BNR vede o inflatie de peste 3% si in 2014

0
1118
grafic-inflatie

Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza pentru 2013 o inflatie de 3,5%, iar pentru 2014 un nivel al cresterii preturilor de consum de 3,2%, informeaza Mediafax.

Isarescu a mentionat ca in ultimul trimestru al anului trecut inflatia a fost influentata pozitiv de corectia preturilor alimentelor volatile, un trend descendent al cotatiilor internationale ale titeiului, aprecierea nominala a leului fata de dolar si fata de euro spre sfarsitul anului, precum si de un deficit amplu de cerere. In sens negativ au contribuit majorarile unor preturi administrate, la energie electrica si termica si gaze naturale, cresterea anticipatiilor inflationiste pe termen scurt, incorporarea treptata in preturile de consum a cresterii costurilor cu materille prime vegetale.

In ceea ce priveste rata inflatiei CORE 2, aceasta a avut o tendinta evidenta de accentuare a cresterii in perioada august-octombrie, dupa care s-a temperat.

„Preturile au ramas constante in CORE 2 ajustat, ceea ce este un lucru remarcabil”, a spus Isarescu.

Rata CORE 2 este calculata prin eliminarea din indicele preturilor de consum a preturilor administrate, a celor volatile si a preturilor tutunului si a bauturilor alcoolice.

In noiembrie, banca centrala a revizuit in urcare prognoza pentru acest an de la 3% la 3,5%, proiectie pe care a mentinut-o in raportul trimestrial asupra inflatiei.

CA al BNR a analizat marti si a aprobat raportul trimestrial asupra inflatiei, document care evalueaza contextul macroeconomic, examineaza perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare.

Potrivit prognozei actualizate, rata anuala a inflatiei va reveni la limita superioara a intervalului-tinta la sfarsitul anului 2013, dupa o accentuare de natura tranzitorie in prima jumatate a anului curent, in principal ca urmare a unor ajustari mai ample ale preturilor administrate.

Isarescu a declarat marti ca BNR estimeaza ca rata inflatiei va fi de 5-6% in prima jumatate a anului, urmand ca apoi sa scada, insa nivelul acesteia va depinde foarte mult de evolutia preturilor volatile, precum cele din agricultura.

Inflatia a crescut in luna decembrie 2012, rata anuala de 4,95% plasandu-se in afara intervalului de variatie din jurul tintei si peste nivelul de 3,14% inregistrat in decembrie 2011. Rata anuala a inflatiei pentru finele anului 2012 a fost marginal sub cea mai recenta prognoza a BNR, de 5,1%.

Surse oficiale citate de Mediafax, au declarat recent ca BNR a transmis expertilor FMI ca estimeaza ratarea tintei de inflatie pentru acest an, din cauza ajustarilor preturilor administrate, dar depasirea intervalului vizat va fi mult mai mica decat in 2012.

„BNR a convenit cu FMI o estimare de inflatie pentru finele acestui an de 3,7%, adica in afara intervalului tintit, pe motiv ca majorarea preturilor administrate va avea un impact care nu poate fi contrabalansat de politica monetara fara sa afecteze cresterea economica”, au expllicat sursele citate.

De asemenea, BNR a anuntat FMI ca nu va reduce in acest an rezervele obligatorii ale bancilor, nici la lei si nici la valuta, si va mentine dobanda la 5,25% pentru urmatoarea perioada.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here