Dupa ce nu a reusit sa reduca semnificativ cheltuielile bugetare, Guvernul ar putea recurge la masuri dureroase pentru populatie: majorarea Taxei pe Valoarea Adaugata – TVA de la 19% la 22-25%, si cresterea cotei unice la 20%. Ce ne aduc aceste majorari?
“Inflatie, scaderea consumului, cresterea costului vietii, nivel de trai redus pentru majoritatea romanilor, adancirea recesiunii, scaderea increderii investitorilor in capacitatea guvernului de a scoate tara din criza. In plus, cresterea evaziunii, a pietei negre, a muncii la negru si nu neaparat mai multi bani la buget”, explicat pentru incont.ro Gabriel Biris, avocat specializat pe fiscalitate.
In scenariul cel mai pesimist, in care TVA va ajunge 25%, toate produsele se vor scumpi diferentiat insa, in functie de capacitatea producatorilor sau importatorilor de a absorbi costurile suplimentare.
Astfel, daca, de exemplu, vrei sa iti cumperi un frigider care pana acum costa 2.000 de lei, din momentul majorarii TVA vei plati 2.025 de lei pentru acelasi frigider. De la TVA de 380 de lei, vei plati 405 lei.
Pentru o plasma, sa zicem, pentru care pana acum ai fi dat 3.000 de lei, acum vei plati 3.037 de lei. Practic, toate produsele se vor scumpi, inclusiv produsele alimentare, din momentul intrarii in vigoare a majorarii taxelor.
„Categoric, cresterea TVA-ului se va duce in cresterea preturilor, cel putin cu opt – zece procente. (…) Si cresterea cotei unice va avea un efect negativ asupra firmelor, pentru ca firmele si asa nu merg. (…) Este o lipsa de coerenta totala a actualului Guvern si incep sa pun la indoiala lipsa de profesionalism a unora care conduc destinele Ministerului de Finante”, spune Constantin Nita, fost ministru al IMM-urilor.
Pe langa scumpiri insa, vor scadea si veniturile populatiei pentru ca vor fi impozitate mai mult. Astfel, exista mari sanse ca angajatorul sa decida sa iti micsoreze salariul ca sa isi amortizeze costurile suplimentare venite dintr-o cota unica mai mare.
Nu mai vorbim de faptul ca firmele vor plati impozite pe profit si venit mai mari ca pana acum.
“In general companiile, cand vine vorba de reduceri de costuri, primele cheltuieli pe care le taie sunt cele cu personalul. Asta inseamna ca vom vedea si mai multi someri”, a declarat pentru incont.ro Gabriel Biris, avocet specializat pe fiscalitate.
In timp ce statul spera ca prin aceasta masura sa stranga mai multi bani la buget, buzunarele populatiei vor avea de suferit. Practic, in privinta salariilor, este clar: acestea vor scadea cu 4%.
Astfel,daca pana acum aveai un salariu net de 1.000 de lei, in cazul in care cota unica va creste cu 4%, vei castiga mai putin in fiecare luna cu 38 de lei.
La un salariu net de 2.000 de lei, pierderea lunara va fi de 94 de lei.
Daca in schimb ai un salariu de 3.000 de lei pe luna vei pierde nici mai mult nici mai putin de 143 de lei.
Insa culmea ironiei, cei cu salariile micsorate vor fi printre norocosi pentru ca patronii care nu vor aduce bani suplimentari in firma vor concedia pentru a-si reduce cheltuielile umflate de noile tale majorate.
Astfel, un patron care pana acuma avea o firma cu o cifra de afaceri de 10.000 de euro si un profit anual de 1.500 de euro platea un impozit pe profit de 240 de euro pe an, ar putea plati, la o cota unica de 20%, 300 de euro pe an, respective cu 80 de euro mai mult.
O firma cu o cifra de afaceri de 50.000 de euro care a facut un profit de 5.000 de euro intr-un an, platea pana acum un impozit pe profit de 800 de euro pe an. Din momentul majorarii cotei unice, acesta va plati 1.000 de euro pe an.
Intreprinderile mici si mijlocii vor suferi un dublu soc in acest an. Daca pana anul trecut au platit un impozit pe venit de 3%, si au aceasta facilitate a fost eliminate, platind si ele tot 16%, acum vor plati 20%.
Astfel, daca un IMM a avut un venit de 10.000 de euro intr-un an, si anul trecut de exemplu platea impozit pe venit la stat de 300 de euro, in acest an, dupa majorarea cotei unice, va plati pentru acelasi venit un impozit anual de 2.000 de euro. (Sursa: incont.ro)