BNR va decide luni reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte, de la 7% la 6,5%, nivel minim record, pentru a sustine redresarea economiei si a creditarii, dar si pentru a tempera presiunile de apreciere asupra leului, potrivit majoritatii analistilor economici.
Economistii-sefi de la ING Bank Romania, BCR si UniCredit tiriac Bank anticipeaza ca BNR va scadea dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte, in timp ce economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, estimeaza o reducere de 0,25 puncte procentuale.
„Cred ca de acum BNR va face pasi marunti si va reduce in urmatoarele doua sedinte de politica monetara dobanda cu cate 0,25 puncte procentuale, pentru ca ulterior sa mentina nivelul de 6,5% pana in trimestrul patru. Atunci, odata ce evolutia inflatiei va fi mai clara, dobanda de politica monetara va fi redusa cu inca 0,25 puncte”, a spus Dumitru.
El a precizat ca decizia pe care banca centrala o va adopta luni reprezinta un stimul puternic pentru reducerea mai rapida a dobanzilor la credite si va tempera presiunile de apreciere a leului.
Dumitru considera ca BNR nu are motive pentru reducerea ratelor la rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, de 15%, si in valuta, de 25%.
Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING, considera ca BNR va reduce luni dobanda cu 0,5 puncte, pentru ca economia nu si-a revenit inca, rata inflatiei este in scadere, iar o asemenea masura ar „mai stavili” din tendinta de apreciere a leului.
„CORE2 ajustat (din calculul inflatiei se elimina preturile administrate, cele volatile, respectiv legume, fructe, oua, combustibili, si cele ale produselor din tutun si bauturilor alcoolice – n.r.) este sub 2%, nivel care ar permite lejer reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu mai mult de 0,5 puncte procentuale, pentru ca acest indicator arata impactul BNR si al cererii reduse”, a spus Chidesciuc.
El a adaugat ca reducerea dobanzii de politica monetara va contribui la o tendinta de depreciere a leului in urmatoarele 3-6 luni.
In ceea ce priveste impactul asupra dobanzilor, economistul-sef al ING Bank Romania considera ca scaderea ratei de politica monetara va avea un efect cu precadere asupra randamentelor platite pentru atragere depozitelor.
„Referitor la dobanzile la credite, mingea este in terenul bancilor si probabil vom vedea o reducere a ratelor la imprumuturile in lei destul de semnificativa, avand in vedere scaderea ratelor de pe piata interbancara. Din punctul meu de vedere, faptul ca bancile nu au redus semnificativ dobanzile la creditele in lei ar indica o strategie usor gresita, pentru ca practic sunt incurajate imprumuturile in valuta, care inseamna asumarea de risc valutar”, a incheiat Chidesciuc.
Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, considera ca la CA al BNR de luni se va pune problema cu cat sa se reduca dobanda de politica monetara si anticipeaza o scadere a ratei de 0,5 puncte.
„Piata se asteapta la reducerea dobanzii, deci nu cred ca decizia va avea efecte majore”, a precizat Anghel.
Si Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit tiriac Bank, anticipeaza o scadere de 0,5 puncte a dobanzii de politica monetara, datorita nevoii de revigorare a activitatii de creditare, care ar impulsiona redresarea economica.
„Pe de alta parte, aprecierea leului din ultima perioada este favorabila unei noi scaderi a dobanzii din partea bancii centrale si nu ma astept ca un astfel de pas sa aiba vreun impact semnificativ in sens invers, de depreciere a monedei nationale”, a spus Pal, care vede o dobanda de politica monetara de 6,25% la finele acestui an.
Consiliul de Administratie al BNR se intruni, luni, pentru cea de-a treia sedinta de politica monetara din acest an. in sedintele din lunile ianuarie si februarie, banca centrala a decis reducerea dobanzii cu cate 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 7%.
Dobanda de politica monetara s-a mai situat la 7% in perioada iunie- noiembrie 2007, ajungand atunci la nivelul minim istoric.
Inflatia anuala a scazut, in februarie, dupa trei luni consecutive de crestere, la 4,49%, de la 5,2% in ianuarie, iar rata lunara a coborat de la 1,68% la 0,2%.
Pentru 2010, BNR tinteste o inflatie de 3,5% in acest an, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual, si estimeaza ca rata anuala se va situa la 3,5%.
(Material realizat de Alexandra Chelu, [email protected])