Luni, 27 iunie 2011, a avut loc adunarea generala a reprezentantilor sectiunilor Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB). Organizarea constanta a unor actiuni de informare a membrilor privind competitiile deschise pentru accesarea de fonduri europene, dar si a unor evenimente menite
sa apropie mediul academic de mediul economic, organizarea de conferinte si seminarii cu participare internationala vizand promovarea domeniilor-cheie ale economiei romanesti sunt, potrivit Raportului Colegiului de Conducere al CCIB, cateva dintre actiunile derulate pe plan intern de Camera bucuresteana in perioada iulie 2010-iunie 2011.
De asemenea, dupa cum a subliniat presedintele Camerei bucurestene, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, in perioada analizata au fost organizate numeroase misiuni si forumuri economice, potrivit strategiei de relatii externe a CCIB, care prevede abordarea cu prioritate a pietelor din Balcani, spatiul ex-sovietic, Orientul Mijlociu, Asia de Sud si Sud-Est, si cu unele precautii, Africa de Nord, unde produsele romanesti sunt apreciate. Potrivit aceleiasi strategii, un obiectiv important l-a constituit deschiderea reprezentantei CCIB de la Sharjah (Emiratele Arabe Unite), dublate de o expozitie permanenta cu produse romanesti, in parteneriat cu Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).
in vederea identificarii masurilor de stimulare economica cu cel mai mare impact asupra mediului de afaceri si cu potential de a duce la o relansare economica a Romaniei pe baze durabile, cat si a masurilor de austeritate bugetara care au afectat la un nivel cel putin semnificativ firmele romanesti, CCIB a realizat, in perioada martie-aprilie 2011, la nivel national, pe un esantion reprezentativ format din 418 entitati economice, studiul Interviu…cu mediul de afaceri cuprinzand efectele masurilor guvernamentale, vazute prin prisma autoritatilor guvernamentale, cat si prin prisma entitatilor economice din Romania (IMM-uri, firme mari si foarte mari, institutii ale autoritatilor locale, institute nationale de cercetare-dezvoltare, regii autonome).
Nu in ultimul rand, a fost subliniata implicarea CCIB in derularea a 32 de proiecte finantate din fonduri europene, a caror implementare contribuie la: schimbarea mentalitatii oamenilor de afaceri si a viitorilor oameni de afaceri (studenti), modificarea comportamentului de consum si a obiceiurilor comunitatii de afaceri, dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale, formarea fortei de munca, potrivit solicitarilor pietei. in prezent, in cadrul acestor proiecte, CCIB organizeaza gratuit cursuri extrem de variate – de la cursuri de dezvoltare a abilitatilor antreprenoriale, cu accent pe managementul afacerilor, cursuri specializate autorizate in domeniul automaticii si managementului cunostintelor si pana la cursuri de calificare si recalificare in diverse meserii.
in cadrul adunarii generale a fost prezentat, de asemenea, raportul anual al Camerei bucurestene privind starea economiei capitalei, potrivit caruia mediul economic bucurestean este, inca, atractiv, deopotriva pentru investitorii romani, cat si pentru cei straini. Fara a intra intr-o analiza amanuntita a datelor statistice, se poate aprecia ca mediul de afaceri din Capitala este dinamic, dar si sensibil la efectele crizei, indeosebi in domeniul industrial.
Adunarea generala a aprobat, de asemenea, obiectivele CCIB aferente perioadei iulie 2011-iunie 2012, executia bugetara pe anul 2010 si proiectul bugetului pe 2011, raportul Comisiei de Cenzori, precum si alte documente care maresc vizibilitatea si amplifica responsabilitatea Camerei bucurestene fata de mediul de afaceri.
Biroul de Presa al CCIB