Ce arme de autoapărare poţi să deţii legal în România?

0
5755

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/attack-blackmailing-crime-criminal-1840256/

De frica tâlharilor, din ce în ce mai mulţi oameni îşi doresc să deţină arme de autoapărare pentru  a se asigura că atât bunurile lor, cât şi viaţa lor şi cea a membrilor familiei sau afacerea lor este în siguranţă. A folosi o armă nu este un lucru simplu, mai ales într-o ţară în care legislaţia nu permite oricui să folosească o armă de autoapărare.

Spray-urile paralizante şi aparatele cu electroşocuri sunt arme foarte des întâlnite la purtător, deoarece nu necesită aprobarea poliţiei şi pot fi achiziţionate din orice magazine de specialitate, doar pe baza buletinului care atestă că solicitantul are 18 ani împliniţi. Poliţiştii atrag atenţia că aceste arme neletale nu pot fi folosite în orice împrejurare şi că deținătorii pot fi traşi la răspundere dacă nu respecta reguli.

Deţinerea, portul şi folosirea unei arme de autoapărare

Deţinerea, portul şi folosirea unei arme de autoapărare nu sunt interzise prin lege, ci sunt reglementate într-un mod cât se poate de clar astfel încât acestea să nu fie folosite în alt scop decât acela de autoapărare şi de oricine.

Cine poate să obţină permisul de armă în România? aceasta este o întrebare care stă pe buzele multor persoane care doresc să se simtă în siguranţă. Permisul de armă oferă deţinătorilor dreptul de a deţine şi de a folosi arma în scop de autoapărare. Pentru aceasta, este necesară o autorizare distinctivă, valabilă în perioada în care utilizatorii îşi procură arma respectivă.

Condiţii de a obţine autorizaţia de a folosi o armă de autoapărare

Pentru a obţine autorizaţia de a folosi o armă de autoapărare, persoanele interesate  trebuie să aibă 18 ani împliniţi, să nu fi suferit unele condamnări, să nu aibă calitatea de inculpat în cauze penale şi să fie apte din punct de vedere psihologic şi medical. De asemenea, persoanele interesate trebuie să absolve un curs de instruire teoretică şi practică organizat de o persoană juridică autorizată special pentru acest lucru. Valabilitatea permisului de port-armă este de 5 ani, urmând ca organele competente să îi amintească titularului să prelungească valabilitatea, în condiţiile referitoare la lipsa condamnărilor şi a calităţii de inculpat.

Anual, titularul trebuie să meargă într-un poligon special autorizat pentru trageri, iar pentru prelungirea permisului să facă dovada acestor şedinţe anuale.

Ce drepturi conferă permisul de armă?

Permisul de port-armă, în funcţie de scopul pentru care a fost solicitat, oferă persoanelor dreptul de deţinere sau de port sau folosire a armei procurate, făcând menţiune despre aceasta în contextul permisului. Dreptul de deţinere a armei se acordă pentru armele de vânătoare, de tir, de colecţie sau de autoapărare, oferind titularului posibilitatea de a păstra arma la domiciliu sau la reşedinţa înscrisă în documentul de identitate, conform actului.

Dreptul de a purta arma şi de a o folosi se acordă numai pentru armele de pază şi de apărare, de tir şi de vânătoare, care conferă titularului posibilitatea de a purta armele şi de a le folosi în scopul pentru care au fost autorizate, în legitimă apărare sau în stare de necesitate. Păstrarea armei de autoapărare trebuie să fie făcută în condiţii de securitate, astfel încât să nu permită accesul persoanelor neautorizate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here