Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat astăzi un nou eveniment din seria Business Breakfast la Palatul CCIB, cu tema: „Fonduri nerambursabile pentru IMM-uri: Oportunități și cerințe pentru dezvoltarea afacerilor”.
„Pentru a asigura un grad ridicat de accesare a fondurilor disponibile prin diverse programe, mediul de afaceri are nevoie de proceduri simple şi clare pentru accesarea acestora, concomitent cu digitalizarea, pe cât posibil, a procesului de evaluare a proiectelor, de respectarea cu stricteţe a termenelor asumate prin contractul de finanţare și de nemodificarea regulilor în timpul jocului. Pe de altă parte, companiile potențial beneficiare trebuie să acorde mare atenție riscurilor asumate atunci când pornesc pe drumul deloc ușor al implementării unui proiect finanțat prin din fonduri guvernamentale sau europene”, a declarat Iuliu Stocklosa, președintele CCIB, în deschiderea evenimentului.
Invitații speciali ai ediției au fost: Camelia Luciana Taină, director general, Direcția Generală Antreprenoriat și Finanțări pentru IMM (Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului – MEDAT), Daniel Chițoi, director general, Direcția Generală Programe Europene Capital Uman (Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – MIPE), și Dan Nicula, director general, Agenția pentru Dezvoltare-Regională București-Ilfov (ADRBI).
Timp de aproape trei ore, invitații speciali au discutat pe larg cu antreprenorii, managerii și consultanții prezenţi despre: prioritățile și alocările pe diverse axe de finanțare, cazuri de succes și bune practici, dar și despre problemele cu care s-au confruntat. Totodată, invitații au prezentat pe larg calendarul de apeluri de proiecte, cu punctarea unor particularități și elemente care ar trebui luate în considerare în procesul de accesare și implementare.
Potrivit lui Dan Nicula, din cei 1,47 mld. euro pe care ADRBI îi gestionează în calitate de Autoritate de Management a Programului Regional București-Ilfov 2021-2027, 374,6 mil. euro sunt alocați pentru proiecte dedicate creșterii competitivității prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice. Potrivit șefului ADRBI, pe această componentă de finanțare se acordă atenție, în principal: creșterii durabile și modernizării tehnologice a microîntreprinderilor (alocare 75,3 mil. euro), dezvoltării și operaționalizării Parcului Științific și Tehnologic „Măgurele Science Park” (65 mil. euro), creșterii competitivității IMM prin instrumente financiare (62,5 mil. euro), dezvoltării de produse/procese noi sau îmbunătățite semnificativ (60 mil euro), valorificării potențialului facilităților de cercetare-dezvoltare-inovare existente (36 mil. euro), dar și transformării digitale avansate a IMM (35 mil. euro).
De la Camelia Luciana Taină, participanții au primit informații valoroase despre Programul Start-Up Nation 2024 și 2025, care anul acesta va avea un nou format, cu mai multe module. De exemplu, modulul doi, care se va lansa până la finele acestui trimestru, va fi dedicat persoanelor fizice, care vor putea beneficia de cursuri de competențe antreprenoriale, iar modulul trei, a cărui lansare este anunțată pentru luna mai, persoanelor juridice. În plus, directorul general în cadrul MEDAT a dat detalii despre ediția din acest an a Programului Femeia Antreprenor, dar și despre programele pentru IMM finanțate din fonduri elvețiene, dedicate tranziției spre economia verde și digitalizare.
Foarte bine primită de public a fost și intervenția directorului general Daniel Chițoi (MIPE), care a vorbit despre principalele oportunități oferite prin Programul Educație și Ocupare. Acestea vizează în principal: activarea potențialului antreprenorial al tinerilor, formarea profesională continuă, actualizarea competențelor angajaților în contextul evoluțiilor tehnologice rapide, însoțită de servicii de consiliere profesională, inclusiv programe dedicate managementului organizational.
În cadrul discuțiilor a fost reliefată necesitatea adaptării programelor la nevoile reale ale economiei românești. În context, s-a subliniat importanța finanțării în mai mare măsură a proiectelor dedicate întreprinderilor mijlocii.
Următoarea ediție a Business Breakfast cu tema „Diminuarea risipei alimentare. Cum ne adaptăm la noile cerințe obligatorii din 2025?” va avea loc în Aula Carol I a Palatului CCIB, pe 12 martie, la ora 9,30.