BNR: Guvernul este nevoit sa ia noi masuri de austeritate pentru a recupera pierderile cauzate de intarzierea asumarii

0
807
bnr, rezerva, rata, fmi

bnr1Guvernul se misca lent, iar romanul trebuie sa plateasca.  Guvernantii au avut aproape o luna la dispozitie pentru a-si asuma raspunderea in timp util asupra celor doua legi de austeritate care prevad scaderea salariilor si a pensiilor, dar nu au reusit sa se incadreze in timp.

 Astazi, sunt obligati sa anunte noi masuri de austeritate, pentru a recupera pierderile cauzate fix de aceasta intarziere.
Termenul de 1 iunie, momentul in care cele doua legi de austeritate ar fi trebuit sa intre in vigoare a trecut deja. Pentru Guvern,  aceasta intarziere inseamna reduceri mai mici la cheltuielile publice, ceea ce s-ar putea traduce intr-o  neincadrare in tintele de deficit convenite cu Fondul Monetar International.

„Aceste legi sunt in continuare esentiale pentru ca sedinta boardului FMI va fi pe 28 iunie. in aceasta sedinta ar urma sa intre raportul privind Romania, ca sa fie aprobat sau respins”, a spus pentru REALITATEA.NET consilierul Guvernatorului Bancii Nationale, Adrian Vasilescu.

Numai ca acum, cele doua legi ar putea sa nu mai fie suficiente. Guvernul Boc este nevoit sa ia noi masuri de austeritate prin care sa recupereze pierderile cauzate de intarzierea asumarii.

„Nu ati vazut ca au mai suplimentat? in raportul facut de Guvern, cheltuielile care ar fi trebuit sa fie taiate in iunie, sunt suplimentate cu alte masuri”, a explicat Adrian Vasilescu.

Astfel, Guvernul face noi reduceri de cheltuieli doar pentru ca au intarziat asumarea raspunderii asupra celor doua proiecte. 

Acordul cu FMI poate fi afectat, daca nu se iau masuri suplimentare in timp util

Pentru Romania este foarte important, in acest moment, ca guvernantii sa ia noile masuri intr-un timp rezonabil, in asa fel incat echipa tehnica sa aiba timp sa si redacteze raportul si sa-l si trimita catre boardul insitutiei internationale.

„Fondul Monetar International nu va lua masura cu masura si va intreba de ce asta si de ce nu asta. Pe ei ii intereseaza ca la nivelul anului 2010 deficitul bugetar sa scada de la 8,3 cat a fost ultima cifra calculata pentru 2009 la 6,8. (…)Acordul cu FMI poate fi insa afectat daca nu se dovedeste, negru pe alb, cu calcule, ca masurile luate sunt de ajuns pentru a micsora deficitul de la 8,3 la 6,8”, a explicat Adrian Vasilescu pentru REALITATEA.NET.

Iar atingerea acestei tinte de deficit, este esentiala, potrivit lui Vasilescu. „Un deficit de 8,3 trebuie finantat. in tara nu avem bani de unde sa-l finantam si de afara nu ne ajuta nimeni pentru ca nimeni nu e dispus sa finanteze un deficit de 8,3% sau de 9% cum se duce acum. Asa ceva nu finanteaza nimeni”, a spus consilierul guvernatorului BNR.  

BNR a sfatuit Guvernul sa nu majoreze taxele

Daca faptul ca va lua noi masuri a devenit deja o certitudine, intrebarea care se pune acum este ce fel de masuri. in acest sens, reprezentantii Bancii Nationale le-au dat si un sfat guvernantilor: sa nu majoreze taxele si impozitele.

„Noi le-am spus ca lucrul cel mai grav ar fi fost sa mareasca TVA-ul. Orice este posibil. Chiar si marirea TVA-ului, dar cu consecinte foarte grave. Ei bine noi trebuie sa avem grija sa nu ajungem la aceste consecinte. (…) in opinia mea, toate tarile care de-a lungul anilor au luat masuri bune au fost tarile nordice, care au micsorat cheltuielile. tarile din sud, care au acum probleme, au marit veniturile prin taxe si masurile s-au dovedit catastrofale”, a explicat Vasilescu. 

Premierul a anuntat deja ca pensiile si salariile nu vor fi diminuate de la 1 iunie

Executivul a admis luni patru amendamente ale parlamentarilor la proiectul de lege privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar si un amendament la proiectul de lege privind unele masuri in domeniul pensiilor, a anuntat primul-ministru Emil Boc.

Potrivit premierului, primul amendament precizeaza ca pensia sociala minima nu scade sub 350 lei. Al doilea  se refera la faptul ca salariile si pensiile vor fi diminuate de „la data intrarii in vigoare a prezentei legi”. Emil Boc a mai anuntat ca al treilea amendament admis precizeaza ca salariile angajatiilor cabinetelor parlamentare, platite din sumele forfetare ale parlamentarilor, se reduc cu 25%, iar al patrulea se refera la veniturile membrilor Academiei de stiinte Medicale care intra si ele sub incidenta legii pentru reducerea cu 25% „pentru egalitate de tratament”.

Legat de al doilea proiect de lege pe care Guvernul intentioneaza sa-si asume raspunderea,  Emil Boc a precizat ca vizeaza eliminarea privilegiilor si a pensiilor speciale, eliminarea pensiilor de lux si recalcularea pensiilor speciale.  Singurul amendament admis la acest proiect de lege, a anuntat premierul, prevede ca pensiile de invaliditate vor fi verificate intr-un interval de un an si nu de trei, asa cum era initial in proiectul de lege.

 (Sursa: realitatea.net)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here