Bosch oferă software, servicii și tehnologie inteligentă pentru mobilitatea de azi și de mâine

0
1232
  • Serviciile Bosch pentru specialiștii în logistică și pentru informații cu privire la starea drumurilor și locurile periculoase fac condusul mai sigur și mai confortabil.
  • Tehnologiile Bosch act-by-wire deschid noi posibilități pentru proiectarea interiorului autovehiculului și nu numai.
  • Instrumentele software oferite de filiala Bosch ETAS deschid calea către viitorul mobilității definite de software.

 

 

 

Renningen, Germania – Pentru foarte mulți oameni, mobilitatea nu a fost niciodată la fel de ușoară, sigură și confortabilă ca în momentul de față, datorită unei combinații între software, servicii și tehnologii inteligente. Cu ocazia Bosch Tech Day 2024, Bosch va oferi câteva informații despre portofoliul său de soluții și produse pentru mobilitatea de azi și de mâine.

 

Platformă software pentru specialiști în domeniul logisticii: Platforma de servicii digitale Bosch pentru logistică abordează multe dintre provocările cu care se confruntă industria de transport și logistică. În centrul ecosistemului software dedicat transportatorilor de marfă și expeditorilor  se află o piață care oferă acces la soluții digitale de la diferiți furnizori, acoperind toate aspectele afacerii de logistică, oferind o experiență unică și completă: gestionarea șoferilor, gestionarea transportului, gestionarea flotei, direcționarea și parcarea, servicii financiare și vizibilitatea lanțului de aprovizionare, precum și carburant, energie și sustenabilitate. În plus, platforma este mai mult decât o simplă piață. Aceasta asigură integrarea perfectă a serviciilor și datelor care până acum erau separate. Un exemplu concret: furnizorii de software precum Webfleet, cel mai mare sistem de gestionare a flotei din Europa, colaborează cu Bosch L.OS pentru a oferi managerilor de flote servicii cu valoare adăugată în cadrul soluției sale de gestionare a flotei. Acest lucru le permite utilizatorilor să deblocheze funcții noi și valoroase fără a derula propriile proiecte IT, care necesită timp și costuri. În acest sens, Bosch colaborează cu Amazon Web Services (AWS).

 

Soluții middleware deterministe: Soluția middleware ETAS pentru dezvoltarea și operarea sistemelor avansate de conducere automată susține modelarea arhitecturilor software și hardware, precum și a comunicațiilor de înaltă performanță. Acest middleware integrează diverse funcții ale aplicației, le conectează între ele. Include mai multe instrumente, biblioteci de software ECU și o interfață robustă de programare a aplicațiilor (API) pentru ciclul de dezvoltare a sistemelor avansate de asistență pentru șofer și a conducerii automate. Caracteristica distinctivă a soluției ETAS este faptul că oferă posibilitatea de transpunere într-un mediu virtual unu-la-unu și cu o precizie de neegalat a kilometrilor de testare reali. Aceasta este cheia dezvoltării fiabile în medii virtuale. În acest fel, ETAS permite producătorilor auto și altor furnizori să reducă masiv numărul de kilometri de testare parcurși fizic prin validare reproductibilă pe bază de simulare. Noile funcții de conducere pot fi astfel lansate pe piață mai rapid și fără a compromite siguranța.

 

Generator de aplicații IA pentru autovehicule: Utilizatorii de autovehicule se așteaptă din ce în ce mai mult la funcții personalizate care să le reflecte nevoile individuale. Prin urmare, producătorilor auto le revine sarcina de a furniza astfel de funcții pentru autovehicule pe bază de software. Cu toate acestea, dezvoltarea unui astfel de software este complexă, necesitând cunoștințe aprofundate și o colaborare strânsă cu furnizorii. Funcțiile de întâmpinare a pasagerilor care oferă un control precis al scaunelor, luminii și farurilor pot fi integrate în prezent doar de către OEM, astfel încât orice personalizare este dificilă pentru dealeri, companii de închiriere de autovehicule, proprietari de flote și șoferi. Generatorul ETAS de aplicații IA pentru autovehicule schimbă în mod fundamental această situație: generatorul IA, o extensie a soluției Edge Middleware ETAS, permite tuturor, de la OEM până la șoferi, să creeze noi funcții ale autovehiculului folosind limbajul natural, fără cunoștințe prealabile. Instrumentul generează aplicații complete, gata de utilizare, cu funcții integrate de siguranță și conformitate.

 

Act-by-wire: Tehnologiile de acționare electrică înlocuiesc conexiunile mecanice dintre volan și pedala de frână și actuatoarele respective ale sistemelor de direcție și frânare cu linii de semnal electric. Acest lucru face posibilă utilizarea unor funcții noi, care oferă asistență în situații critice de conducere și chiar evită cu totul astfel de situații. De asemenea, acestea sporesc confortul și agilitatea autovehiculului, deschizând în același timp noi posibilități pentru proiectarea interfeței om-mașină și a interiorului autovehiculului. Soluțiile act-by-wire  reduc numărul de variante de autovehicule cu volan pe stânga și pe dreapta, permit actuatoarelor de frână și de direcție să fie instalate optim din punct de vedere al siguranței la impact  și ocupă mai puțin spațiu de instalare. Din motive de siguranță, redundanța este inclusă în proiectarea actuatoarelor de frânare și direcție, alimentarea cu energie și comunicarea sistemelor de acționare electrică. Pentru un control optim al actuatoarelor electrice, poate fi utilizat software-ul Vehicle Motion Management Bosch.

 

Servicii conectate pentru flote: Soluțiile de conectivitate Bosch ajută, de asemenea, furnizorii de servicii de mobilitate și logistică să-și folosească autovehiculele cât mai eficient posibil și să minimizeze timpii de nefuncționare. Baza tehnică pentru aceasta este o unitate de control Bosch care poate fi montată ulterior la orice autovehicul, indiferent de producător, permițând operatorului de flotă să acceseze datele de operare și diagnosticare și permițând astfel o gamă largă de servicii pe bază de date. Funcția Modul de eficiență cu montare ulterioară (Remodul), de exemplu, recunoaște ruta pe care o parcurge un camion și îi ajustează ușor viteza în conformitate cu valorile empirice stocate într-o bază de date centrală. Acest lucru poate reduce consumul de carburant cu până la 4 procente, un avantaj atractiv referitor la costuri pentru operatorii de flote. Vehicle Health, la rândul său, înregistrează în cadrul autovehiculului atât codurile de eroare standardizate, cât și cele specifice producătorului și le evaluează în cloud. Orice probleme iminente sunt recunoscute încă din stadiu incipient și prezentate într-un mod ușor de înțeles, fiind sugerate răspunsuri imediate, cum ar fi prioritizarea întreținerii. Acest lucru reduce semnificativ numărul de defecțiuni neașteptate, ceea ce facilitează planificarea pentru operatori.

 

Platforma de integrare a habitaclului și a sistemelor ADAS: În viitor, autovehiculele vor fi definite printr-o combinație inteligentă de electronică și software. Bosch se concentrează pe trecerea de la o arhitectură electrică/electronică (E/E) specifică domeniului către una care să fie centrată pe autovehicul și orientată pe zonă. Arhitectura cuprinde foarte puține, dar foarte puternice computere pentru autovehicule, cum ar fi platforma de integrare a habitaclului și ADAS – un computer central care utilizează intens software și integrează funcțiile de infotainment și asistență pentru șofer, anterior separate, într-un singur sistem, pe un cip. Astfel de funcții includ parcare automată și recunoașterea benzii, asociate cu sistemul de navigație inteligent și personalizat și funcția de asistență vocală. Calculatorul modular și scalabil, de înaltă performanță, necesită mai puțin spațiu și cablare în cadrul autovehiculului și permite producătorilor auto să reducă costurile. Ca rezultat, pot fi integrate mai multe funcții de conducere automată și în autovehiculele compacte și de clasă medie. Obiectivul Bosch este de a reduce complexitatea sistemelor electronice din autovehicule, făcându-le cât mai sigure posibil.

 

Soluții de detecție interioară: Soluțiile Bosch de detecție interioară măresc siguranța pentru toți ocupanții autovehiculului cu ajutorul soluțiilor inovatoare de senzori și software. Acestea recunosc distragerea atenției și somnolența și pot avertiza șoferii în consecință. Funcțiile de monitorizare a ocupanților care supraveghează întregul interior sunt esențiale pentru conducerea automată și facilitează funcționarea sistemelor de siguranță, cum ar fi cel de atenționare cu privire la fixarea centurilor de siguranță și cel de dezactivare a airbag-ului. Această monitorizare interioară permite, de asemenea, existența unor funcții de confort, cum ar fi setările automate ale scaunului și ale temperaturii, precum și controlul prin gesturi. Pe lângă sistemul de camere, senzorul radar de detecție interioară pentru cabină detectează mișcări extrem de mici în interiorul și în jurul autovehiculului. Acesta poate recunoaște un bebeluș care doarme în mașină, precum și încercările de a se apropia sau de a intra prin efracție și avertizează proprietarul în consecință. Funcțiile sunt disponibile ca soluții software de sine stătătoare, în cadrul computerelor centrale ale autovehiculului sau al unităților de control dedicate.

 

Servicii de hărți conectate: Combinând datele de la autovehiculele conectate și sursele de date infrastructurale, cum ar fi informațiile meteorologice și serviciile de hărți conectate Bosch, pot fi obținute informații precise și de actualitate cu privire la numeroase aspecte ale mediului de conducere. Spre deosebire de șoferii umani, care învață doar din propria experiență, serviciile de hărți conectate beneficiază de datele empirice combinate de la toate autovehiculele conectate. Acest lucru permite sistemelor autovehiculului să determine aspecte cum ar fi viteza optimă de conducere într-un sens giratoriu, geometria exactă a benzii și traiectoria de conducere la intersecții complexe, repere de localizare pe care autovehiculul le poate folosi pentru a se poziționa cu precizie de centimetri sau chiar informații despre locuri în care drumul este acoperit cu polei. Folosind aceste informații extinse și fiabile în timp real, comportamentul de conducere poate fi planificat și, dacă se schimbă condițiile de drum în timpul călătoriei, adaptat în mod proactiv și în siguranță. În acest fel, pe lângă faptul că îmbunătățesc funcțiile existente de asistență pentru șofer și sporesc disponibilitatea acestora, serviciile de hărți conectate creează și noi posibilități de dezvoltare și îmbunătățire a autovehiculelor și a serviciilor de mobilitate, făcând astfel mobilitatea viitorului mai sigură și mai confortabilă.

 

 

Persoană de contact pentru întrebări de presă:

Miruna Andriesei
Nr. de telefon: +40 730 024 478

 

Grupul Bosch este prezent de 30 de ani în România și are aproximativ 10.520 de angajați în șase entități. În 2023, Bosch a generat vânzări consolidate în valoare de 516,2 milioane de euro pe piața din România. Vânzările nete totale, incluzând vânzările companiilor neconsolidate și livrările interne către companiile afiliate, au ajuns la 2,4 miliarde de euro. Pe lângă centrul său de cercetare și dezvoltare din Cluj, București și Sibiu și unitățile sale de producție pentru Mobilitate din Cluj și din Blaj, Bosch mai operează și o unitate de producție de Tehnologie industrială, localizată, de asemenea, în Blaj, precum și un centru de soluții de business și tehnologie, la Timișoara. În București, Bosch operează un birou de vânzări pentru produsele sectoarelor Mobilitate, Bunuri de larg consum și Tehnologie pentru construcții și energie. În plus, o filială a BSH Hausgeräte GmbH, activă pe piața electrocasnicelor, are sediul, de asemenea, în capitala țării.

 

Informații suplimentare sunt disponibile online la www.bosch.ro.

 

Grupul Bosch este un lider global în furnizarea de tehnologii și servicii. Acesta are aproximativ 429.000 de angajați în întreaga lume (la 31 decembrie 2023). Compania a generat vânzări de 91,6 miliarde de euro în anul 2023. Operațiunile sale sunt împărțite în patru sectoare de activitate: Mobilitate, Tehnologie industrială, Bunuri de larg consum și Tehnologie pentru construcții și energie. Prin activitățile sale, compania își propune să folosească tehnologia pentru a contribui la modelarea tendințelor universale, cum ar fi automatizarea, electrificarea, digitalizarea, conectivitatea și orientarea către sustenabilitate. În acest context, amprenta extinsă a Grupului Bosch în diferitele industrii și regiuni îi consolidează capacitatea de inovație și robustețea. Bosch își folosește expertiza dovedită în tehnologia senzorilor, software și servicii pentru a oferi clienților soluții pentru mai multe domenii dintr-o singură sursă. De asemenea, își aplică expertiza în materie de conectivitate și inteligență artificială pentru a dezvolta și fabrica produse ușor de utilizat și sustenabile. Prin „Tehnică pentru o viață”, Bosch dorește să ajute la îmbunătățirea calității vieții și la conservarea resurselor naturale. Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH și cele aproximativ 470 de filiale și companii regionale din peste 60 de țări. Prin includerea partenerilor comerciali și de service, rețeaua globală de producție, inginerie și vânzări Bosch acoperă aproape toate țările din lume. Baza pentru creșterea viitoare a companiei este puterea sa inovatoare. În cele 136 de locații de pe tot globul, Bosch are aproximativ 90.000 de angajați în cercetare și dezvoltare, dintre care aproape 48.000 sunt ingineri software.

 

Informații suplimentare sunt disponibile online la www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.com.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here