Campania de creștere a conștientizării pe teme antidiscriminare, desfășurată în cadrul proiectului Servicii integrate pentru incluziunea romilor, continuă cu două expoziții inedite

0
1080

Campania de creștere a conștientizării pe teme antidiscriminare desfășurată în cadrul proiectului Servicii integrate pentru incluziunea romilor continuă la Medgidia (județul Constanța) și Gălbinași (județul Călărași) – localități în care intervin echipele noastre – cu două expoziții de fotografie, într-un format inedit. La cele două vernisaje au participat copii și adulți de etnie romă, dar și membri ai populației majoritare.

Manifestarea de la Medgidia, cu titlul „Chip de copil”, a fost organizată de Fundația Health Action Overseas Romania (HAO) cu sprijinul Asociației Curcubeul Cunoașterii și a fost vernisată la Casa de Cultură Municipală I. N. Roman din localitate. Expoziția va rămâne deschisă publicului larg până la data de 28 februarie 2023.

„Prin organizarea acestei expoziții vrem să transmitem un mesaj simplu: datorită acestui proiect, copiii de etnie romă din Barăci au o șansă la educație, au o șansă la o viață mai bună. Și cum o imagine spune mai mult decât 1000 de cuvinte, am decis să lăsăm să vorbească 50 de chipuri de copii de etnie romă care locuiesc în cartierul Barăci, beneficiari ai proiectului nostru. În spatele fiecărui chip se află o poveste, tristă de cele mai multe ori, poveste pe care colegii mei se străduiesc să o schimbe, zi de zi”, a declarat la vernisaj Nicolae Dobrescu, director executiv HAO şi managerul proiectului amintit.

Imaginile au fost realizate de colegii noștri, în timpul activităților cu micii noștri beneficiari și surprind, nefiltrat: uimirea, bucuria, liniștea, încântarea, mulțumirea, amuzamentul, mândria, acceptarea, prietenia, emoții complet străine celor mai mulți dintre protagoniști până la înscrierea în proiect. Un moment foarte apreciat de copiii prezenți la vernisaj a fost cel creat de Alina Dobrescu, coordonator formare în cadrul proiectului. Colega noastră i-a invitat pe elevii prezenți să aleagă fotografia unui copil cu care ar vrea să fie prieten.

„Prin acest eveniment vrem să arătăm lumii întregi că toți copiii sunt la fel. La fel ca orice copil, și copiii din Barăci au nevoie să fie iubiți, să fie încurajați, să fie apreciați, să li se acorde atenție. Și copiii din Barăci sunt frumoși, dornici să învețe și să aibă prieteni”, a afirmat Oana Paraschiv, administratorul Asociației Curcubeul Cunoașterii.

Manifestarea de la Gălbinași a a fost organizată de Asociația Sprijinirea Integrării Sociale (ASIS) la sediul Școlii nr 1. din Gălbinași. Expoziția a inclus 50 de fotografii alb-negru și color, realizate de copii în cadrul unui atelier desfășurat în cadrul proiectului, dar și scene din comunitate (prin ogradă, în sat, la făcut mustulului, la tăierea porcului sau la Bobotează), scene surprinse de ei cu telefoanele mobile.

„Fotografiile au fost făcute de 13 copii de gimnaziu.Toți vizitatorii expoziției, mici și mari, au fost încurajați să privească imaginile și să propună câte un titlu pentru cele pe care le recunosc. Cei mici au votat fotografia favorită și anume o imagine în care ei au identificat o… cometă”, a explicat Luciana Lăzărescu, director executiv ASIS.

Prin organizarea acestor evenimente, axate pe comunicare inter-etnică, echipa proiectului Servicii integrate pentru incluziunea romilor își dorește să contribuie activ la diminuarea prejudecăților și stereotipurilor legate de etnia romă. Proiectul este implementat în perioada februarie 2022 – ianuarie 2024 de Fundația Health Action Overseas România (HAO), în calitate de Promotor de Proiect, în parteneriat cu Asociația Curcubeul Cunoașterii (Medgidia), Asociația Sprijinirea Integrării Sociale (ASIS) şi Primăria Gălbinași. La buna derulare a acestuia colaborează, de asemenea, Primăria Municipiului Medgidia şi Şcoala Gimnazială nr. 1 din Gălbinaşi.

Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 822.018 euro oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală şi vizează creşterea gradului de incluziune al populaţiei de etnie romă din Barăci – Medgidia şi comuna Gălbinaşi prin măsuri integrate, activităţi de abilitare şi prin acţiuni de combatere a discriminării.

Informaţii suplimentare despre Granturile SEE şi despre Programul Dezvoltare locală se pot obţine accesând: www.eeagrants.ro și www.frds.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here