Desi creditarea a inceput sa isi revina, pe fondul dobanzilor scazute, Comisia Europeana avertizeaza ca nesiguranta si-ar putea spune cuvantul, cele mai mari riscuri identificate fiind datorate incertitudinii din cauza legii darii in plata, anunta Medifax.
CE avertizeaza ca aceasta lege ar putea avea un impact negativ substantial asupra increderii investitorilor, precum si asupra perspectivelor de creditare pe termen nedefinit si imbraca Romania in incertitudine. Controversata lege a darii in plata a fost promulgata si publicata in Monitorul Oficial, ceea ce inseamna ca pe 13 mai primul debitor se poate prezenta la banca pentru a-si ceda cheile la imobile si pentru a-si stinge datoria.
Comisia Europeana estimeaza pentru Romania pastrarea trendului ascendent al cresterii economice, propulsata de cererea domestica. Inflatia este asteptata sa intre in teritoriu pozitiv de la jumatatea anului, in timp ce piata muncii ramane in general stabila. CE estimeaza ca deficitul guvernamental va creste substantial in 2016 si 2017, pe fondul taierilor de taxe si cresterilor cheltuielilor bugetare, potrivit unui raport al Comisiei Europene.
Reducerea TVA din ianuarie, precum si accelerarea cresterii salariului si o crestere a salariului minim de la 1 mai 2016, vor ajuta la cresterea venitului disponibil per gospodarie si vor impulsiona consumul, care va urca in 2016 la maximul post-criza.
Piata fortei de munca este asteptata sa ramana relativ stabila, cu o imbunatatire modesta la capitolul crearii de noi locuri de munca. Rata somajului este estimata sa scada modest de la 6,8% in 2015 la 6,7% in 2017.
Totusi, Comisia Europeana avertizeaza ca cresterea salariilor in domeniul public si cresterea salariului minim vor afecta competitivitatea si crearea de noi locuri de munca. Costul fortei de munca va creste, iar implicit costurile pentru angajatori si profiturile vor scadea.