare. Evolutia favorabila a balantei comerciale s-a reflectat asupra contului curent, al carui sold s-a mentinut pozitiv in primele patru luni ale anului.

Dinamica anuala a creditului in valuta acordat sectorului privat a scazut cu 4,1%, in timp ce creditarea in moneda nationala a stagnat.

Cursul de schimb a inregistrat fluctuatii mai ample din cauza volatilitatii sporite a apetitului pentru risc al investitorilor si a persistentei incertitudinilor privind evolutia activitatii economice la nivel european si global.

in acest context, conduita politicii monetare a vizat ancorarea ferma a anticipatiilor inflationiste, consolidarea transmisiei impulsului de politica monetara si sporirea increderii in evolutia pozitiva a economiei, in conditiile realizarii acordurilor cu institutiile financiare internationale. Adecvarea manierei de gestionare a lichiditatii din sistemul bancar si ingustarea coridorului simetric format de ratele dobanzilor la facilitatile permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara s-au reflectat favorabil in trendul descendent al ratelor dobanzilor interbancare si al randamentelor titlurilor de stat, acestea plasandu-se in prezent in apropierea sau sub nivelul ratei dobanzii de politica monetara.

Actuala proiectie pe termen scurt reconfirma reluarea dezinflatiei incepand din luna iulie 2013. Rata anuala a inflatiei este asteptata sa coboare intr-un ritm mai accelerat si sa reintre in lunile septembrie/octombrie in interiorul intervalului de variatie de +/- 1 punct procentual din jurul tintei de 2,5%.

De asemenea, inflatia de baza CORE 2 ajustata isi va continua trendul descendent pe fondul persistentei deficitului de cerere agregata.

Aceste perspective permit relaxarea graduala a conduitei politicii monetare in conditiile asigurarii unei ancorari eficace a anticipatiilor inflationiste si acordarii atentiei necesare evolutiilor mediului intern si international.

in acest context, CA al BNR a decis reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5% pe an, de la 5,25%, incepand de marti, 2 iulie.

Rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) va cobori la nivelul de 8% pe an, de la 8,25%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit va fi de 2%, fata de 2,25%, incepand cu aceasi data.

CA al BNR a hotarat, totodata, continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Deciziile constituie un semnal pozitiv pentru sistemul bancar, mediul de afaceri si populatie, in sensul imprimarii unui trend de ieftinire graduala a creditarii in lei si de stimulare a activitatii economice.

O asemenea configurare a politicii monetare vizeaza in continuare indeplinirea obiectivului privind asigurarea stabilitatii preturilor pe termen mediu, in conditiile prezervarii stabilitatii financiare si ale atenuarii impactului nefavorabil exercitat de factorii interni si externi asupra redresarii economiei romanesti.

Principalele riscuri asociate perspectivei pe termen scurt a inflatiei sunt legate de volatilitatea fluxurilor de capital in conditiile internationale actuale, precum si de persistenta rigiditatilor structurale cunoscute ale economiei nationale.

BNR va monitoriza atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin ajustarea treptata a conduitei politicii monetare si utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure stabilitatea preturilor pe termen mediu si stabilitatea financiara.

Urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 5 august, cand va fi analizat noul raport trimestrial asupra inflatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here