Braconajul – principala amenințare pentru supraviețuirea sturionilor din Dunărea Inferioară, conform unei noi analize realizate de WWF – Fondul Mondial pentru Natură

0
665

iulie 4, 2023 / By WWF-Romania / Comunicate de presă, Noutăţi, Specii, Sturionul

Cu toate speciile de sturioni din Europa aflate în pragul extincției, raportul realizat de WWF-CEE semnalează amploarea alarmantă a capturilor ilegale a acestor specii de pești, o reală amenințare la adresa supraviețuirii ultimelor populații de sturioni din Dunărea Inferioară.Raportul, ce prezintă date colectate din Bulgaria, România și Ucraina este unicul document ce examinează problema regională a populațiilor de sturioni care migrează între aceste țări.

 

Raportul, ce prezintă date colectate din Bulgaria, România și Ucraina este unicul document ce examinează problema regională a populațiilor de sturioni care migrează între aceste țări.

Având documentate 337 de cazuri de activități ilegale ce au implicat sturionii înregistrate în perioada 2016-2022,  studiul evidențiază riscul la adresa celor patru specii de sturioni rămase în Dunărea Inferioară- trei dintre acestea fiind Critic periclitate (morunul, păstruga, nisetrul), în timp ce pentru a patra specie, cega, statutul de conservare a fost modificat anul trecut la Periclitat. Studiul include 130 de cazuri înregistrate în Bulgaria, 125 din România și 82 din Ucraina, ilegalitățile variind de la încălcările reglementărilor privind prohibiția, confiscarea plaselor ilegale, precum și comerțul ilegal cu sturioni și produse provenite de la sturioni.

”Aceste cifre alarmante arată că braconajul și comerțul ilegal cu sturioni continuă în regiunea Dunării Inferioare, subminând eforturile de salvare a acestei specii iconice de pești –  mai ales că se știe că multe dintre  activitățile ilegale nu sunt depistate” a spus Beate Striebel, WWF Sturgeon Initiative Lead. ”Sturionii au înotat în Dunăre milioane de ani dar riscăm să-i pierdem dacă nu reușim să oprim capturile ilegale precum și comerțul ilegal cu carne și caviar”a adăugat reprezentanta WWF.

Ca dovadă a severității situației, în perioada analizată, au fost detectate în total 955 de specimene de sturioni braconate – 3 în Bulgaria, 553 în România, 399 în Ucraina. Acestea cifre reprezintă doar vârful icebergului și arată impactul devastator al braconajului și al comerțului ilegal asupra ultimelor populații sălbatice de sturioni. Vratsa din Bulgaria, județul Tulcea din România și regiunea Odesa din Ucraina reprezintă principalele puncte fierbinți- fiind înregistrate peste 1/3 din cazurile raportate în fiecare țară.

”Acest raport reprezintă un îndemn la acțiune atât în România cât și în alte țări vecine. Sunt necesare măsuri urgente din partea țărilor și a organizațiilor de a crește eforturile pentru a lupta împotriva activităților ilegale la adresa sturionilor. WWF lucrează cu agenții guvernamentale, parteneri și comunități pentru a aborda braconajul și comerțul ilegal, dar este clar că este nevoie de mai mult” a declarat Cristina Munteanu, Coordonator Național – sturioni, WWF România.

Eforturile WWF de a stopa aceste activități ilegale au inclus, de asemenea, dezvoltarea de abordări inovatoare pentru a sprijini autoritățile de control, multe dintre acestea neavând suficientă capacitate. În România, astfel de metode au inclus cu succes utilizarea de camere de supraveghere, cu ajutorul cărora au fost depistate cel puțin 15 activități ilegale, precum și utilizarea dronelor pentru supravegherea zonelor izolate din Delta Dunării.

În Bulgaria, WWF colaborează cu Poliția de frontieră bulgară pentru utilizarea unui sonar subacvatic. Adaptarea inovatoare a acestei tehnologii ajută în detectarea carmacelor, unelte tradiționale, dar interzise, utilizate pentru prinderea sturionilor. Cu toate că este destul de dificil ca acestea să fie detectate, datorită amplasării lor în apă, sonarul a facilitat descoperirea a 131 de carmace numai în 2022, marcând un progres semnificativ în ciuda dificultății de extragere și confiscare.

Raportul subliniază importanța unui efort continuu și îmbunătățit. De asemenea, prezintă și potențialele probleme de corupție, existând, în acest sens, un caz din Ucraina, ce a scos la lumină un sistem de mită între pescari și autorități.

Datele centralizate de WWF în acest raport sunt de o importanță crucială, ele reprezentând singura centralizare disponibilă publicului a unor astfel de informații în regiunea Dunării Inferioare. Toate părțile implicate, de la autoritățile de control, la specialiști care lucrează în domeniul conservării, publicul larg și cei ce consumă – în mod ilegal – caviar și carne de sturion sălbatic, trebuie să înțeleagă că astfel de acțiuni (sau inacțiuni) într-o țară afectează grav întreaga populație de sturioni.

 

Pentru informaţii suplimentare vă rugăm contactaţi:

Cristina Munteanu, Coordonator Național – sturioni, WWF România, [email protected], +40730098710

Diana Iancu, Manager de comunicare pentru conservarea speciilor sălbatice, WWF România, [email protected],

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here