Bosch lansează un nou program de masterat în colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

0
1390
  • Programul „Sisteme de management și control ale autovehiculelor” așteaptă 22 de studenți pasionați de inginerie în domeniul industriei auto
  • Bosch este un partener strategic al Universității Tehnice din Cluj-Napoca
  • Cercetare şi inovare pentru tehnologiile viitorului la Centrul de Inginerie din Cluj

 

 

Cluj-Napoca –  Bosch, lider global în furnizarea de tehnologii şi servicii, lansează, în luna octombrie a acestui an, un nou program de masterat în colaborare cu Departamentul de Autovehicule Rutiere și Transporturi, din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN). Programul, intitulat „Sisteme de management și control ale autovehiculelor”, este iniţiat de către Centrul de Inginerie Bosch din Cluj şi este dedicat pregătirii pentru o carieră în industria auto, punând accent pe relațiile dintre cauză și efect și pe ințelegerea de ansamblu a sistemelor automotive.

„Parteneriatul cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca reprezintă pentru noi un pas important spre o colaborare echilibrată și benefică, atât pentru viitorul companiei noastre, cât și pentru comunitatea locală,” a declarat Dennis Raabe, directorul Centrului de Inginerie Bosch din Cluj. „Completăm programele aflate deja în derulare cu un curriculum nou, dezvoltat de profesorii de la UTCN în parteneriat cu specialiștii Bosch. Scopul nostru este dezvoltarea competențelor necesare pentru o carieră de succes în industria automotive”, a adaugat Raabe.

 

Curriculum-ul programului de masterat include atât cercetare şi proiectare, dezvoltare de software în domeniul auto, senzori și sisteme de control al motorului, cât și module de practică de specialitate în cadrul centrului de inginerie. În plus, Bosch oferă zece burse de excelență studenţilor merituoşi. De asemenea, participanţii la acest program de masterat au posibiltatea de a elabora lucrarea de disertație în cadrul companiei. Programul de masterat se adresează absolvenților Facultății de Autovehicule Rutiere, Mecatronică și Mecanică, dar şi celor din specializările de IT&C.

 

Pe lângă cursurile teoretice, programul de masterat oferă studenților posibilitatea de a realiza proiecte de studiu într-un mediu competitiv, cu echipamente și tehnologii de ultimă generație, contribuind astfel la dezvoltarea competențelor specifice industriei auto. „Avem deja o colaborare excelentă cu Centrul de Inginerie Bosch din Cluj, studenții noștri sunt încântați de oportunitatea de a învăța de la ingineri cu experiență în industrie”, a declarat Prof. Dr. Ing. Nicolae Burnete, președinte al Senatului Universității Tehnice din Cluj-Napoca și coordonatorul programului de masterat din partea UTCN.

„Acest nou program de masterat creat împreună cu Bosch va ajuta studenții să-și dezvolte competențele necesare pentru a lucra în industria auto, după terminarea studiilor, printr-un curriculum dedicat înțelegerii sistemelor automotive și a interdependenței subsistemelor, ” a continuat Burnete.

 

Bosch – o responsabilitate deosebită în ceea ce privește educația

Centrul de Inginerie Bosch din Cluj a lansat, în anul universitar 2018-2019, a doua ediție a programului de masterat intitulat „Sisteme și structuri electrice avansate”, în colaborare cu Facultatea de Inginerie Electrică din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Anul acesta sunt înscriși 14 studenți, dintre care nouă primesc bursă din partea companiei Bosch. Șapte dintre absolvenții primei ediții au decis să îşi înceapă cariera în cadrul Bosch. În plus, centrul de inginerie a desfăşurat anul acesta a doua ediție a cursului „Tehnologia, dinamica și controlul mașinilor autonome”, în colaborare cu Facultatea de Automatică și Calculatoare, din cadrul aceleaşi universități. Cursul, adresat studenților pasionați de tehnologie în domeniul conducerii autonome și predat integral de către experții Bosch, a fost absolvit de către 41 studenți până în prezent.

 

De asemenea, Bosch a lansat în 2019 două cursuri noi. Cursul „Introducere în sisteme automate de asistență a conducătorilor auto”, la care s-au înscris în total 36 de participanţi, se adresează studenților de anul I de masterat la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Al doilea curs, intitulat „Metode de dezvoltare software pentru industria auto”, se predă la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul UTCN. La acest curs participă în prezent 25 de studenți.

 

Mai mult, Centrul de Inginerie Bosch din Cluj, organizează programul Bosch Summer School, cu participarea a aproximativ 12 studenți cu profil de inginerie mecanică în anul II sau III la Facultatea de Construcții de Mașini, Facultatea de Autovehicule Rutiere, Mecatronică și Mecanică, sau la Facultatea de Ingineria Materialelor și a Mediului. Programul se desfășoară în perioada 8-26 iulie 2019, la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (B-dul Muncii nr. 103-105), de luni până vineri, între orele 9:00-15:00. În plus, Centrul de Inginerie Bosch din Cluj oferă în 2019 15 burse studenților la nivel de licență și masterat la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul UTCN.

 

Cercetare şi inovare în Centrul de Inginerie din Cluj

Centrul de Inginerie Bosch din Cluj-Napoca acordă o importanță deosebită inovării continue şi lucrează la proiecte de tehnologie de ultimă oră. Având o colaborare strânsă cu alte centre de cercetare şi dezvoltare din rețeaua globală Bosch, dar şi cu fabrica locală din Jucu, inginerii din Cluj dezvoltă produse cu competențe înalte în software, hardware, ingineria fiabilității şi mecanică. Conducere autonomă, mobilitate electrică și conectată și Internetul lucrurilor sunt doar câteva exemple din portofoliul curent al centrului de inginerie din Cluj.

 

Mai multe detalii despre programul de masterat „Sisteme de management și control ale autovehiculelor”:

  • Înscrierile au loc în perioada 22-24 iulie 2019, la sediul Facultății de Autovehicule Rutiere, Mecatronică și Mecanică, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (B-dul Muncii nr. 103-105, Cluj-Napoca), între orele 9:00-15:00.
  • Procesul de admitere constă în evaluarea dosarului de admitere și interviu, care va fi susţinut în data de 25 iulie.
  • Mai multe informaţii pe pagina de web https://art.utcluj.ro/bosch/, sau la secretariatul Facultății de Autovehicule Rutiere, Mecatronică și Mecanică, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Coordonatorul de program din partea UTCN este Prof. Dr. Ing. Nicolae Burnete, iar din partea Centrului de Inginerie Bosch din Cluj este Dr. Ing. Ionuț Muntean.

 

 

Persoană de contact pentru jurnalişti:

Miruna Andriesei
Telefon: +40 730 024 478

 

 

Grupul Bosch este prezent pe piaţa din România de 25 de ani şi numără aproximativ 7.800 de angajaţi în cinci entităţi. În anul 2018, Bosch a înregistrat un volum de vânzări de 452 milioane de euro pe piaţa din România. Vânzările totale nete, incluzând vânzările companiilor neconsolidate și livrările interne către companiile afiliate, au atins 1,2 miliarde de euro. Pe lângă centrul de cercetare – dezvoltare din Cluj şi unităţile sale de producţie pentru Soluţii de mobilitate din Cluj şi din Blaj, Bosch mai operează şi o unitate de producţie de tehnologie industrială, localizată de asemenea în Blaj, precum şi un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO) în Timişoara. În Bucureşti, Bosch operează un birou de vânzări pentru produsele sectoarelor Soluţii de mobilitate, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie. În plus, o filială a BSH Hausgeräte GmbH, activă pe piaţa electrocasnicelor, are sediul, de asemenea, în capitala ţării.

 

Mai multe informaţii pe  www.bosch.ro.

 

Grupul Bosch este un lider global în furnizarea de tehnologii şi servicii. Acesta are aproximativ 410.000 de angajaţi în întreaga lume (status la 31 decembrie 2018). Conform cifrelor preliminare, compania a generat vânzări de peste 77,9 miliarde de euro în 2018. Operaţiunile sale sunt structurate în patru sectoare de activitate: Soluţii de mobilitate, Tehnologie industrială, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie. Lider în IoT, Bosch oferă soluţii inovatoare pentru case inteligente, oraşe inteligente, mobilitate conectată şi industrie conectată. Compania îşi foloseşte expertiza în tehnologia de senzori, software şi servicii, precum şi propriul cloud IoT, pentru a oferi clienţilor soluţii conectate integrate dintr-o singură sursă. Obiectivul strategic al Grupului Bosch este de a furniza inovaţii pentru o viaţă conectată. Bosch sporeşte calitatea vieţii la nivel mondial prin produse și servicii inovatoare şi care stârnesc entuziasm. Pe scurt, Bosch creează „Tehnică pentru o viaţă.” Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH şi cele aproape 440 de filiale şi companii regionale din aproximativ 60 de ţări. Prin includerea partenerilor comerciali şi de service, reţeaua globală de producţie şi vânzări Bosch acoperă aproape toate ţările din lume. Baza pentru viitoarea creştere a companiei este puterea sa inovatoare. Compania Bosch are aproape 69.500 de angajaţi în cercetare şi dezvoltare, în cele aproximativ 125 locaţii din lume.

 

Compania a fost înfiinţată în 1886 la Stuttgart de către Robert Bosch (1861-1942), sub denumirea „Atelier de mecanică fină și inginerie electrică”. Structura specială a acţionariatului Robert Bosch GmbH asigură libertatea antreprenorială a grupului Bosch, permiţând companiei să planifice pe termen lung şi să facă investiţii semnificative pentru asigurarea viitorului său. 92 de procente din acţiunile Robert Bosch GmbH sunt deţinute de fundaţia caritabilă Robert Bosch Stiftung GmbH. Majoritatea drepturilor de vot sunt deţinute de Robert Bosch Industrietreuhand KG, un trust industrial. Funcţiile de conducere antreprenorială ale grupului sunt îndeplinite de acest trust. Restul de acţiuni sunt deţinute de familia Bosch și de Robert Bosch GmbH.

 

Pentru mai multe informaţii, accesaţi paginile de internet www.bosch.com, www.iot.bosch.com,
www.bosch-press.com, www.twitter.com/BoschPresse.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here