CBRE: Sibiul are capacitati performante in toate sectoarele de productie si o forta de munca instruita si competitiva

0
879

CBRE Romania continua proiectul analizei pietei imobiliare din marile orase ale tarii si prezinta un raport detaliat despre profilului economic si social al orasului Sibiu.

Raportul CBRE analizeaza date si cifre relevante despre piata imobiliara locala si potentialul fortei de munca si ofera o perspectiva ampla a contextului economic al zonei, potentiali clienti locali si oportunitati de afaceri din Sibiu.

Sibiul este unul din orasele importante ale Romaniei, situat in centrul tarii, ceea ce-i confera conexiuni foarte bune cu rutele de transport paneuropene. Orasul a fost desemnat Capitala Europeana a Culturii in 2007, fapt care a contribuit la atragerea unui mare numar de investitori straini.
Piata fortei de munca din Sibiu inregistreaza o dinamica apreciabila, in special prin prezenta din ce in ce mai consistenta a companiilor de IT&C; peste 25.000 de studenti sunt inscrisi la cele 5 universitati din oras, in care exista si un mare numar de vorbitori de limbi straine, in special germana, releva studiul CBRE.

in ultimii doi-trei ani, Sibiul a fost recunoscut ca piața a muncii bogata in talente instruite si experimentate, mai ales de catre companiile din sectorul producției, care gasesc aici profesionisti si meseriasi calificați de diverse specializari si nivele de experiența. De aceea, orasul a devenit, si continua sa fie, un pol care atrage companiile din producție, cu atat mai mult cu cat si asezare geografica, in centrul Romaniei, este favorabila. Acest interes intensifica insa competiția pentru talentele disponibile si accentueaza nevoia de flexibilitate in a le atrage si pastra,”, considera Emil Minciu, director de operațiuni, Manpower Romania (un brand ManpowerGroup).

Sectorul de retail din Sibiu beneficiaza de statutul de destinatie turistica majora pe care il are Sibiul, fosta Capitala Europeana a Culturii si de mostenirea culturala saxona a orasului. Privind spre dezvoltarea Cresterea consumului la nivel national va conduce la cresterea puterii de cumparare atat pentru locuitorii orasului cat si pentru numarul mare de turisti care viziteaza Sibiul, ceea ce deschide mari oportunitati de dezvoltare de noi scheme de retail in zona.

Potentialul economic al zonei Sibiului este sustinut de sistemul educational preuniversitar si profesional care ofera companiilor forta de munca instruita conform nevoilor pietei, atat in Sibiu cat si in Saliste, Cisnadie, Agnita, Medias sau Dumbraveni.

In Sibiu exista un pol industrial solid, mai arata studiul CBRE. Mai mult de 100 de companii manufacturiere isi desfasoara activitatile in nou-createle parcuri si zone industriale. Recentele achizitii de terenuri efectuate aici de companii ca WDP si CTP confirma interesul crescut din partea companiilor de productie pentru Sibiu, zona cu o indelungata traditie industriala.

„Zona Sibiu a reusit sa coaguleze de-a lungul timpului, un important pol de productie cu grad inalt de tehnologizare si cu valoare adaugata ridicata, care nu necesita un numar mare de angajati. Aici activeaza un numar mare de companii multinationale din diverse industrii – piese auto, electronice, farmaceutice – si departamente de cercetare si dezvoltare.. Situat intre Brasov si Sebes, de asemenea poluri importante de productie, Sibiul poate deveni un reper logistic extrem de important in zona”, este de parere Dana Bordei, Head of Industrial Agency, CBRE Romania.
Stocul de spații de birouri de clasele A si B in Sibiu este estimat la 50.000 de mp, pentru anul 2016 fiind in constructie 20.000 de mp in zonele semi-centrale si inspre marginile orasului, dezvoltate de investitori locali. Sectorul financiar-bancar local, companiile de outsourcing (BPO), cele din industria auto si de servicii sunt cele mai active in cererile de spații de birouri din oras. Chiria pentru spatiile de birouri din Sibiu variaza intre 9 si 12 euro/mp pentru spatiile de clasa A si intre 6 si 8 euro pentru cele de clasa B. Rata de neocupare pe ansamblu este de 13%, in timp ce pentru spatiile de birouri de clasa A este estimata la 5%, semnificativ mai mica fata de cea pentru birourile de clasa B, care se ridica la 21%. Date fiind proiectele aflate in constructie in urmatoarea perioada, rata de neocupare va continua sa se mentina la un nivel semnificativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here