BRM marchează un moment cheie în extinderea serviciilor de  tranzacționare a electricității în România prin integrarea cu succes în Single Day-Ahead Coupling (SDAC) cu sprijinul Nord Pool 

0
735

Bursa Română de Mărfuri (BRM) anunță cu mândrie integrarea cu succes a platformei sale de tranzacționare în Piața Cuplată pentru Ziua Următoare a Uniunii Europene (SDAC), marcând astfel începutul operațiunilor ca al doilea Operator de Piață de Energie Electrică Desemnat (OPEED) din România. Începând de astăzi, BRM contribuie activ la consolidarea pieței europeane de energie electrică pentru ziua următoare, un pas decisiv către creșterea eficienței și competitivității tranzacțiilor cu energie mai ales în România dar și regiunea extinsă a Europei de Est și Balcani.

Acest succes este rezultatul unei colaborări strânse pe parcursul a doi ani între echipa BRM și experții Nord Pool, unul dintre cei mai importanți operatori de burse de electricitate la nivel european, care au sprijinit dezvoltarea unor mecanisme de tranzacționare eficiente, sigure, transparente și adaptate cerințelor unei pieței europene în continuă integrare.

„Este o realizare extraordinară să vedem cum eforturile comune, atât ale echipei BRM, cât și ale partenerilor noștri de la Nord Pool, duc la un rezultat tangibil, care aduce un argument în plus ca piața de energie din România să devină un hub regional de referință. Integrarea în SDAC aduce beneficii semnificative pentru participanții la piață, reducând costurile de tranzacționare și crescând lichiditatea, contribuind la formarea unei piețe naționale a energiei mai competitive și mai ales mai transparente” – a declarat Gabriel Purice, președintele Consiliului de Administrație al BRM.

Un pas înainte pentru integrarea piețelor europene de electricitate

Integrarea BRM în SDAC reprezintă un moment important în consolidarea pieței unice de energie electrică a UE. Prin utilizarea unui algoritm comun, SDAC optimizează alocarea capacităților transfrontaliere, crescând eficiența tranzacțiilor și maximizând valoarea adăugată în avantajul economic al tuturor participanților la piață, producători, traderi sau consumatori finali.

Beneficiile acestui demers pentru piața de electricitate din România și din regiune includ:

  • creșterea lichidității și competitivității prin atragerea de noi participanți la piață și prin oferirea de semnalele de preț corecte care să încurajeze investițiile în capacități de generare moderne, din surse regenerabile sau cu amprentă redusă de carbon.
  • reducerea volatilității prețurilor prin flexibilitate sporită în reacția la fluctuațiile pieței.
  • promovarea transparenței în tranzacțiile cu energie și contribuție la creșterea securității energetice naționale prin dezvoltarea unui mediu de tranzacționare rezilient, predictibil și corect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here