Ce rezerva de aur detine Romania si pe ce loc se afla in clasamentul mondial?

0
825

Romania ocupa locul 35 in lume in functie de marimea rezervelor de aur detinute de banca centrala, fiind statul est-european cel mai bine clasat intr-un top global format din 40 de tari, potrivit unui raport al World Gold Council, scrie Ziarul Financiar in editia de marti.

Organizatia se ocupa cu analiza pietei aurului pe baza informatiilor de la FMI, iar datele sunt valabile pentru luna septembrie din 2015, informeaza Mediafax.

Banca Nationala a Romaniei detine rezerve de aur de 103,7 tone (echivalentul a 3,3 miliarde de euro), fiind inaintea unor banci centrale din tari precum Polonia, cea mai puternica economie din Europa de Est, Australia sau chiar Indonezia. Polonezii au rezerve de aur de aproape 103 tone, in timp ce rezervele de aur ale australienilor au doua cifre, respectiv 80 de tone. Indonezia are rezerve de aur de 78 de tone.

Inaintea Romaniei se pozitioneaza Coreea (cu rezerve de aur de 104,4 tone), Banca Reglementelor Internationale, banca bancilor centrale, cu rezerve de 108 tone de aur, dar si Grecia, stat care in vara anului trecut a trecut printr-o criza puternica a datoriilor si s-a pus chiar problema excluderii din zona euro, cu rezerve de aur de aproape 133 de tone.

Pe primul loc in topul global al celor mai mari rezerve de aur se pozitioneaza SUA, cea mai mare economie la nivel mondial. Astfel, rezerva de aur a SUA insumeaza circa 8.130 de tone, fiind urmata pe podium de Germania, cea mai mare economie europeana, cu 3.381 de tone. Podiumul este completat de Fondul Monetar International (FMI) care dispune de rezerve de aur de circa 2.800 de tone. Urmeaza alte doua tari europene, respectiv Italia si Franta, cu rezerve de aur de 2.450 de tone si 2.430 de tone, pentru ca pe locul sase sa se pozitioneze China, a doua cea mai mare economie din lume. China are rezerve de aur de 1.708 tone.

Astfel, cele mai mari economii ale lumii (in conditiile in care Franta si Italia sunt cele mai mari economii din zona euro) ocupa primele zece locuri in functie de marimea rezervelor de aur.

Marea Britanie, care in prezent este a doua cea mai puternica economie din Europa dupa Germania, se claseaza pe locul 18, cu rezerve de aur de doar 310 tone.

BNR nu mai cumpara in prezent aur, decizia fiind luata in anul 2000. O pondere de 60% din rezerva de aur a BNR a ramas depozitata in afara granitelor tarii in perioda 2010-2014, in principal la Londra. Rezerva de aur a BNR a stagnat in ultimii cinci ani la nivelul de 103,7 tone, insa valoarea acesteia s-a redus in acest interval cu aproximativ 1,2 mld. euro, la circa 3,25 mld. euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here