Cât de importantă este gestionarea bună a flotei de autobuze?

0
869

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/lr9vo8mNvrc

 

Flotele de autobuze sunt supuse celor mai intense regimuri de muncă, în special în companiile care prestează servicii de transport public.

 

Pe de altă parte, cei care operează doar pentru publicul privat nu sunt departe nici ele de suprasolicitări, pentru că autovehiculele lor pot călători pe distanțe mult mai lungi. A avea modele de autobuz performante, bine întreținute, este de aceea o necesitate obiectivă.

 

Indiferent dacă oferă sau nu servicii de transport public sau privat, verificarea continuă a parcului de autobuze este singura modalitate de a menține vehiculele în stare de funcționare deplină.

 

La urma urmei, disponibilitatea este unul dintre cei mai importanți indicatori de performanță.

 

Un autobuz care stă în garaj este sinonim cu pierderi importante, deoarece, pe lângă costul reparațiilor, compania nu mai obține nici profit de pe urma lui o perioadă, din cauza întreruperii serviciilor de transport persoane.

 

Acestea, dar și alte neplăceri pot fi evitate doar atunci când se fac investiții inteligente de cei responsabili de bunul mers al activității de transport în cadrul companiei respective.

5 sfaturi pentru a gestiona eficient o flotă de autobuze

Din punct de vedere mecanic, un autobuz este tot un soi de camion . Diferența, în acest caz, este că se transportă persoane și nu mărfuri.

 

Așa că, pe lângă performanță, trebuie avut grijă ca vehiculele să fie sigure și confortabile.

 

Pentru a face față acestor provocări, iată ce trebuie făcut:

1. Investește în formarea șoferilor de autobuz

O flotă de autobuze care este întotdeauna în stare bună depinde foarte mult de modul în care șoferii profesioniști se comportă la volan și conduc astfel de vehicule.

 

Prin urmare, atunci când șoferul adoptă niște obiceiuri proaste în trafic, precum ar fi schimbarea vitezelor sau accelerarea bruscă, aceste lucruri vor contribui la creșterea uzurii pieselor, componentelor și sistemelor.

 

Investiția în forța de muncă înseamnă și respectarea dreptului la odihnă la care are dreptul fiecare șofer profesionist din companie.

 

În paralel, firma de transport poate organiza pentru angajații săi cursuri și seminarii de conștientizare privind conducerea defensivă și acordarea de prim ajutor.

 

Astfel, șoferii vor fi cei mai buni parteneri ai companiei în întreținerea flotei de autobuze.

2. Programează rutinele de întreținere

Orice flota de autobuze îmbătrânește rapid.

 

Acesta este un motiv bun pentru a nu uita de întreținerile programate, singura modalitate de a preveni oprirea vehiculelor pe traseu din cauza unori defecțiuni mecanice.

 

Când se întâmplă acest lucru cu un vehicul de marfă, pagubele sunt deja mari, din cauza întârzierii în livrare și a costului reparațiilor din cauza unor probleme neașteptate. La autobuze avem și un risc suplimentar: dacă vehiculul se oprește în timpul transportului de pasageri, acesta poate provoca daune imense inclusiv din punct de vedere al imaginii companiei. De asemenea, compania riscă să-i fie intentate procese de către pasagerii nemulțumiți.

 

Prin urmare, este esențial ca firma de transport persoane să anticipeze, efectuând rutine periodice  de întreținere a autobuzelor din dotare.

 

Cel mai important lucru este ca autovehiculele să nu ajungă niciodată la limită, la uzura fizică sau morală.

3. Folosește tehnologia de ultimă oră

Programarea întreținerii este critică, dar este doar o parte a setului de inițiative necesar a fi întreprinse pentru a menține o flotă de autobuze în ordine.

 

La urma urmei, au trecut vremurile în care companiile de transport persoane depindeau exclusiv de mecanici auto experimentați pentru a asigura capacitatea operațională deplină.

 

Desigur, acești profesioniști sunt încă foarte importanți, dar există resurse care adaugă valoare muncii lor. Este cazul tehnologiilor digitale de urmărire și monitorizare a flotei de autobuze. Marea diferență este că permit reducerea costurilor într-un mod mai inteligent.

 

Acest lucru se întâmplă deoarece captează date care servesc drept referință atunci când iau decizii. Spre exemplu se poate afla rapid dacă flotila de autobuze consumă prea mult combustibil.

 

Fără tehnologii moderne, tot ce se poate face este să se calculeze cheltuielile în volume sau prin măsurarea consumului în termeni de kilometri parcurs per litru de combustibil.

 

Problema este dată stilul de conducere al șoferilor firmei tale sau chiar într-o alegere greșită a rutei de transport? Aceste date și multe altele pot fi furnizate de un sistem digital de management al flotei de autobuze.

4. Baza de date

Tehnologia actuală, digitalizarea, poate schimba cu adevărat managementul flotei în bine în toate privințele.

 

Un alt avantaj al acestui progres tehnic este că permite managerilor să ia decizii pe baza informațiilor reale. Un bun exemplu în acest sens este atunci când se utilizează sistemul de telemetrie.

 

Un software bun este o modalitate excelentă de a obține date. Poate genera scoruri pentru fiecare șofer profesionist angajat, pe baza informațiilor din teren, precum accelerarea și frânarea bruscă, luarea unor curbe periculoase și depășirea vitezei.

 

Nu este mai bine așa, decât să facem supoziții referitoare la faptul că un anumit șofer se comportă bine sau mai puțin bine la volan?

5. Schimbă cultura organizațională

Companiile de transport românești nu sunt încă obișnuite ca să opereze resursele digitale.

Acesta este doar unul dintre indicatorii că sectorul în ansamblu poate și ar trebui să facă un efort pentru a-și schimba cultura organizațională.

 

Dar înainte de orice, orice companie de transport persoane are nevoie de niște autobuze competitive. Platforma de anunțuri pentru profesioniști Autoline.ro le stă la dispoziție celor interesați!

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here