In luna septembrie 2012, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.122 lei, in crestere cu 0,2 la suta fata de august, in vreme ce valoarea neta a fost de 1.538 de lei, cu 4 lei mai mare decat in luna anterioara, anunta Institutul National de Statistica.
Insa, luand in considerare si influenta inflatiei, indicele castigului salarial real pentru septembrie a scazut cu aproape un procent fata de luna precedentă, pana la 99,1 la suta, fiind a treia luna consecutiv in care scade salariul real, mai ales din cauza inflatiei.
De altfel, analizand datele statistice din 2012, constatam ca salariul mediu real a crescut numai in lunile martie, aprilie si iunie.
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în luna septembrie in domeniul extractiei petrolului brut si a gazelor naturale (de 4.296 lei), pe locurile urmatoare fiind activitatile de servicii in tehnologia informatiei (3.764 lei) si intermedierile financiare (3.688 lei).
Aceste trei domenii de activitate – la care se adauga industria produselor din tutun – au dominat topul salariilor din acest an, fiind pe rand pe pozitia intai, in fiecare dintre primele 9 luni.
Salariul mediu net cel mai mare, pana acum, s-a inregistrat in luna martie 2012, in industria tutunului si a fost de 5.075 de lei.
Ultimele date statistice arata ca, in luna septembrie, cele mai mici salarii le-au avut angajatii din hoteluri şi restaurante (845 de lei), urmati de cei din industria articolelor de imbracaminte (938 lei).
Sa remarcam si raportul de peste 5 la 1, dintre salariul mediu cel mai mare si cel mai mic.
Pe de alta parte, salariul mediu cel mai mic pe economie este deja o traditie in domeniul denumit generic “hoteluri si restaurante”, fiind in mod constant pe ultimul loc de aproape doi ani, din ianuarie 2011 si pana acum. (Daniel Negut)