BNR mentine dobanda-cheie si ratele rezervelor obligatorii

0
859

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis miercuri, pentru a treia sedinta consecutiv, sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 1,75% pe an si ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele bancilor, la 8% pentru lei si 14% pentru valuta, anunta Mediafax.

Totodata, BNR va continua gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar, potrivit unui comunicat al bancii centrale.

Decizia BNR era asteptata de analisti, in conditiile unei inflatii negative si a turbulentelor de pe plan extern.

„Deciziile CA al BNR vizeaza asigurarea stabilitatii preturilor pe termen mediu intr-o maniera care sa sprijine cresterea economica intr-un cadru macroeconomic sustenabil in conditii de pastrare a stabilitatii financiare. in acest sens, un mix echilibrat de politici fiscale si monetare, precum si progrese in sfera reformelor structurale, sunt esentiale pentru mentinerea macrostabilitatii, asigurarea unei cresteri economice durabile, continuarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana si intarirea rezistentei economiei romanesti fata de eventuale socuri sau conditii adverse pe plan mondial”, arata BNR, in comunicatul extins remis ulterior sedintei CA.

Banca centrala arata ca cele mai recente date statistice releva continuarea coborarii ratei anuale a inflatiei in teritoriu negativ si o relativa temperare a ritmului de crestere economica, inclusiv pe fondul unor performante mai slabe ale agriculturii.

Cu toate acestea, BNR estimeaza accelerarea cresterii consumului si investitiilor private, sustinuta de revigorarea procesului de creditare, in lei, in special pentru populatie, concomitent cu inregistrarea unui avans consistent al costurilor salariale unitare in industrie.

Contextul extern este in continuare marcat de incertitudini in pofida unei recente atenuari a tensiunilor globale, iar pe plan intern mixul de politici macroeconomice este conditionat de modul in care vor fi transpuse masurile fiscal-bugetare aprobate sau anuntate recent (noul Cod Fiscal si cresteri salariale) in configuratia si executia bugetului pentru anul 2016, mentioneaza BNR.

Guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a declarat la jumatatea lunii iunie ca BNR nu va mai reduce dobanda de politica monetara, in conditiile unei rate negative a inflatiei si a unei cresteri economice de circa 4% in acest an.

La sedinta de politica monetara de la inceputul lunii iulie, dobanda-cheie si ratele RMO au stagnat, pe fondul crizei din Grecia si al tensiunilor din regiune. Deciziile de politica monetara au ramas neschimbate si in august, in asteptarea clarificarii situatiei privind pachetul de masuri fiscale care trebuia reanalizat de Parlament la finalul lunii.

Ultima taiere a fost aplicata de BNR in luna mai, cand a redus dobanda-cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75% pe an, precum si ratele RMO pentru pasivele in lei cu 2 puncte procentuale, de la 10% la 8%, masura care i-a luat prin surprindere pe analisti.

Banca centrala a redus dobanda de politica monetara de patru ori in cursul acestui an si de cinci ori anul trecut.

Urmatoarea sedinta CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc la 5 noiembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here