Buletinele europene de analiza scumpesc laptele si branzeturile din piete

0
1101

Producatorii care vand lapte in piete au de ales intre a disparea sau a scumpi marfa cu peste 20% din luna februarie, dupa ce normele europene care ii obliga sa faca buletine lunare de analiza a laptelui si care costa 180 de lei au intrat in vigoare, potrivit patronatului din domeniu.

„Problema producatorilor individuali, care desfac laptele pe taraba in piata, este ca pe langa certificatul de sanatate de care aveau nevoie pana acum vor trebui sa aiba doua buletine de analiza valabile pe o perioada de o luna si care sa ateste conformitatea laptelui. Aceste certificate vor fi verificate de medicii veterinari din piete si problema este ca acestea costa in jur de 180 de lei”, a declarat Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, citat de Mediafax.

Producatorii trebuie sa livreze lapte care indeplineste criteriile de calitate ale UE, din 1 ianuarie 2014, la finalul unei perioade de tranzitie acordate Romaniei. Laptele crud destinat vanzarilor catre consumatorul final trebuie sa indeplineasca criteriile de calitate cu privire la numarul total de germeni (max. 100.000/ml) si de celule somatice (400.000/ml) prevazute de legislatie.

Oficialul federatiei a calculat ca in conditiile in care litrul de lapte se vinde in piete cu 2 lei, producatorul va trebui sa vanda aproape 100 de litri de lapte pe luna doar ca sa poata plati buletinele de analiza. Pentru cei care vand lapte la centrele de procesare, spune Franc, nu este nicio problema, pentru ca se face o singura analiza pe tanc si costurile se reduc foarte mult.

„Aproximativ 40.000 de persoane vand lapte in pietele din Romania. Acestia au de ales intre a creste pretul laptelui, pentru a-si putea acoperi cheltuielile sau a disparea din piata. La nivelul la care produc ei lapte, pentru ca in general au 2-3 animale, va trebui sa cresca preturile cu cel putin 20%. Populatia va trebui sa aleaga, va plati 20% in plus pentru a avea acces la acest lapte, ori va cumpãra din hipermarket. Eu cred ca ei vor scumpi laptele si ca populatia va merge in continuare sa cumpere acest lapte pentru ca s-a obisnuit cu el si stie ca este un lapte de calitate. Scumpirile vor incepe din februarie”, a mai spus Claudiu Franc.

Acesta estimeaza ca in Romania se produc 2 milioane de tone de lapte pe an si aproximativ 30% din aceasta cantitate se desface in piete.

Producatorii care detin exploatatii mici (gospodarii ale populatiei), sau ferme de vaci producatoare de lapte, pot livra laptele crud catre centrele de colectare lapte sau direct catre unitatile de procesare a laptelui. De asemenea, ei pot comercializa laptele crud direct catre consumatorul final, in conformitate cu prevederile legislatiei sanitare veterinare in vigoare.

in plus, cel care mulge trebuie sa se spele pe maini, sa poarte un halat curat si, in cazul in care are rani deschise, sa aiba bandaje rezistente la apa sau sa poarte manusi de protectie, sa spele cu detergent si sa clateasca bine galetile in care ajunge laptele, dar si sa elimine primele jeturi de lapte.

Odata muls, laptele trebuie filtrat si depozitat in vase curate, acoperite, intr-o camera separata de adapostul vacilor, si racit imediat la o temperatura de maxim 8 grade Celsius atunci cand este colectat zilnic, iar in caz contrar, la 6 grade.

Cei care nu detin echipamente adecvate pentru racirea si pastrarea laptelui trebuie sa il transporte cat mai repede la centrul de colectare, arata ANSVSA in materialele informative din campanie.

Producatorii care vand lapte crud direct catre consumatorul final in piete trebuie sa detina fise de sanatate, care sa ateste starea de sanatate a animalelor de la care a fost obtinut laptele, completate de catre medicii veterinari din localitatile de origine si un buletin de analiza care sa ateste conformitatea produsului, cu cerintele legislatiei. Aceasta este masura care ii afecteaza cel mai mult pe micii producatori, potrivit reprezentantului Federatiei Crescatorilor de Bovine.

Medicii veterinari oficiali care asigura supravegherea pietelor agroalimentare vor verifica modul in care sunt respectate conditiile sanitare veterinare pentru transportul, depozitarea si comercializarea laptelui si a branzeturilor obtinute de producatorii agricoli.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here