Cate tipuri de anxietate exista si cum sa le recunosti?

0
2270

In prezent, din ce in ce mai multi oameni ajung sa sufere de anxietate pentru ca se lasa prada listelor interminabile de responsabilitati de acasa si de la serviciu, dar si pentru ca isi pierd increderea in sine.

 

Pentru a putea lupta impotriva acestei afectiuni psihice, adultii trebuie sa fie foarte bine informati si sa stie la ce sa se astepte, cum sa lupte impotriva simptomelor si cum sa isi continue viata in mod normal, fara a se lasa afectati de temeri inutile, de cercurile sociale din care fac parte si fara a-si pierde concentrarea extrem de repede.

 

 

Tipuri de anxietate

Medicii de specialitate au descoperit, in urma unor studii indelungate, ca exista mai multe tipuri de anxietate cu care se pot confrunta pacientii.

 

Atacurile de panica – se manifesta, de regula, in mod neasteptat si sunt extrem de coplesitoare pentru persoanele care le experimenteaza. Mai exact, pacientii simt atat simptome fizice, cat si simptome emotionale. Frica si panica sunt doua elemente specifice atacurilor de panica, iar in timpul crizelor pot aparea inclusiv probleme in a respira normal, precum si transpiratie abundenta, tremurat si un nivel extrem de mare al ritmului cardiac.

 

Stresul post-traumatic (deseori cunoscut drept PTSD) – situatiile complicate sunt mereu insotite de riscuri majore. Cei care au locuri de munca in domenii dificile (pompieri, Politie, Armata) sunt predispusi la dezvoltarea unui stres post-traumatic, mai ales in urma infruntarii unor situatii foarte grele, in care viata lor sau viata persoanelor pe care trebuie sa le salveze este pusa in pericol.

 

Tulburari obsesiv-compulsive – reprezinta tulburari distructive pentru psihic, dar si pentru fizic. Adultii care sufera de aceasta boala sunt aproape in permanenta confuzi, nu reusesc sa gaseasca rezolvari nici macar pentru problemele minore si nu au deloc incredere in fortele proprii. In ciuda faptului ca obsesiile si compulsiile sunt relativ similare, ele se manifesta diferit. De exemplu, obsesiile sunt bazate cu precadere pe gandire, pe cand compulsiile au loc spontan si sunt considerate a fi rezultate ale unor actiuni sau activitati.

 

Fobia sociala – poate fi descrisa drept o teama irationala care apare indeosebi in cadrul cercurilor sociale (prieteni, colegi de serviciu). Persoanele care au fobie sociala se feresc sa participe la intalniri si discutii cu multe persoane de teama ca nu vor fi ascultate sau ca ideile lor vor fi subiectul principal de amuzament al celorlalti.

 

Fobii specifice – din aceasta categorie fac parte fobiile fata de o anumita categorie de oameni, obiecte sau animale. Daca unor persoane le este teama sa se apropie de caini, de exemplu, altora le poate fi frica de masini sau de trenuri. Starile psihice provin din realizarea unei legaturi cu o experienta din trecut, peste care oamenii nu au reusit sa treaca la momentul potrivit.

 

Pe langa toate tipurile de anxietate mentionate mai sus, mai exista si agorafobia, dar si tulburarile de anxietate generalizata. Toate acestea pot fi tratate cu ajutorul unor medici specialisti, care dispun nu doar de cunostintele necesare pentru a-si ajuta pacientii, ci si de o experienta indelungata in domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here