Camera Deputatilor a aprobat, marti, la vot final, in calitate de prima Camera sesizata, proiectul privind Legea ANI, document retrimis Parlamentului de catre seful statului dupa ce Legislativul modificase actul normativ in urma unei decizii a Curtii Constitutionale.
Proiectul privind Legea ANI a fost aprobat cu 201 voturi „pentru”, un vot „impotriva” si 11 abtineri.
Proiectul de lege a fost dezbatut pe articole marti, deputatii hotarand sa dea si votul final in aceeasi zi.
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti, pe articole, Legea ANI reexaminata la solicitarea presedintelui Traian Basescu, modificarile operate de Comisia juridica fiind adoptate fara obiectii.
Presedintele Traian Basescu a trimis luni scrisori presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, in care reinnoieste solicitarea ca, pana la intrarea in vacanta parlamentara, cele doua Camere sa aprobe proiectele Codului de procedura penala si Codului de procedura civila, precum si Legea ANI.
Comisia juridica din Camera Deputatilor a finalizat, luni, raportul la reexaminarea Legii ANI, solicitata de presedintele Traian Basescu, decizand, cu unanimitate de voturi, ca formularele declaratiilor de avere si de interese sa aiba adresa, CNP-ul si semnatura anonimizate.
„Au fost analizate toate elementele din cererea de reexaminare. Cred ca un mare castig obtinut astazi in Comisia juridica a Camerei este faptul ca s-a trecut la un singur tip de formulare, foarte similar cu declaratiile de avere si de interese care au fost valabile pana acum, prin simpla anonimizare a adresei, a semnaturii si a codului numeric personal, care reprezinta datele private de care facea vorbire Curtea Constitutionala. in concluzie, aspectele mentionate in cererea de reaxaminare au fost remediate si ANI, totusi, va putea desfasura activitati eficiente de control si analiza a averii”, a declarat, luni, dupa decizia Comisiei juridice a Camerei, secretarul general al ANI, Horia Georgescu.
Presedintele Traian Basescu a solicitat, in 2 iunie, Parlamentului, reexaminarea Legii ANI, propunand ca declaratia de avere publica si cea confidentiala sa coincida, mai putin sub aspectul datelor cu caracter personal si inclusiv declaratiile candidatilor la demnitati publice sa fie date publicitatii. (Mediafax)