Britanici au votat. Ce se va intampla dupa ce Marea Britanie paraseste Uniunea Europeana

0
858

Marea Britanie va iesi din UE, dupa ce 51.9 la suta dintre cetatenii britanici au votat pentru iesirea tarii din Blocul Comunitar, potrivit rezultatelor finale, iar David Cameron a anuntat ca demisioneaza din functia de prim-ministru, anunta Mediafax.

David Cameron a anuntat ca va demisiona de la sefia cabinetului britanic, iar lira si euro au suferit fluctuatii mari in prima zi de dupa referendum. Acestea sunt doar cateva dintre rezultatele Brexitului, la doar doua ore dupa publicarea rezultatelor finale.

Orice decizie politica luata in acest moment de Regatul Unit va avea un impact masiv asupra economiei mondiale, iar relatiile internationale cu siguranta vor avea de suferit.

„Daca Marea Britanie se retrage, UE va deveni dominata de un instinct corporatist si birocratic, cu o elita dominata de francezi si germani si miscari populiste de dreapta”, declara Simon Hix, profesor de stiinte politice din cadrul scolii de Economie si stiinte Politice din Londra, conform The Telegraph.

Acest lucru va avea un impact major asupra Marii Britanii, avand in vedere ca cel mai mare partener va ramane tot Uniunea Europeana. Practic, Regatul Unit va trebuie sa respecte reglementarile UE pentru a putea face schimburi de bunuri si servicii cu batranul continent. Concret, chiar daca se va afla in afara Uniunii Europene, Marea Britanie va fi nevoita sa faca diverse schimburi mai degraba cu Germania decat cu Statele Unite, cu Italia si nu cu India sau cu Belgia si nu cu Australia, din simplul fapt ca va ramane constransa de factorul geografic.

in ciuda faptlului ca Marea Britanie se indreapta spre Brexit, partenerii cei mai puternici par sa le fie in continuare alaturi.

„Uniunea Europeana va trebui sa aiba o abordare calma indiferent de rezultatul referendumului din Marea Britanie”, declara joi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, conform site-ului agentiei AP.

„Cred ca discutiile vor trebui sa continue cu 28 de tari daca va fi posibil sau cu 27 de tari; trebuie sa raspundem in mod calm. Eu sper ca vom ramane 28”, a spus Merkel.

„Daca britanicii voteaza sa paraseasca UE, acestia nu vor mai beneficia de avantajele pietii comune din cadrul Uniunii”, a mai subliniat Merkel.

Banca Centrala Europeana este pregatita pentru „orice eventualitate” in gestionarea efectelor generate de potentiala iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana, a declarat presedintele BCE, Mario Draghi, citat de site-ul ziarului Il Sole 24 Ore.

„Suntem pregatiti pentru orice eventualitate, am facut toate pregatirile necesare. Mesajul nostru este ca ne concentram eforturile pentru ca Europa, casa noastra comuna, sa fie mai puternica”, a subliniat Mario Draghi.

„Nu cred ca Uniunea europeana va fi in pericol de moarte daca Marea Britanie ne paraseste. Vom continua procesul de cooperare in Europa, in special pe sectoare cum sunt cele economice sau monetare”, declara Jean-Claude Juncker inainte de referendum.

Pe de alta parte, Michel Sapin, ministrul francez de Finante, afirma faptul ca „Brexitul va fi dificil pentru Europa, pentru noi, dar va reprezenta o tragedie pentru britanici”.

in ciuda faptului ca s-a insistat pe faptul ca nu exista un plan B, cel mai probabil pentru a intari ideea de uniune, au inceput deja sa fie confirmate diverse aranjamente dupa Brexit, pentru a preveni ca intregul bloc european sa dezintegrat.

Primul efect al Brexitului pentru britanici: calatorii mai scumpe. Costurile unei vacante la Marea Mediterana ori in alte zone turistice majore din UE va insemna cheltuileli cu aproape 230 de lire mai mari pentru o familie din Regatul Unit, avertiza Cameron luna trecuta.

Un nou referendum pentru independenta Scotiei? Primul ministru scotian, Nicola Sturgeon, a declarat ca „s-a aratat clar ca scotienii se vad in continuare ca parte a Uniunii Europene.” Predecesorul sau, Alex Salmond a sugerat ca un Brexit va genera un al doilea referendum privind independenta Scotiei.

O lira mai slaba? Chiar daca specialistii in economie nu sunt de acord, Brexitul cu siguranta va impacta valoare lirei si implicit a monedei Uniunii Europene, lasand teren tot mai mult dolarului american.

Britanicii care locuiesc in UE ar trebui sa se intoarca in Regatul Unit. Cel putin aceasta era sugestia guvernului britanic inainte de referendum, in cazul in care Marea Britanie ar vota „Leave”, lucru care se pare ca s-a si intamplat.

David Cameron a spus, ca in cazul unui vot in favoarea parasirii Uniunii Europene, ar face apel la articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care s-ar initia procesul de iesire din Uniunea Europena.

Negocierile ar trebui sa fie finalizate in termen de doi ani de la pronuntarea prin referendum a iesirii Marii Britanii din UE, iar Parlamentul European va drept de veto asupra oricarui nou acord prin care se reglementeaza viitoarele relatii dintre Marea Britanie si UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here